Maitoallergia aikuisella – mitä, miksi ja miten testaat sen

13.6.16

En olisi ikimaailmassa uskonut, että minulla voisi olla maitoallergia. Eikös se ole lastentauti? Eikös olisi pitänyt tulla oireita heti maitotuotteiden syömisen jälkeen? Voiko sitä olla, kun ei edes juo maitoa? Ei, ei ja kyllä.

Alun perin päädyin epäilemään allergiaa kolme vuotta sitten, kun minulla todettiin autoimmuunitauti nimeltä hashimoto. Kyseessä ei ole varsinaisesti kilpirauhasen toimintahäiriö, vaan autoimmuunireaktion aiheuttama vajaatoiminta. Elimistön omat solut alkoivat hyökätä kilpirauhasta vastaan. Koko kroppa oli hiljaisessa tulehdustilassa. Vajaatoimintainen kilpirauhanen vaikuttaa elimistön joka soluun: aineenvaihdunta, ajatustoiminta, hormonitoiminta, kaikki hidastuu. Pää tuntuu tahmealta ja kroppa turvonneelta. Elimistö on alilämpöinen, ääni käheytyy, hiukset ohenevat, nukuttaa, mutta nukkuminen ei onnistu, kiloja kertyy, vaikkei söisi mitään ja lopulta alkaa masentaa oudosti ilman syytä. Tulehduskierre jyllää poskionteloissa, virtsaputkissa, kellä missäkin.

Julkisen puolen lääkärit sanoivat verikokeiden tulokset nähtyään, että kyseessä on loppuelämän krooninen sairaus. Ensin järkytyin, sitten tulistuin: minähän en rupea loppuikääni sairastelemaan!

Kilpirauhasen vajaatoiminnan vertaistukiryhmissä opin, että autoimmuunitulehdusta voi alentaa tai jopa päästä siitä kokonaan ruokavaliomuutoksilla. Funktionaalisen lääkärin Olli Sovijärven kirjoituksia voi lukea mm. täältä ja täältä. Keliakia suljettiin pois kokeella, mutta lähetettä gluteeniyliherkkyys- ja maitoallergiatesteihin en saanut, koska ”aikuisilla ei ole maitoallergiaa” ja ”laktoosi-intoleranssin (sic) kyllä huomaisit itsekin” ja muutenkaan ”ruokavaliolla ei ole mitään tekemistä kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa”.

Minä heti maitoallergiadiagnoosin jälkeen.

Vaihdoin yksityiseen lääkäriin. Kilpirauhaseen erikoistunut tohtori lykkäsi minulle ensi töikseen lähetteen maitoallergiatesteihin joissa paljastui, että minulla oli yksi rajuimpia allergioita, mitä lääkäri oli tavannut. Tulokset viittasivat suolistovaurioon ja suolen läpäisevyyteen. Tämän vuoksi moni muukin ruoka-aine tuntui ärsyttävän ja kärsin useista vitamiini- ja hivenainepuutoksista, koska ruoka ei imeytynyt oikein. Lääkärin havainto oli, että eliminoimalla allergisoiva tekijä (useimmiten maito tai viljat), myös kilpirauhasen autoimmuunitulehdus loppuisi. Näin minullekin kävi. Vuoden maidottoman ruokavalion jälkeen kilpirauhasen autoimmuunitulehdusta ei enää ollut (se siitä loppuelämän riesasta).

Suoliston toipuminen kestääkin sitten kauemmin. Nyt olen ollut maidotta yli kaksi vuotta, mutta maidon vasta-aineet eivät ole vieläkään normalisoituneet. Jokusen kuukauden välein syön vahingossa tietämättäni hippusen maitoa tarjoilijan, kokin tai oman erehdykseni takia. Koska maassamme on maidon huikea ylituotanto, sitä tungetaan lähes kaikkiin tuotteisiin perunalastuista leipään ja kastikkeista levitteisiin. Kaupassa maito (tai kerma-, voi-, tavallinen tai laktoositon maitojauhe-, hera-, herajauhe- jne. pitoisuuden) tarkistaminen on helppoa, ravintolassa ja kahvilassa hankalampaa. Henkilökunta harvemmin tietää laktoosin ja maitoproteiinin eroa tai että voi sisältää maitoa.


Sitten on olemassa myös sellainen hyvin tuntematon kenttä kuin samankaltaisten proteiinirakenteiden aiheuttamat ristiallergiat. Joillain maitoallergia kohdistuu vain lehmänmaitoon, itselläni kokeilun ja testaamisen kautta selvisi, että myös vuohen- ja lampaanmaitoon. Olen lukenut tutkimuksia, joiden mukaan maitoproteiinille allergiset reagoisivat usein myös naudanlihaan (itse en syö punaista lihaa). Lääkärini on havainnut tiettyjen pähkinöiden (etenkin hasselpähkinä ja manteli) olevan sopimattomia useimmille maitoallergisille.

Kaikille allergisille ei toki puhkea kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta hyvin suurella osalla vajaatoimintaisista on havaittu maitoallergia (tai keliakia.). Kaikille allergisille ei myöskään puhkea kilpirauhasen vajaatoimintaa tai tulehdusta, vaan sen sijaan muita hormonihäiriötä, autoimmuunitauteja ja tulehduksia, kuten sukuhormonihäiriöitä, mielialahormonien häiriöitä (masennusta), verensokeria säätelevien hormonien häiriöitä (diabetes) tai hengityselinten tulehduksia, nivelten, ihon ja ruoansulatuselimistön tulehduksia (reuma, fibromyalgia, urtikaria, refluksi, crohnin tauti, mahahaava ja katarri).

Tässä siis pitkä vastaus kaikille, jotka kysyvät, että: ”Kai sä vähän voit maistaa?”, ”Mitä sulle muka tapahtuu, jos syöt vähän maitoa?”, ”Etkö voi vaan noukkia ne fetan palat pois ruoasta?”. Vain keliaakikko osaa samaistua välttelyn tarkkuuteen. Suoliston kannalta on sama syönkö palan juustoa kerran kuussa tai litran maitoa päivässä: suoliston läpäisevyys pysyy yllä kummallakin tavalla. Toiset eivät ole yhtä tarkkoja siitä, saavuttavatko koskaan optimaalista toimintakykyä, jos se tarkoittaa lempiruoista luopumista tai vaikeilua yhteisillä illallisilla ja muissa tilaisuuksissa.

Vaikka oma autoimmuunitulehdukseni on nyt saatu parannettua, olen yhä kilpirauhaslääkityksellä. Toiveita päästä jossain vaiheessa lääkkeettömäksi on, mikäli maidon vasta-aineet saadaan laskemaan normaaleiksi. Ja ikävä kyllä se tarkoittaa täyskieltäytymistä kaikesta maidollisesta. 

Niinpä! Kiitos vegaanien, maidottomia ruokia on nykyään vaikka kuinka paljon: hallelujah!

Muut maidottomat juttuni löytyvät yläpalkin Maidottomat-otsikon alta.

Tietoa allergiatesteistä:

Minulle ei tullut koskaan välittömiä reaktioita maidosta, eikä tule monelle muullekaan aikuisiällä diagnosoiduista. Jos oireet tulisivat heti maitotuotteen nauttimisen jälkeen, ei testejä tarvitsisikaan, sen kun jättäisi vaan reaktioita aiheuttavan aineen ruokavaliosta. Suurin osa lääkäreistä antaa silti jostain syystä lähetteen ainoastaan välittömiä oireita eli E-vasta-aineita mittaavaan testiin (S-MaitE). Jos oireet ovat epämääräisiä, mutteivät ilmaannu heti minkään syömisen jälkeen, kannattaa kuitenkin ottaa seuraava verikoe: S-MaitEIA, joka sisältää S-MaitAbA ja S-MaitAbG eli suoliston läpäisevyyttä ja vaurioita mittaavat A- ja G-vasta-aineet. Jossain labroissa tämä yhdistelmä tunnetaan nimellä S-MaitAb (esim. Cityterveydessä tähän testiin voi mennä ilman lähetettä ja koe sisältää tarkemman erittelyn maidon eri proteiinista. Joku saattaa olla allerginen heralle, mutta ei kaseiinille, jolloin pystyy syömään juustoa!).

p.s. Lapsilla yleisimpiä maitoallergiaoireita on ummetus. Ehkä siksi se jää helpommin huomaamatta, kuin laktoosi-intoleranssi. Jos lapsuusiän allergia menee ohi, se kannattaa testata uudestaan teini-iän kynnyksellä, niin säästytään aikuisiän taudeilta.

Tsekkaa myös nämä

58 kommenttia

 1. Kiitos, tää oli tosi mielenkiintoinen! Täytyy palata aiheeseen vielä kotona, nyt ollaan reissun päällä.
  Itse olen imetysdieetillä (maidoton, gluteeniton yms) ja huomannut, kuinka omakin vointi on kohentunut huomattavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Monelle maidon ja/tai viljojen proteiinit on hormonihäiritsijöitä, se on yllättävän yleistä ja alidiagnosoitua. Sinuna kävisin testaamassa, olisko gluteeniyliherkkyyttä vai maitoallergiaa (jos kumpaakaan), niin ei tarvii sit imetysdieetin jälkeen arpoa kumpi, kun reaktiot noissa tulee tosiaan vasta päivien viiveellä. Ite olin esim. aivan varma, että olen gluteeniyliherkkä, mutta maitohan se olikin. Hyvää reissua!

   Poista
 2. Tuo teoria maitoallergian ja kilpirauhasen vajaatoiminnan välisestä yhteydestä on ainakin vielä tämän yhden lääkärin teoria. Siitä ei ole olemassa tieteellisiä julkaisuja. Tältä kyseiseltä lääkäriltä piti tulla julkaisu viime kesänä, mutta ainakaan vielä sitä ei ole näkynyt. Vertaistukiryhmissä osalla maidottomuus on laskenut kilpparivasta-aineita, osalla ei. Osalla ne ovat maidottomuudesta huolimatta lähteneet uudestaan nousuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mitenkään ainoa lääkäri, muut eivät vaan taida testata allergiaa, vaan suosittelevat kaikille autoimmuunipotilaille maidotonta (ja viljatonta) ruokavaliota. Odotan kyllä kans kovasti tuota julkaisua! Noi ristiallergiat on kinkkinen juttu, mitä ei ole tutkittu tarpeeks, että mikä muu niitä vasta-aineita voi nostaa. Itsellä vielä selvittämättä.

   Poista
  2. Hei! Taidanpa itsekin olla ko.lääkärin potilas. Minulla tuo sama autoimmuunitaustainen vajaatoiminta. Olin verikokeitteni perusteella klassinen tapaus - maitoprot.allergia, eril.imeytymisongelmia (mm.D-vitam) ja 5HT-tulos roimasti alle viitteiden. Maaliskuussa lääkärini kertoi kirjoittavansa kilpparin ja maitoprot. yhteydestä kirjaa, mutta toukokuun lopussa kertoi kirjoittavansa ennen sitä julkaisun 5HT-verikokeen yhteydestä krooniseen väsymysoireyhtymään (cfs). T Kirsi

   Poista
  3. Mielenkiintosta! En tiennytkään, että jopa kirjaa pukkaisi! Molemmat noista tärkeitä aiheita. Mulla oli kans 5-htp alle viitteiden... Suoliston paranemisen myötä kaikkien aineiden pitäis alkaa imeytyä paremmin. Toivotaan, ettei tule syötyä vahingossa maitoa missään muodossa tai muita ristiallergisoivia juttuja...

   Poista
 3. Mulla on maitoallergia ja Hashimoto! Jos syön jotakin maitotuotetta vähänkin, olen seuraavana päivänä ihan raatopoikkipuhki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys kohtalotoveri! Meikäläinenhän oli kortisonilääkitykselläkin yhdessä vaiheessa karseen väsymyksen takia, mutta onneksi pääsin siitä eroon maidon lopettamisen jälkeen. Kärsivällisyyttä toivotan sulle sekä mulle, kyllä tää tauti kurissa pysyy (ja jopa paranee), kun jaksaa olla sinnikäs!

   Poista
 4. Mulla todettiin myös ärhäkkä maitoallergia. Samalla selvisi syy teini-iästä asti vaivanneeseen estrogeenin liian alhaiseen tasoon kropassa. Tämä allergia tosiaan voi vaikuttaa myös sukuhormoneihin. Maidon jättämisestä on nyt pari vuotta ja vasta-aineet ovat laskussa, mutteivat normaalit. Tähän vaikuttavat ristiallergiat. Esim. joillain pähkinöillä on samantyyppinen proteiinirakenne kuin maidossa. Myös koivun siitepöly, jolle olen allerginen nostaa vasta-aineita! Koko kevät menikin kamalassa koomassa. Iloinen uutinen on, että estrogeeni- ja muut sukuhormonitasot ovat nyt nousussa, vaikka estrogeeni vielä vähän laahaakin muiden perässä.

  Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka vähänkin epäilevät maitoallergiaa tai gluteiiniyliherkkyyttä, hakeutumaan testeihin. Asiaan on paljon helpompi suhtautua vakavuudella, kun diagnoosi on mustaa valkoisella ja arvuuttelu loppuu. Useimmat lääkärit eivät suostu varsinkaan julkisella puolella testejä tekemään, mutta esim. Cityterveys-labroihin pääsee ilman lähetettäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, että parempi testata kuin arvuutella. Sitten on ainakin mustaa valkoisella, kun meitä pidetään anyway vähän luulotautisina :D

   Toi on mielenkiintoista mun mielestä, et minkä hormonien toimintaan vaikuttaa kelläkin ja oma veikkaus on, että SE on geneettistä. Meillä ainakin suvussa kilpirauhasen vajaatoimintaa hyvin monessa polvessa.

   Meikäläisellä ollut koomailua heinien kukkimisen aikaan, eli tiedän tunteen!

   Tsemppiä salapoliisityöhön sullekin (ristiallergioiden selvittämisessä)!

   Poista
 5. Hei! kiitos loistavasta kirjoituksesta! Itselläni myös sama tilanne.. Ja yli 2 vuotta olen ollut täysin maidottomalla, naudanlihattomalla yli vuoden ja nyt lisäksi ilman pähkinöitä yli puolivuotta ja vasta-aineet eivät vaan tipu! Ruokavaliossa olen niin tarkka ettei tarkempi enää voi olla mutta ei ne vasta-aineet vaan tipu. Kukaan ei ole ikinä maininnut tuosta vuotavasta suolesta.. Mutta olen melko varma että se on myös minulla.. Miten hoidot sitä? Onko jotain vinkkejä? Käydään varmaan samalla ihanalla lääkärillä. �� kiitos, jos viitsit vastailla. Tsemppiä! T: Tinsku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa harvinaisen tutulta... siitepölyt kuulemma ainakin vaikuttaa vasta-aineisiin, ja ilmeisesti sitten niidenkin ristiallergisoijat. Maitoproteiinin suolen läpäisevyyttä tuo vasta-ainetesti tosiaan testaa, sillä selittyy se, että kun suolisto on terve, ei oman vasta-ainetuotannon tarvitse hyökkäillä suolen läpäisseitä "vihollisia" ja sitä kautta itseään vastaan. Näin minä ainakin olen asian ymmärtänyt. :) Kun oma tilanne oli se, että kaikki tuntui ärsyttävän suolistoa, välttelin moniakin ruoka-aineita pari kuukautta, mikä tuntui helpottavan. Kävin siis bioresonanssissa tsekkaamassa muut yliherkkyyttä aiheuttavat ruoat. Niin ja olen käyttänyt probiootteja jo pari vuotta. L-glutamiinikin auttoi, sitä otin joitakin kuukausia, tällä hetkellä testauksessa tehokkaaksi osoittautunut ayurvedalääke. Pitää kirjoittaa uusi postaus näistäkin... Toivotaan, että oikeat pahikset löytyy kumpaiseltakin!

   Poista
 6. Mitäs siinä tapauksessa, että ei pysty syömään kuin maissia, riisiä, kanaa, possunlihaa, vettä, lehtisalaattia, sokeria ja suolaa? Onko tuo maitoallergia niin paha juttu?

  VastaaPoista
 7. Hei! Missäköhän tällaisia testejä voi otattaa, kun julkisella/opiskelijaterveydenhuollossa ei viitsitä testata edes kilpirauhasta kuin kerran kymmenessä vuodessa? Olisi tosi kiva tietää, johtuisiko oma pari vuotta sitten yllättäen alkanut ja jatkuvasti pahentunut refluksitauti maitoallergiasta. Ja jos olet käynyt jollain yksityislääkärillä, paljonko testit suunnilleen maksavat?

  Gluteeniton ruokavalio on ainakin auttanut, maitotuotteet tuntuvat toisinaan pahentavan refluksia. Olisi kiva kuitenkin tietää varmaksi, pitääkö maitotuotteitakin välttää täysin, eikä huvikseen kaventaa ruokavaliota vielä entisestään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingissä ilman lähetettä pääsee Cityterveyteen ja Tampereella Fimlabiin. Itse olen käynyt Huslabissa yksityisen lähetteellä. Maitotestit maksoi muistaakseni 35 €. Cityterveydessä saa kattavamman paneelin maidon eri proteiineista. Jotkut harvat sietää juustoja, koska niistä on poistettu heraproteiinit. Kannattaa ehdottomasti pyytää lähete, jos yksityisellä käyt. Muistaa ottaa oikeat koodit mukaan :)

   Poista
 8. Minkälaisia teidän tulokset olivat S-MaitAb verikokeesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viitearvot oli niin, että normaali on alle 6. Minulla oli A- ja G-vasta-aineet toinen yli 80 ja toinen yli 40. Tiedän myös tapauksia, joissa arvo on ollut vain hiukan yli viitteen, mutta terveys on kohentunut huomattavasti maidon eliminoinnin jälkeen. Tällöinhän tuloksia tuleekin nopeammin.

   Poista
  2. Kävin pari viikko sitten tuossa verikokeessa. Minulla oli kaseiini IgG 42mg/l (viitearvo alle 30) ja kaseiini IgA 4,63mg/l (viitearvo alle 7). Ja ne neljä muuta oli alle viitearvojen. Maidon juomisen lopetin 15 vuotta sitten mutta tähän asti olen pystynyt syömään muita maitotuotteita. Keväällä söin kuitenkin enemmän rahkaa ja nyt tuntuu että mahani ei enää oikein tykkää siitä.

   Poista
 9. Itselläni oli s-maitaba-testissä igg normaali, mutta iga koholla. Lääkärin mukaan aikuisella ei voi olla maitoallergiaa, joten pitäisi kuulemma jatkaa maidon juomista. Mietin nyt kuitenkin, alkaisinko maidottomalle. Minulla on myös Hashimoto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkärillä näyttäis olevan väärää tietoa. Monestihan allergia on alkanut jo lapsuudessa, eikä sitä ole vain havaittu, esim. siksi, että ummetus ei herätä samanlaista huomiota kuin ripuli... HUSLAB:in sivuilla sanotaan ihan selvästi, että "IgA-tyypin vasta-ainepitoisuuksia tavataan lehmänmaitoallergiassa, joka on aiheuttanut suolistovaurion", eli todennäköistä on, että hashimoto on tuosta peräisin sinullakin. http://huslab.fi/ohjekirja/8384.html Oma lääkärini sanoisi, että ainoa vaihtoehto on täysmaidottomuus, kilpirauhasen vasta-aineiden pitäisi sillä normalisoitua vuoden sisällä. Kerrohan, miten kävi!

   Poista
  2. Pitää siis kokeilla. Viimeisin vuosi hashin kanssa on ollut ihan jäätävä (tila vaihtelee hyposta hyperiin parin kk välein). Jos maidottomuus vaikka tasoittaisi tilannetta.:)

   Poista
  3. Ou nou... tiedän tunteen :( Kannattaa ehdottomasti kokeilla, kun kerran samoilla verikoetuloksilla yleensä maitokielto määrätään. Suoliston paranemisen myötä olo yleensä helpottuu, mutta kuten keliakiassa, tämä on ikuinen vaiva, eikä maitotuotteisiin ole paluuta. :( Onneksi on niin paljon vegaanisia korvikkeita!

   Poista
 10. mikä tuo 5 Ht on?

  VastaaPoista
 11. Sain juuri tulokset S-MaitAbA 29.6 ja S-MaitAbG 62.5 Silmäluomet jatkuvasti tulehtuneet, hilseilevät ja maidottomuus tuntuisi auttavan. Osaako joku kommentoida tuloksien suurusluokkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin rajulta vaikuttaa, kun pitäisi olla alle kuuden. Iso G-vasta-ainelukema tarkoittaa, että maitoproteiini on aiheuttanut suolistovaurion.

   Poista
 12. Yllä olevalle anonyymille kommenttina, että minulla tuo IGA-arvo oli 29,3 ja neljän kuukauden maidottomuuden jälkeen 16,3. Lääkärini arveli, että kaikkiaan tuon tavoitearvon(<6) saavuttamiseen menisi 1,5vuotta. Kysyin lääkäriltämme, pitääkö paikkansa, että 80% serotoniinista valmistuu suolistossa,( muistelin lukeneeni tämän 5HTn testaamisesta lukiessani),hän vahvisti asian ja sanoi, että juuri tämän vuoksi kaikilta vatsansa kanssa oireilevilta pitäisi mitata serotoniiniarvo. On hurjaa ajatella, kuinka monelta tämäkin jää testaamatta. Ja toisaalta kuinkahan monelle määrätään esim. masennuslääkkeet serotoniinin puutteen takia. Lääkärini mukaan alhaisissa 5HT-arvoissa kropasta puuttuu karnitiini-nimistä aminohappoa, jonka tehtävänä olisi kuljettaa rasvahappoja solujen mitokondrioihin. Tämä puutos vaikuttaa kuulemma mm.koko kropan energia-aineenvaihduntaan, tämänkään puolesta ei siis ole ihme, jos olo on vetämätön. Itselläni tuo maitoproteiiniallergia aiheutti vitamiinien ja hivenaineiden imeytymisongelmia, mikä sekin tietysti tuntuu kropassa. T Hopea68 -Kirsi

  VastaaPoista
 13. onko teillä maitoallergisilla minkälaisia korva oireita tai ihottumia??
  Itselläni ei siis diagnosoitu maitoallergiaa.Äidilläni on todettu aikuisiällä maitoproteiiniallergia.Hänellä on myös kilpirauhasen vajaatointa ja astma,autoimmuunisairauksia.Minulla myös autoimmuuniperäinen kilpir.vajaatoiminta.Viljat jo olen jättänyt, nyt mietin maidottomuutta..minkälaisissa kokeissa pitää käydä, jotta tietää mille osille on allerginen? Kirjottaako yl.lääkäri sellaista koetta vai pitäisikö mennä cityterveyteen ja mitä koe maksaa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ihottumia mulla ainakaan. Yleislääkäriltä harvemmin saa lähetettä, mutta Cityterveyteenhän pääsee ilmankin. Sieltä kannattaa tiedustella lisää kokeesta ja hinnasta. :)

   Poista
  2. Mulla joskus vähä särkee korvaa. Iho-oireita oon saanu parikin kertaa ja nyt kun epäillään maitoallergiaa niin todennäkösin syy on ollu kermalikööri. Ilmeisesti sisältää niin paljon maidon proteiineja, että voi saada pahatkin oireet. Lapsena oli ihottumaa, mutta tuohon aikaan maito oli niin mahtava keksintö, notta sitä ei edes osattu epäillä. Myös veljellä paljon pahemmat oirett imetysikäisestä n. 10v asti. Kaikkea muuta välteltiin paitsi maitoa.

   Cityterveys lähetteellä 103,95 ilman lähetettä 111,95

   Mulla otti työterveys kun olen nyt vuosia taistellu. Laktoosit, keliakia, kolnoskopia, sappiarvot jnejne on kyllä otettu, mutta ei aikuisella voi olla maitoallergiaa. Nyt ollu niin pahat oireet että soitin sitte jo terveyskeskukseen ja ajanvarauksessa onneks henkilö joka tietää paljonkin lasten maitoallergiasta ja sanoi heti, että oireet täsmää täysin ja että jos työterveys ei suostu ottamaan kokeita niin sitte meen TK.

   Mulla alotettiin 2kk sitten lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan tuplaantuneen TSH ja järkyttävien oireiden takia, mutta TPO nolla joten ei ilmeisesti autoimuuniperänen. Mietinkin voisko toi maitoallergia olla syynä että ravinteet ei vaan ole aikoihin imeytyny (varastoraudat tippuu vaikka tankkaan jne) ja kilppari ei siks toimi kunnolla. Ajatteli kokeilla lääkkeen vähentämistä kun nyt saa vatsan ensin kuntoon

   Poista
 14. Hei! Minulla on korva oire..kipu ja paine toisessa korvassa.mietin maitoa..ollut nyt ilman viikon.äidilläni todettiin maitoallergia aikuisena.nuorena hällä oli maitorupi.nyt myös astma ja kilpir.vajaatoiminta.nyk hän juo maitoa.mihin kokeeseen minun kannattaisi mennä

  VastaaPoista
 15. Hei,

  Löysin sivustosi vasta äsken.. Oma maitoallergiani on todettu jo vuosituhannen vaihteessa ja omaa tietyllä tavalla mielenkiintoisia käänteitä myöskin.. Maidon vasta aineet olivat itselläni toteamisen yhteydessä seuraavat suositus >6 minulla 104 suositus >25 minulla 87. Oireet olivat järkyttävällä tasolla kun lekuriin menin. Maitoa ruuassa ja välittömät oireet. Turvotus, pahoinvointi ja vessaan juokseminen. Lääkäriin lähdin välittömästi kun ensimmäisen kerran wc-pöntön väri oli täysin punainen. Eli siis ulostin pelkkää verta ja kunnolla. Tuota en unohda ikinä. Säikähdin pahasti ja ajattelin, että tässäpä se elämä olikin sitten..
  Myöhemmin arvojani on testattu ja jos en väärin muista, niin n. 4 vuotta sitten viimeksi. Toinen arvoista oli normaali, mutta alle >6 oli edelleen yli 30. Maidotonta olen noudattanut tuosta ensimmäisestä päivästä asti kun allergia minulla todettiin. Eli todella pitkissä kantimissa on ollut omien veriarvojeni parantuminen.

  Huvittavaa tässä omassa tapauksessani on, että olin toisesta syystä vuosia sitten prick-testeissä ja siellä todettiin ettei minulla ole maitoallergiaa.. Pidin tuota outona asiana. Tuolla hoitava lääkäri sanoi, että voisit kokeilla maitoa kuitenkin vähän aikaa, että josko toimisi. Mietin että mitä halvattua.. Vatasakipuni ja vaivani olivat sitä luokkaa aikanaan, etten voisi kuvitellakaan kippaavani maitoa kurkusta alas missään muodossaan. Hän oli vahvasti sitä mieltä, että anna mennä vaan.. En antanut mennä.

  Nuo kirjoittamasi asiat kilpirauhasen toimintahäiriöstä, sekä sukupuolihormoni,masennus jne. vaivat olivat mielenkiintoisia. Ne ovat sellaisia joihin itsenikin täytynee tutustua, samaten tuo serotoniini juttu. En ole noista kuullutkaan. Johtunee siitä, etten ole asiasta viime aikoina lukenut lainkaan. Olen vain tyytynyt kohtalooni ja kärsinyt vatsaongelmista. Kaikki nämä vatsa vaivat tuntuvat vaikuttavan kyllä itseeni monella muullakin tavalla.

  Nyt viime vuoden aikana minulle lisättiin sairauskertomukseen sitten IBS. Eli se lääkärin pelastusrengas selittämättömille vatsavaivoille, jotka ovat jatkuneet yli 6kk:tta. En tiedä onko tälläkin yhteyttä sitten maitoallergiaani vaiko ei. Voi olla, että aikanaan saatu tuho suolistossani edes auttaa näiden muidenkin suolistosairauksien kehitystä. Näin oletan itse. Voin olla väärässäkin..
  Kiitos sivustostasi, sieltä löytyi ainakin minulle asioita joihin täytyy perehtyä.

  Terv. Mies-Vm72

  VastaaPoista
 16. Kiitos hyvästä blogista! Sain lähetteen tähän testiin. Olen melko paljon väitellyt jo maitotuotteita. Tiedätkö pitäisikö niitä vetää nyt reilusti ja kuinka pitkän aikaa ennen testin tekemistä, jotta mahdollinen allergia voitaisiin todeta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä ei ole laskenut siis vasta-aineet normaaleiksi, vaikka olen ollut pari vuotta ilman maitoa, eli kyllä tulos näkyy, jos olet esim. pari kuukautta sitten käyttänyt jotain maitotuotteita. :)

   Poista
 17. Miten porukka on toiminut voin kohdalla jos on maitoallergia. Sehän sisältää murto-osan (n. 1%) proteiinia joten oletteko jättäneet myös sen pois ruokavaliostanne? Itsellä tuntuu että kovat juustot sopivat, mutta voi sen sijaan tuntuu aiheuttavan lieviä oireita, kuitenkin niin lieviä että aika vaikea tulkita asiaa tarkemmin. Uskoisin että voi ylläpitää tulehdustilaa suolistossa joka tietenkin on paha asia mutta onko muilla tähän kommentteja ja omia kokemuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sovi voi maitoallergiselle. Joillekin sopii ghee, josta on proteiinit poistettu, mutta monille ei sekään niiden jäämien takia.

   Poista
  2. Mulla nous vasta-aineet ku söin gheetä just niiden proteiinijäämien takia :( Voita en vois kuvitellakaan syöväni.

   Poista
 18. Hei. Onpa mielenkiintoinen blogi. Olen aikuisiällä sairastunut erittäin vakavaan maitoproteiini allergiaan. Tai ainakin se vasta silloin todettiin. . Lapsesta saakka on ollut erittäin paha atooppinen iho. Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen iho paheni huomattavasti ja toisen lapsen syntymän jälkeen aloin saamaan ihmeellisiä erilaisia reaktioita. Tytär oli syntymästään lähtien vakavasti maitoallerginen, jonka vuoksi eräs lääkäri lopulta alkoi epäilemään myös minulla maitoallergiaa. Jätin maidon kahdeksi viikoksi pois. Maitoa jälleen testatessa sain hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion. Noin 15 vuoteen en ole pisaraakaan voinut maitoa sietää. Hengenlähtö on ollut usein lähellä. Edes 2 epipeniä ei riitä vaan ambulanssissa joudutaan antamaan lisää adrenaliinia. Ns. rastiarvot on olleet yli 700. En kylläkään tiedä näistä sen tarkemmin, mutta täytyypä tutustua niihin kun sain teiltä hyviä vinkkejä. Myös estrogeenin määrä loppui yllättäen niin, että joudun käyttämään hormonikorvaushoitoa. Lääkärit ovat ihmetelleet miksi estrogeenin tuotanto loppui kuin seinään. Ihoni oli siinä vaiheessa myös kuiva ja hilseilevä eikä mikään rasva riittänyt. Hormonikorvaushoidon aloittamisen jälkeen myös nuo oireet helpotti. Täytyypä yrittää selvittää josko maito- tai muut allergiat olisi vaikuttaneet myös estrogeenin loppumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalla kohdalla maitoallergia on nimenomaan vaikuttanut estrogeenitasoihin niitä alentavasti. Lääkäreillä ei ole minkäänlaista osaamista tämän asian edessä. Nyt kun maidottomia vuosia on muutama takana, on estrogeenitasot hieman nousseet vaikka niiden iän myötä kuuluisi jo tässä kohtaa (ikää 39) hieman laskea. Mulla on siis useaan kertaan labrassa näitä tasoja mitattu. Edesmennyt gynekologini oli niin viisas, että ymmärsi mittauttaa tasot, vaikkei tajunnutkaan mistä hormonihäiriö johtui. Häneltä saamani tilastot loppuvat 35 ikävuoteen, joten en ole ihan varma onko nykyinen arvoni normaali, mutta ainakin parempi kuin silloin nuorena. Ketuttaa suunnattomasti, että paras nuoruus meni liian alhaisilla tasoilla. Oireita oli vaikka mitä, kun estrogeeni vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti naisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen, mutta kukaan lääkäri ei ollut koskaan kiinnostunut miettimään mistä hormonivajarit johtuivat, kunnes löytyi tuo sama lääkäri, jolla tämän blogin kirjoittajakin käy.

   Poista
 19. Hei taas!
  Olen taas kuun lopussa menossa lääkärilleni, joten oon juuri käynyt verikokeissa. Saas nähdä, minkälaisilla arvoilla sinne tällä kertaa mennään. Maitoproteiinikokeen tulosta saa aina odottaa reippaat kolmisen viikkoa, joten on oltava ajoissa liikkeellä.

  Joku tuolla kyseli korvaoireista, itselläni ei korva ole varsinaisesti kipeä, mutta siinä on ajoittain todella inhottavaa paineen tunnetta, ikäänkuin joku pumppaisi korvassa ilmaa edestakaisin. Minulla tuo maitoproteiiniallergia ei ole aiheuttanut välittömiä oireita. Kuvittelin sairastavani vain laktoosi-intoleranssia, jonka takia ruokavalioni oli laktoositon.

  Kilpirauhaslääkärini vaihtui noin vuosi sitten ja heti alkajaisiksi lääkärini sanoi epäilevänsä mprot.allergiaa, koska se on kuulemma niin usein syypää autoimmuunitauteihimme ( kilpirauhanen, diabetes... ja jopa keuhkoveritulppa). Minulla ko.allergia on kai aiheuttanut vuotavan suolen ongelmaa, jolloin vitamiinit ja hivenaineet eivät ole imeytyneet. Myöskin tuo serotoniiniarvo oli alimmalla mahdollisella tasolla, niin kuin lääkärini mukaan vatsansa kanssa oireilevilla kuulemma voi olla. Luin myös jostain, että 80-90% serotoniinista valmistuu suolistossa.

  Tuosta serotoniinikokeen(5ht) pyytämisestä olen kuullut, että perinteisen koulukunnan lääkärit kirjottaisivat mieluusti masennuslääkkeet, jos ottaisi sen puheeksi. Kysyin omalta lääkäriltäni nettituttavani puolesta, ketä lääkäriä hän voisi suositella, kun ei itse ota enää uusia potilaita. Hän mainitsi Antioksidanttiklinikalta Anna- Kaisa Piiroisen ennakkoluulottomaksi nuoreksi lääkäriksi, joka uskaltaa pyytää myös konsultaatiota vanhemmilta kollegoiltaan. En tiedä, kuinks varattu hän nykyään on, kun myös eräällä kilpirauhasluennolla mainittiin hänet funktionaalisena lääkärinä.
  T Kirsi

  VastaaPoista
 20. Piti vielä kirjoittamani, että lääkärini mukaan mptot.allergia siirtyy erityisesti äidiltä tyttärille. Minulta ja kolme vuotta nuoremmalta siskoltani se löytyi, muttei äidiltä. Meillä molemmilla siskoksilla on kilpirauhasen vajaatoiminta, minulla vasta- aineista TpoAb todettu. Gluteenittomalla ruokavaliolla ( jota jo edellinen kilpparilääkärini suositteli kilpir.ongelmaani) ja maidottomuudella vasta-aineet ovat tippuneet niin paljon alaspäin, että nyk lääkärini pitää mahdollisena päästä kilpparilääkkeistä (tyroksiini ja liothyroniini) vielä eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Mulla laski kilpparivasta-aineet maidottomalla vuodessa alle viitteiden, vaikka maitovasteet ei ole vielä viitteissä. Ilmeisesti ristiallergiat syypäinä (mantelit, pähkinät), mutta lääkkeettömyys tavotteena täälläkin. :) Tiedän muuten itseni lisäksi useita, joille periytynyt isältä, eli sekin on yleistä. :) Tsempit ja tulehan kertomaan, jos pääset vähentämään lääkitystä!

   Poista
 21. Olin kyselemässä eri lääkäritaloista testin hintaa niin Terveystalolla oli labrassa sellainen ohjeistus lääkäriltä että tuohon vasta-ainekokeeseen ei voi mennä ilman lähetettä, lasten allergialääkärin mukaan testi ei ole luotettava ja antaa turhaan vääriä vastauksia. Maitokombo-nimiseen testiin voisi mennä ilman lähetettä, se mittaa lehmänmaitoallergiaa. En tullut kysyneeksi mitä se tarkalleen ottaen mittaa. Kannattaisi kuulemma varata aika lääkärille kun jos omin päin kokeita ottaa summanmutikassa niin kalliiksi saattaa tulla itselle. Oletko tällaisesta kuullut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cityterveyteen pääsee ilman lähetettä. E-vasta-ainetesti antaa tosiaan välillä virheellisen tuloksen, mutta G- ja A-vasta-aineet paljastaa onko suolistoperäinen allergia.

   Poista
 22. Tuollaiset tulokset tuli itselleni:

  f78 kaseiini IgG 20,8 mg/l. Viitearvo alle 30.
  f78 kaseiini IgA 2,49 mg/l. Viitearvo alle 7.
  f76 alfa-laktoalbumiini IgG 25,5 mg/l. Viitearvo alle 15.
  f76 alfa-laktoalbumiini IgA <1,0 mg/l. Viitearvo alle 2.
  f77 beta-laktoalbumiini IgG 6,84 mg/l. Viitearvo alle 30.
  f77 beta-laktoalbumiini IgA 1,08 mg/l. Viitearvo alle 3.

  Äkkiseltään ei vaikuttaisi kovinkaan hälyttävältä. Mutta siltikin jos käytän jotain maitotuotetta niin eism. rektaali ja moni muu paikka alkaa kutiamaan vietävästi, iho alkaa hilseilemään kaikkien suolistovaivojen lisäksi. Reilun vuoden ollut maidottomalla (pl. kovat juustot) mutta ajoittain olen vahingossa syönyt jotain maitoa sisältävää. Kommenttia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alfa-laktoalbumiini on heraproteiini ja sen vasta-aine IgG sulla on koholla.

   Poista
 23. Kylläpä oli masentavaa saada kontrolli tulokset maitovasta-aineista. Muutosta on tapahtunut parempaan mutta ei ole täysin korjaantunut ja taidankin vasta nyt oikeasti ymmärtää miten kauan korjaantuminen voi viedä jos korjaantuu ylipäätään.
  S-MAITaba 21,6% (<6%) aiemipi tulos 08/16 oli 28,4%
  S-MAITabg 10,6% (<27%)aiempi tulos 08/16 oli 28,7% tässä suurin muutos. Osaisiko joku vähän selventää mikä tähän erityisesti vaikuttaa?
  S-MAIToE 0,02 (< 0,35)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huslabin sivuilla sanotaan a-vasta-aineiden kertovan suolistovauriosta. https://huslab.fi/ohjekirja/8384.html Funktionaaliset lääkärit ja ravintoterapeutit taitavat tietää parhaiten, miten nopeuttaa suoliston paranemista. Itsellä omia kikkoja kokeilussa :)

   Poista
  2. Kyllä joo tietävät parhaiten juuri nämä lääkärit. Itselläni todettiin maitoallergia juuri ja suolistotulehdus parantui kuukaudessa, kun jätin maidon pois. Uskomatonta. Kontrolli vielä puolen vuoden päästä suoliston osalta.
   Minulla ollut nn 131 vuotta lievää tulehdusta suolistossa, eivätkä sisätautipuolen lääkärit ole koskaan miettineet tärkeintä, syytä siihen.

   Poista
 24. Kiitos paljon tästä blogista. 13-v tyttärelläni todettiin vuosi gluteeniton ja nyt maidoton, eikä ole halukas ruokavaliomuutokseen ja on itkenyt, että lopettaa syömisen kokonaan. Kerron terveisiä mitä sairauksia tässä on kerrottu, mikäli ruokavaliota ei noudata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän alkujärkytyksen, mutta onneksi veganismi on nykyään muodikasta ja maidottomia juustoja, kermoja, maitoja, kaakaoita, jäätelöitä, karjalanpiirakoita, ranskankermaa, leivonnaisia ja muita löytyy tosi hyvin kaupoista (myös sekä gluteenittomia että maidottomia) ja reseptejä netistä! Hienoa, että allergia löytyi nyt, niin ei tarvitse sen takia sairastella myöhemmin. Tsemppiä ja multa saa kysellä lisää, jos joku mietityttää, vähintään voin ohjata tiedonlähteille :)

   Poista
 25. Harmikseni huomasin että Cityterveydessä on tuo S-MatiAb kokeen hinta noussut yli 30€ viime vuodesta. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta joka ilmeisesti on autoimmuuniperäinen (vasta-aineita ei milloinkaan testata, koska ne ei vaikuta hoitoon). Maidosta ei ole koskaan tullut oireita, mutta kun tein Food detective-testin, oli lehmänmaitoproteiini positiivinen hiivan ohella. Olin tosi yllättynyt sillä tosiaan en koskaan ole saanut oireita maidosta. Olen nyt ollut 5kk ilman maitotuotteita voita lukuunottamatta. Sosiaalisesti ja muutenkin on kuitenkin aika vaikeaa olla ilman maitotuotteita. Haluaisin vielä varmistuksen "oikeilla" verikokeilla että missä rajoissa noi vasta-aineet oikeasti on. Kuinka kauan kannattaisi itseään maidolle nyt altistaa ennen testiä? Ja toinen kysymys: Miten ihmeessä maidon vasta-aineet ei laske jos kerta on ollut pitkään ilman maitoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne vasta-aineet näkyy, kun olet voita käyttänyt. Food detective on yllättävän tarkka, G-vasta-aineitahan sekin tosiaan mittaa. Mulla siis vasta-aineet laskeneet lähes viitteisiin sieltä pilvistä, mutta kauan siihen aikaa menee. Se, ettei ole täysin viitteissä johtuu mulla mainitsemistani vahingoista ravintoloissa ja muualla. Ja toinen tekijä ristiallergiat, eli jonkun toisen ruoka-aineen proteiinirakenne muistuttaa maitoa, jolloin kroppa reagoi siihen samoin. Mainittu food detective ilmoitti mulle samat kuin allergiasairaalan prick-koe, eli manteli, hasselpähkinä ym. pähkinät. Ne siis usein saattaa ylläpitää maidon vasta-aineita lääkärinikin mukaan. Tsemppiä maidon välttelyyn! Suomessa se ei tosiaankaan ole helppoa. Mutta aina voi lohduttautua sillä, että maapallon väestöstä suurin osa ei maitoa käytä, eli ei muuta kuin lounastreffit kiinalaiseen, japanilaiseen, thaimaalaiseen, intialaiseen, nepalilaiseen, afrikkalaiseen tms. ravintolaan :)

   Poista
 26. Hei!

  Täällä yksi, jolla todettiin maito ja muna-allergiat aikuisiällä. Mitään välittömiä mahaoireita ei koskaan ole ollut, paitsi mitä nyt selittämättömiä mahakramppeja, ärtyvää suolta joskus nuorempana. Syy miksi tätä asiaa aloin uudelleen selvittämään on se että 5-6v sitten minulla oli paha refluksi, ja se parani ruokaremontilla, ja elintaparemontilla. No nyt sitten palasi, ja mietin että voisiko yksinkertaisuudessaan maitoallergia olla syyllinen tähän ..
  Maitotuotteita olen käyttänyt, en suinkaan vältellyt, koska ajatuksena ollut että välttelemällä pahennan oireita.. mutta, nyt olen alkanut miettimään että mitä allergia tekee suolistolleni ajan saatossa..

  Astmainen 09

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen kuullut tapauksista, että refluksi parantunut maidottomuudella. Kannattaa varmaankin kokeilla. Mulla ei muuten oireet ole pahentuneet silloin tyyliin kerran vuodessa, kun maitoa vahingossa syön. Uskoisin, että tuo teoria pätee niihin, joilla välittömät oireet, eli E-vasta-aineet koholla. Aika harvat lääkärit tietää aikuisten suolisto-oireisista allergioista, itsellä käynyt tuuri, kun olen löytänyt sellaisen.

   Poista
  2. Mulla on tyttö 6v jolle maitoallergiaoire on refluksi. Isoäidillään sama. Minä kilpparipotilas, allerginen mm, mantelille ja hasselpähkinälle. Hyvin mielenkiintoista.

   Poista
 27. Kiitos hyvästä blogista. Olen harjoitellut viljatonta ja maidotonta ruokavaliota jonkin aikaa. Vaikeaa on. Aina ajoittain huomaa pistelleensä poskeen jotain mitä ei olisi pitänyt, ja kun oireet tulevat välillä viiveellä, niin päätä saa raapia mistä vaivat milloikin voivat johtua. Parin päivän päästä olisi varattuna aika cityterveyteen labrakokeisiin, mutta osaako joku antaa vielä ohjeistuksen, että ottavat varmasti maitoproteiinin ja viljan suhteen oikeat testit? Nyt valittuina testit ajanvarauksen tekemän arvonnan perusteella. Tuli vähän olo, ettei ajanvarauksessa vastannut henkilö ollut ihan kartalla mitä pitäisi testata. En tiennyt tarkkoja koodeja ja kerroin haluavani testit maitoproteiinin ja viljan osalta, joten arpoi testit jotka maksavat nyt yhteensä melkein 200 e. Tuleekohan otettua jotain turhaa ja aivan ohi siitä mitä pitää?

  Tällaiset ollaan nyt ottamassa: S -MaitAb, S -Lehmänmaito, vasta-aineet / B -HLAKeli, B -Keliakia, HLA-tautiassosiaatio, DNA-tutkimus.

  Osaako joku auttaa mennäänkö ihan mettään ja selviäisinkö vähemmällä jos vain osaisin pyytää?

  Kiitos jo etukäteen avusta.

  VastaaPoista
 28. hei
  nyt kävin cityterveydessä otattamassa maitoallergia testin..ja kaikki näyttivät hyvältä arvolta. Minulla autoimmuuniperäinen kilpir vajaatoiminta. Tein aiemmin myös detective yliherkkyys testin.Se näyttikin herkkyyttä, melko vahvaa lehmänmaidolle, ehkä ilm kannattaisi alkaa alkaa maidoton ruokavalio?? Tässä hetki sitten sain ihmeellisen ihottuman käsivarteeni n 10 min sen jälkeen kun söin suklaata ja jäätelöä.

  VastaaPoista
 29. Minullakin todettiin maitoallergia. Antioksidanttiklinikalla. Suolistossa ollut oli eväät tulehdustatainakin15 vuotta. Ns. normaalit lääkärit sisätautiouolella eivät ottaneet maitoallergia epäilyänievakavasti.He hoitavat sairauttasjasantavat lääkkeutäl, jolloin kaikista tärkeintelitmahdollinen syy sairauteen jää kokonaan selvittämättä. Onneksi menin oikealle lääkärillel joka miettiimja poissulkee ensin syitä sairauteen. Toinen syy käyntiini Antioksidanttiklinikalla oli voimakasv äkillinen hiustenlähtö. Nyt olen ollut noin 2,5 kuukautta ilman maitoa ja Suolistossa tulehdustatainakin15 on hävinnyt. Tilannetta seurataan ja kontrolloidaan. Ruokavalio on todella tärkeää. Ja suolisto vaikuttaa kaikkeen. Kannattaa mennämmaitoallergia testiin, jos vähänkin epäilee sitä!

  VastaaPoista

Seuraa Facebookissa