Vertailussa Helsingin raskausjoogat

2.9.15

Follow my blog with Bloglovin

Pikkutyttönä olin luokan nopein juoksija ja paras pituushyppääjä. Sittemmin pelasin jalkapalloa mimmiliigassa, kävin liikuntakerhossa, aerobicissa, punttiksella ja uimassa. Aikuisiällä liikunta tarkoitti pikakävelyä baarista toiseen, tanssimista klubeilla, hyppimistä keikoilla ja sittemmin keppijumppaa oman basson varressa. Pari vuotta sitten päätin aloittaa liikkumisen uudestaan. Kahvakuula jäi kuitenkin pölyttymään kaappiin, enkä tuntenut oloani kotoisaksi punttiksen hienhajussa: koneiden kanssa pumppaaminen ei vain napannut. Juokseminenkin tympi, minähän kävelen nopeammin kuin juoksen! (Siitä miehen minulle antama nimi ”cohete” eli raketti J).

Sitten tykästyin joogaan: ei verenmakua suussa, paskaa taustamusaa tai rääkkäävää vetäjää vaan mukavan rentouttavaa, notkeuttavaa ja istumatyöläisen kipeitä hartioita avaavaa sulavaa liikehdintää. Tai niin sulavaa kuin kankeasta kropasta nyt lähti; hienoa oli nähdä, että notkeus lisääntyi viikko viikolta ja lihakset timmiytyivät hiukkasen siinä sivussa. Olin löytänyt lajini.

(Kankea mutta tyytyväinen) joogamama rv 35.
(Kuvat: Pau Ribas)

Raskaana ollessa lempilajini ovat pysyneet samana: ”rakettikävely”, pyöräily ja jooga. Jooga on raskaana olevalle aivan unelmalaji, siis nimenomaan raskausjooga, jossa ei tehdä kiellettyjä vatsalihaksia tai taaksepäin venytyksiä, vaan rauhoitutaan, rentoudutaan ja pyritään tekemään lisää tilaa kohdun ja vatsanseudun alueelle, avataan rintarankaa ja hartioita ja opetellaan ihanteellisia asentoja synnytykseen.

Tähän mennessä olen kokeillut seuraavia raskausjoogapaikkoja. Jos olet käynyt jossain toisessa Helsingin joogakoulussa, kuulisin siitä mielelläni kommenttiosuudessa!

Joogastudio Manipura


Jos minä olisin diktaattori (tai THL:n pomo), niin Manipuran joogakurssi olisi pakollinen jokaiselle odottajalle. Malla Rautaparta on raskausjoogan pioneereja Suomessa ja pitää Helsingin asiantuntevimmat mammajoogakurssit. Täällä kuulin ensimmäistä kertaa luonnollisesta synnytyksestä, doulista, eri synnytysasennoista (mitä, eivätkö kaikki joudukaan makaamaan ketarat levällään sairaalanpedillä?) ja lääkkeettömästä kivunlievityksestä. Enkä vain kuullut, vaan pääsin kokeilemaan tekniikoita käytännössä.

Manipurassa treenataan synnytysasentoja.
(Kuva: Joogastudio Manipura)

Kurssin loppuosa keskittyy eri synnytysasentojen harjoitteluun fysiopalloa, synnytysjakkaraa, säkkituolia, tyynyjä, rebozoliinaa ja roikkumista apuna käyttäen. Myös äänenkäyttöä, mielikuvaharjoittelua, hengitys- ja hierontatekniikoita harjoiteltiin ahkerasti. Kurssiin sisältyy lisäksi kolmetuntinen luonnolliseen synnytykseen painottuva luento isien kanssa. Parhautta! Jos et pääse joogatunneille, aktiiviseen synnytykseen valmentavan viikonloppukurssin voi tehdä myös ilman joogaa.

Osoite: Salomonkatu 19
Hinta: Joogakurssi odottajille 130 € / 7 krt, jatkojooga 14 €/kerta. Aktiivinen synnytys -kurssi 120 €.
Muuta: Oma matto mukaan.

Joogakoulu Shanti

Kylli Kukkin joogakoulu Töölössä on testaamistani paikoista esteettisesti miellyttävin. Ihanaa hippitilpehööriä, kukkia, lamppuja ja verhoja on rentouttava tuijotella asentoja vaihdellessa. Omaa mattoa ei tarvitse tuoda, täällä niitä on valmiina jopa kaksin kappalein per mamma. Plussaa myös joustavista aikatauluista. Etukäteisilmoittautumista ei tarvita ja tunteja on neljästi viikossa eri kellonaikoihin ja vaihtelevilla opettajilla.

Shantin tiloissa mieli lepää. (Kuva: Joogakoulu Shanti)

Osoite: Runeberginkatu 43
Hinta: Kertamaksu 1,5 tuntia 17/14 €, 1 tunti 14/12 € (alennukset työttömille ja opiskelijoille)
Muuta: Maksu onnistuu kätevimmin käteisellä.

Helsingin kundaliinijoogakoulu


Vastikään avatun Kundaliinijoogakoulun suitsukkeentuoksuisissa tiloissa pääsee raskausjoogaamaan kerran viikossa ilman ennakkoilmoitusta. Jos Manipuran synnytysvalmennuskurssi ei natsaa aikatauluihin, Manipurassakin opettanut ihana Hanna-Mari (eli Hami) pitää nyt raskausjoogakursseja täällä. Kurssiin sisältyy muun muassa vauvaa tasapainottavaa spinning babies -harjoittelua ja rebozoliinan käyttöä. Itse en ole kurssia käynyt, mutta moni ystävistäni on ja kaikki ylistävät Hamia maasta taivaisiin!

Kundaliinissa on itämaista hippi-
tunnelmaa. (Kuva: Helsingin 
kundaliinijoogakoulu)

Osoite: Laivurinkatu 33
Hinta: Raskausjoogakurssi 119 € / 8 krt ja drop-in-tunnit kertamaksu 15 € tai 50 € / 4 krt
Muuta: Ihanan henkinen lähestymistapa.

Purna Yoga Helsinki


Purnan prenatal-joogaan saa osallistua, kun ensimmäinen raskauskolmannes on takanapäin. Tunteja järjestetään kahdesti viikossa. Purnan mammajooga menee omaan makuuni hiukkasen liikaa välineurheilun puolelle ja välineiden vaihto syö rentoutumisaikaa.

Osoite: Fredrikinkatu 67 E 42
Hinta: Kertamaksu 19/17 € (alennusta äitiyslomalaisille, opiskelijoille ja työttömille)
Muuta: Nicola Moberg ohjaa tunnit englanniksi.

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa