Onko minulla erkauma ja mitä voin tehdä mammamahalle

7.5.16

Maha pömpöttää vielä seitsemän kuukautta synnytyksen jälkeen. Vatsa tuntuu vieraalta ja kehosta irralliselta. Riskitekijöistä (ylipaino, isokokoinen lapsi, monikkoraskaus, synnyttäjän korkea ikä > 34 v, liiallinen lapsivesi, kudostyyppi, useampi raskaus, sektio, raskausajan sekä lapsivuodeajan liikunta: joko turhan paljon linea albaan painetta aiheuttava kuormitus tai liikkumattomuus sekä lantionpohjan lihasten ja syvien lihasten harjoittamattomuus) minulla täyttyy ”korkea” ikä ja synnytyksen jälkeinen treenaamattomuus.

Intuitio sanoi pitkään, etten uskalla treenata ja erkaumasta lukemani tukee tätä: väärät tai liian rankat liikkeet voivat pahentaa tilannetta. Ensin kannattaa tarkastuttaa vatsan tilanne ammattilaisella.

Fysioterapeutin metsästys


Onnekkaat ranskalaiset ja amsterdamilaiset – valtio kustantaa heille 10 fysioterapeutin vastaanottoa synnytyksen jälkeen. Kyse ei ole vain estetiikasta, vaan erkauman hoito ehkäisee myöhempiä selkäkipuja ja lantionpohjan treenaaminen virtsankarkailua. Meillä erkauman ja lantionpohjalihasten kuntoutus ei kuulu edes fysioterapeutin koulutukseen, wtf! Asia kuitenkin koskee lähes puolta väestöstä. Itse kyselin aiheesta jälkitarkastuksessa neuvolalääkäriltä, joka ei ollut erkaumasta kuullutkaan.

Googlaillessani erkaumaan erikoistuneita fysioterapeutteja vastaan tulivat erkauman pioneerit Suomessa: Ira Rissanen ja Mari Camut, joiden kansantajuinen opinnäytetyö aiheesta kannattaa tsekata täältä. Näille fyssareille on lähes mahdotonta saada aikaa. Sitten löysin suosituksen kautta Marika Ståhlin!

Näin se erkauma syntyy. (Kuva: mammamage app)

Fysioterapeutin tarkastus kotikäynnillä


Marika Ståhl on fysioterapeutti ja doula, joka vetää Sipoossa mammamage- ja Mamma Boot Camp -tunteja synnyttäneille naisille. Koska monen tuoreen äidin on vaikea päästä Sipooseen asti, hän tekee kotikäyntejä myös pääkaupunkiseudulle! Tilasin siispä Marikan kotiini.

Tämän blogin kirjoittamisen myötä olen tutustunut lukuisiin douliin ja täytyy sanoa, että doulat ovat maailman herttaisin ja hyväntuulisin ihmislaji! Marika ei tee poikkeusta. Valoisa, myönteinen ja iloinen fysioterapeutti, jonka into tarttuu ja motivoi niinkin pitkästyttävässä asiassa kuin vatsalihasten treenaamisessa. Aluksi Marika tutki vatsani tilan. Ja yllätys yllätys: erkaumaa ei olekaan!

Seuraavaksi Marika tarkastaa, että osaan aktivoida lantionpohjalihakset. Koska en ole kärsinyt pidätysongelmista tai kivuista ja yhteys näihin lihaksiin on säilynyt läpi raskauden ja myös synnytyksen jälkeen, ei tarvetta lihasten ultraamiseen ole. Selviää, että yhteys pakaralihaksiin ei myöskään ole katkennut, kuten joillain synnyttäneillä. Ei siis erkaumaa, joten mistä pömpötys?

Tutkittuani minut Marika osaa vastata tähän: syvät vatsalihakset ovat heikot ja yhteyttä niihin pitää hieman herätellä. Mitä tämä maaginen yhteys sitten tarkoittaa? Sitä, että aivoilla on yhteys kyseisiin lihaksiin, joten ne voidaan halutessa aktivoida. Muutaman harjoituksen jälkeen saan yhteyden syviin lihaksiin, joista varsinkin poikittainen on heikko. Aktivointi vaatii alkuun hyvää visualisointikykyä, sillä alkuun kaikki lähtee mielikuvaharjoittelusta. Kun yhteys löytyy, aktivointi nopeutuu. Tunnen voitonriemua: pötsi on jälleen minun ja tunnen lihakseni! Pian lihakset menevät kuitenkin heikkouttaan maitohapoille ja mahassa tuntuu samalta kuin pitkän naurusession jälkeen. Hulvatonta!

Mamma mage -ohjaajat tietävät, että koskaan ei ole liian myöhäistä hankkiutua eroon
mammamahasta. (Kuva: Mamma mage app)

Liian varhaisen treenin riskit


Marika sanoo, että olen tehnyt oikein odottaessani oikeaa hetkeä treenauksen aloitukseen. Suurimmalla osalla naisista raskauden aikainen erkauma palautuu kahdessa kuukaudessa tai viimeistään vuoden kuluessa synnytyksestä. Minun tapauksessani palautuminen ei päässyt kunnolla alkamaan synnytyksen jälkeen, koska kohtuun jäänyt kalvon pala sai kropan tulkitsemaan raskauden yhä jatkuvan. Siksi palautuminen pääsi alkamaan vasta 3–4 kuukautta sitten.

Marika lähti alun perin kouluttautuman erkauman kuntoutukseen, koska on kärsinyt siitä itsekin. ”Aina sanotaan, että synnytyksen jälkeen voi alkaa tehdä lankutuksia ja muita rankkoja vatsalihaksia heti kun siltä tuntuu”, Marika kertoo, ”Mutta kuinka moni on niin yhteydessä kehoonsa, että tietää, miltä pitäisi tuntua, tai kuinka moni uskoo kehonsa viestejä, kun mielessä on vain pömppömahan karkoitus?”. Hän tietää mistä puhuu, koska aloitti itse vääränlaisen treenin pari kuukautta esikoisensa syntymän jälkeen. Erkaumaa oli ja väärien liikkeiden takia se paheni. Toisen lapsen synnyttyä, hän halusi treenata oikein ja päätyi kouluttautumaan mamma mage -treenariksi.

Treenin aloitus

Tärkeintä on odotella ensin kärsivällisesti ennen vatsatreenin aloitusta. Kehon palautuminen on fysiologinen ilmiö, joka vain vie oman aikansa. Kun olo tuntuu valmiilta, suosittelen lämpimästi fysioterapeutin tarkastusta! Marika taitaa olla ainoa pääkaupunkiseudulla kotikäyntejä tekevä ammattilainen, joten edes vauvan ja aikataulujen kanssa puljaaminen ei muodostu ongelmaksi.

Tarkastuksen jälkeen Marika antaa treeniohjeet juuri niille lihaksille, jotka ovat heikoimmassa hapessa. Harjoitukset kuvataan puhelimen videokameralla talteen muistin virkistykseksi. Itse sain kolme eri liikettä, joita toistan nyt 2–4 kertaa päivässä. Aikaa treenaamiseen kuluu yhteensä vain puolisen tuntia päivässä. Harjoitukset on suunnattu syville lihaksille, joten kaikissa asennoissa ei välttämättä päällepäin huomaa, että teen mitään, mutta mahassa kyllä tuntuu! Koska minulla ei ole erkaumaa ja löysin tarvittavat lihakset heti, seuraava tapaaminen fyssarin kanssa sovitaan kuukauden päähän.

Älä tee näitä vatsalihasliikkeitä ennen
kuin olet varma, ettei sinulla ole erkaumaa!
(Kuva: Mamma mage app)

Fiilikset viiden treenipäivän jälkeen


Nyt olen treenannut vajaan viikon ja tuloksia alkaa näkyä jo! Olo tuntuu ryhdikkäämmältä ja hiukkasen timmimmältä. Lihasten aktivointi käy rutiinilla alun visualisointien jälkeen. Lantionpohja- ja syvät vatsalihakset tuntuvat hiukan voimistuneen! Koska kaikki lähtee lantionpohjasta, on hyvä, että treenasin näitä lihaksia jo raskausaikana. Syvien lihasten treenaamisesta raskausjoogassa samoin kuin hypnosynnytyksen visualisointiharjoituksista on ollut apua.

Voimistuneet lihakset parantavat nopeasti raskauden notkauttamaa ryhtiä ja vauvan kantaminen helpottuu, kun keskikehoon tulee lisää tukea.

Ennen sanottiin, että mammamaha vaan kuuluu asiaan synnytyksen jälkeen ja virtsankarkailu tiettyyn ikään. Eikä ihme, kun äitejä ei ohjata fysioterapeutille, saati sellaiselle, joka tuntisi synnyttäneen anatomiaa. Meikäläinen aikoo nyt vahvistaa keskikehon kuntoon ennen mahdollista seuraavaa raskautta, jotta erkauman riski vähenee seuraavallakin kerralla.

(Fysioterapeutti Marika Ståhlilla on Raskauden jälkeinen fysioterapeutin vastaanotto Mommy & Messä.)

***


Tsekkaa myös nämä

20 kommenttia

  1. Mä taas juttelin alkuvuodesta yhden tuttavan kanssa, jolla taas oli ollut toisen raskauden jälkeen sellainen erkauma, että vatsalihakset ei olleet enää yhdessä ja ainoa ratkaisu oli leikkaus. Tää aihe on musta kyllä tosi vähän esillä missään.
    Mutta tosiaan niitä vatsalihaksia ihan oikeasti tarvitsee arkielämässä sen verran että tämä tuttava ei olisi voinut pitää vaihtoehtona sitä, että ei leikata. Hänellä oli vatsalihakset ihan irrallaan toisistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erkauma tarkottaa siis juurikin sitä, että ovat irrallaan ja oikealla treenillä voidaan vaikuttaa asiaan. Nyrkkisääntönä on, että leikkausta ei suositella ennen kuin on vuosi tehty treeniä fysion valmennuksessa. Mutta joillekin leikkaus toki tarpeen! Erkauma tulee kuitenkin lähes kaikille raskaana oleville niin harmi, kun tosiaan ei aiheesta enempää tiedoteta esim. neuvolan taholta kuten just Ranskassa.

      Poista
    2. Meillä kävi vauvakerhossa erkaumasta puhumassa fyssari, joka oli erikoistunut asiaan. Kiinnostus hänellä oli alkanut omasta erkaumasta, oli itse leikkausjonossa, tilanne oli niin pahaksi mennyt. Antaa tsemppiä itsellekin, kun noinkin huonosta tilanteesta on mahdollista selvitä ilman leikkausta, kun vähän näkee vaivaa. :)

      Poista
    3. Aivan! Ihanaa, että tästä aletaan puhua enemmän ja fyssarit opiskelee aihetta enemmän!

      Poista
  2. Minkä hintainen oli tämä kotikäynti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen laittamaan nykyisistä hinnoista kyselyä Marikan meiliin.

      Poista
  3. Harmi että jos ei voi mennä fyssarille etenkään jos ei heitä montaa Suomessa ole, niin ei saa sitten koskaan mitään apua tähän. Epäilen itselläni olevan erkauma eikä olisi edes varaa mennä fyssarille. Olisi kiva jos joku laatisi vaikka jotain muutamia yleispäteviä liikkeitä joita voisi tehdä mutta kun kaikki pimittävät tietonsa niin apua ei saa mistään. Itsellänikin kun on lisäksi reuma niin kaikki lihakset olisi erittäin tärkeä olla tukemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://youtu.be/EXm5UcVXuEU

      Poista
    2. Tämä siksi, ettei omin päin rupea tekemään liikkeitä, jotka pahentaa tilannetta. Kuvista katsomalla ei ole sama asia, kuin niin, että joku tarkistaa, että oikeat lihakset aktivoituvat. Ei siis ole kyse pimityksestä, vaan omasta turvallisuudesta.

      Poista
  4. Komppailen edellistä kommentoijaa! Unohtuiko bloggarilta että suomi on muutakin kun pääkaupunkiseutu? Tämä on puhdas mainospostaus eikä millään tapaa informatiivinen liittyen otsikkoon. Paitsi jos ainoa vastaus kysymykseen oli mennä fyssarille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on mun henkilökohtainen blogi, ei tieteellinen artikkeli. Harmi, että koit jutun turhaksi.

      Poista
  5. Synnyttäneiden naisten fysioterapiaa osaavia on kyllä muuallakin Suomessa. Mutta ihan yhtä vaikeasti löydettävissä kuin pääkaupunkiseudulta 3 terapeuttia. Kannattaa jutella asiasta erilaisissa yhteyksissä (neuvola, lääkäri, tuttu fyssari, toiset äidit jne), niin alkaa hiljalleen hahmottumaan kuka olisi omalla paikkakunnalla oikea henkilö auttamaan ko vaivassa. Ammattiaan ylpeydellä ja nöyrästi tekevä fyssari myöntää jos tämä on se vaiva mikä ei ole hänen vahvuutensa, ja osaa ohjata oikean henkilön luokse. Vatsalihasten erkaantuma on oikeasti vakava asia, joka kannattaa hoitaa ammattilaisen ohjauksessa kuntoon. Vaikka käynti terapeutilla maksaa käyntikerroista riippuen enemmän tai vähemmän, on se mielestäni sijoituksena vähintäänkin kannattava. Todennäköisyys esim virtsankarkailulle vuosien päästä on todella suuri ja selkäkivut vain odottavat alkamistaan. Mikä hintalappu laitetaan häpeälle, kun aina aivastaessa lirahtaa? Tai lukemattomille saikkupäiville ja liikuntakyvyttömyydelle kipeän selän takia? Ihminen on kokonaisuus. Jos vatsalihakset on erillään, lantionpohja ei voi toimia normaalisti, eikä selkälihakset pysty kannattelemaan yksinään selkärankaa. Mitä enemmän asiasta nyt puhutaan ja siihen puututaan, sitä enemmän fysioterapeutit (ja muut tahot) kouluttautuu tähän asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Kyllä munkin mielestä sen yhden-kahden fyssarikäynnin hinta on erittäin pieni hinta verrattuna todennäköisiin ongelmiin, jotka erkaumasta seuraa.

      Poista
  6. Kiitos kirjoituksestasi. Olen asiasta kiinnostuttuani ja aihetta googlattuani törmännyt vain noihin pariin nimeen, joille on mahdoton saada aikaa. Nyt kun googlasin Marikaa, en löydä hänelle mistään suoraa sähköpostia, johon ottaa yhteyttä. Mommy & Me:llä on puhelin, johon voi soittaa, mutta ei omaa sähköpostia Marikalle... Minullekin on erkaumaa ja olen jättänyt treenaamisen odottaen sopivan fyssarin löytymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mommy & Men sivuilla on sähköinen ajanvaraussysteemi, josta voi valita Marikan!

      Poista
    2. Ja meili on marika.stahl@gmail.com

      Poista
  7. Hyvä kirjoitus! Opiskelin vuosina 2004-2007 Jyväskylän amk:ssa fysioterapeutiksi ja silloin lantionpohjan fysioterapiaa käytiin kyllä onneksi läpi. Erkaantuma- asioita ei silloin vielä ollut pöydällä. Nyt asiaan on tullut varmaan jo muutosta, koska tietoisuus on lisääntynyt. Aloitin itse tekemään lantionpohjan fysioterapiaa 2011 ja tähän mukaan tullut pari vuotta sitten myös erkaantuma-tietous. Olen kokenut hirmuisen antoisana käydä itse kiertämässä ja kertomassa ihan yleisesti äitiyspuolen fysioterapiasta ja kuntoutuksesta näihin liittyen. Itse teen karkeita tutkimuksia halukkaille jo tuolloin, jolloin voin samantien kehottaa äitejä tulemaan vastaanotolle. Äidit tykkää tästä tavasta ja sen vuoksi minua tällä hetkellä pyydetään erilaisiin päiväkoteihin ja seurakunnan kerhoihin pitämään infoja aiheesta. Mielenkiintoinen aihe ja iso kokonaisuus. Olen myös 2016 kirjoittanut töihin oman artikkelin (http://www.vireus.fi/blogi/suorien-vatsalihasten-erkaantuma-ja-sonopalpaatio). Nyt on mielenkiintoinen aika menossa, koska olen itse ensimmäistä kertaa raskaana (viikolla 11 kohta) ja pääsen seuraamaan töissä hyvinkin tarkasti, kuinka erkaantuma lähtee tulemaan ja miten käy lantionpohjan...ja entäpä sitten synnytyksen jälkeen :) Tsemiä kaikille raskaana olijoille ja olleille. Olkaa armollisia omaa kehoanne kohtaan! t. Minna T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna ja tsemppiä raskauteen! :) pitää vielä lisätä, että vaikka ei erkaumaa olisikaan, kuten mulla, niin mammamahakin voi haitata ja silloinkin on hyvä vahvistaa lihaksia. Toivottavasti fyssarikäynti kuuluu jonain päivänä neuvolan jälkitarkastukseen, kuten esim. Ranskassa!

      Poista
  8. Kiitos Paula hyvästä kirjoituksesta ja aiheen esille nostosta! Teen lantionpohjan fysioterapiaa ja kuntoutan myös vatsalihasten erkaumasta kärsiviä Jyväskylässä (www.hyvinvointianneleikas.fi), ja blogista ja keskustelusta tuli muutamia asioita mieleen.

    Ensiksi vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa tarvitaan osaamista lantionpohjan lihaksista, sillä syvät vatsalihakset ja lantionpohjan lihakset aktivoituvat "yhdessä" eli harjoittelu tulisi toteuttaa lantionpohjan lihasten kunnon ehdoilla. Lantionpohjan fysioterapiaan erikoistuneet fysioterapeutit löytyvät; www.pelvicus.fi -sivuilta, ja sitä kautta voi päästä selville erkaumasta tietäviin fysioterapeutteihin.

    Toinen asia, minkä vuoksi yleispätevien ohjeiden antaminen erkauman kuntouttamiseen on vaikeaa on se, että lihasten löytämisessä voi tehdä eri tavoin virheitä. Esimerkiksi syvän vatsalihaksen löytäminen voi olla aluksi haastavaa sen vuoksi, että pullistaa vatsaa (kun pitäisi saada jännitys sisäänpäin) tai että ottaakin jännityksen pallealla tai jännittää pinnalliset eli esim. suorat vatsalihakset liiaksi syvän vatsalihaksen sijaan. Joten on siis monta tapaa, millä tavalla hakee jännitystä syvään vatsalihakseen väärällä tavalla ennenkuin löytää uudelleen oikean lihaksen. Tai osalla lantionpohjan lihakset ovat heikot ja osalla vahvat ja osa tekee lantionpohjan lihasten jännityksen "väärään suuntaan" eli venyttääkin lantionpohjan lihaksia. Juuri tässä lihasten löytämisessä ja sopivan haastavien harjoitteiden nousujohteisessa ohjaamisessa mielestäni fysioterapeutti voi auttaa. Tämä tuli mielestäni hyvin esille myös Paulan kirjoituksessa, kun Paula etsit hermotusta syviin lihaksiin. Tsemppiä Paula harjoitteluun ja kiitos asian esille nostamisesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne tsempistä ja hyvistä vinkeistä! Näistä saa varmasti moni avun! Hyvä myös, että ammattilaisena selvitit, miksi liikkeitä ei erikseen mainita: ei siksi, että tietoa haluttaisiin pantata, vaan koska se voi olla jopa vaarallista.

      Poista

Seuraa Facebookissa