Mitä doula tekee. Osa 1 – Ennen synnytystä

14.9.15

Mitä yhteistä on luomusynnytyksellä ja absolutismilla? No Suomessa näitä ”päihteettömiä” valintoja kummastellaan ainakin kovin ja luomumenoa pitäisi puolustella samaan tapaan kuin viinattomuutta bileissä. ”Kyllähän sä nyt yhen drinkin/piikin voit ottaa, ei siitä ole mitään haittaa” jne. niin kuin muille tulisi parempi olo siitä, ettei yksin joudu pämppäämään. Noh, about kolmen viikon päästä sitten nähdään, minkä voimalla uusi sielu tulee otettua vastaan tähän maailmaan täällä päässä. J

Kuten aiemmissa jutuissani olen kertonut, omaan kivunlievityspalettiini on tarkoitus sisällyttää tekniikoita muun muassa HypnoSynnytyksen ja raskausjoogan metodeista. Ehkä kaikkein tärkeimpänä apuna koemme kuitenkin mieheni kanssa sen, että mukana kulkee osaava ja ihana doulamme, Nana Lintermo! Vaikka kirjoitin doulan merkityksestäkin jo yleisemmin, saan edelleen paljon kyselyitä siitä, mitä doula ihan oikeasti tekee ja eikö ole outoa, ottaa se vieras ihminen intiimiin tilanteeseen mukaan. Niinpä ajattelin kertoa vähän yksityiskohtaisemmin yhteistyöstämme ja siitä, miten Nana on meitä auttanut ihan konkreettisesti jo ennen synnytystä. Osa 2 tulee käsittelemään doulan roolia synnytyksessä ja osa 3 synnytyksen jälkeen.

Ilo ilma doulaa on teeskentelyä ;)
(kuva. Tuulia Kolemainen)

Henkinen tuki


Doulaa valitessa kannattaa haastatella useampaakin ehdokasta, kunnes samalla aaltopituudella oleva löytyy. Meidän tapauksessa totesimme hengenheimolaisuutemme jo ensikahveilla! Nana kertoi omasta osaamisestaan ja kyseli, minkälaista synnytystä toivoisimme ja minkälaista apua häneltä haluaisimme. Lopulta ”tunnin ensihaastattelu” venyi pidemmäksi, kun innostuimme keskustelemaan kaikesta maan ja taivaan välillä.

Hiljaisia ja vaivaannuttavia hetkiä ei siis tullut edes ekalla tapaamisella, mutta toisaalta itsellä oli koko ajan tunne, että Nana kuuntelee, eikä tuomitse valintojamme tai yritä ohjailla meitä omaan suuntaansa. Sain monisteinfoa doulan apukeinoista yleensä sekä synnytykseen liittyvää infoa, kuten eri vaiheiden asentoja. Nanasta välittyi saman tien todella empaattinen, rauhallinen, läsnäoleva, mutta kuitenkin valoisa ja huumorintajuinen energia, joten sovimme doulaamisen aloittamisesta. Tämä siis rv 22, eli raskauden puolivälissä.

Koska doula toimii synnytyksessä, ja jo raskauden aikana, ennen kaikkea henkisenä tukena, yhteisen sävelen löytäminen on tärkeää. Kun yhteys on luotu, doula ymmärtää parhaimmillaan jo ilmeestä tai eleestä, mitä synnyttävä kulloinkin kaipaa.

Kimppakivaa puistossa, eiku doula demonstroi synnytyshierontaa.
(kuva: Tuulia Kolehmainen)

Kotikäynnit


Tavallisesti seuraava tapaaminen olisi ollut meillä kotona, mutta koska osallistuimme kaikki kolme yhdessä hypnosynnytyskurssille (rv 28–32), mieheni tapasi doulamme ensi kertaa kurssilla ja tuli samoin välittömästi juttuun Nanan kanssa.

Ensimmäisellä kotikäynnillä (rv 31) kävimme Nanan kanssa läpi asentoja ja apuvälineitä, joita olemme kaavailleet synnytyksessä kokeilevamme. Koska vauva oli tuolloin vielä ”väärässä” asennossa, eli poikittain, Nana opetti meille päivittäisiä spinning babies -harjoituksia, joita voisin yhdessä ja mieheni kanssa kokeilla kotisohvalla ja sängyssä. Lisäksi Nana suositteli raskaushierontaa jumissa olleeseen pakaraani, koska kyseinen lihaskireys saattoi osittain olla esteenä vauvan kääntymiselle optimaaliseen asentoon. Raskaushieronta vei todellakin jumin pois ja auttoi, yhdessä spinning babies -harjoitusten kanssa, vauvaa kääntymään ihanteelliseen ”raivo”tarjontaan seuraavaan neuvolakäyntiin mennessä!

Harjoittelimme jännitysten laukaisemista myös rebozoliinan avulla ja Nana lainasi meille liinan käyttöön. Kokeilimme hierontoja eri välineillä ja Nana neuvoi, kuinka voimme hyödyntää juuri meidän kotimme mööpelistöä avautumisvaiheen asennoissa.


Kursseille osallistuminen


Nana oli siis mukanamme hypnosynnytyskurssilla tutustuakseen kyseiseen metodiin. Kurssin aikana valitsin itselleni parhaiten toimivat rentoutustekniikat, visualisoinnit ja affirmaatiot, joiden kanssa Nana pääsee minua synnytyksessä avustamaan.


Lisäksi Nana tuli mukanani synnytyslaulukurssille, joka osui miehen töiden päälle. Jo legendaksi muodostuneen Hilkka-Liisa Vuoren kurssilla käytiin läpi äänen käyttöä kivunlievityksessä ja mielenhallinnassa. Muusikkona ja laulajana olen tietysti kiinnostunut myös äänen resonoinnista kehossa ja musiikin rauhoittavasta vaikutuksesta lapseen. Tästäkin lisää myöhemmin.

Synnytysasentojen treenausta, eli tämmöstäkin kaikkee kivaa
sitä voi doulan kanssa puuhastella. 
(kuva: Tuulia Kolehmainen)

Kysy raskaudesta ja synnytyksestä – muuallakin kuin vauvafoorumeilla


Synnyttäneet ystävät ovat toki olleet suuri tuki raskausaiheisten ihmetysten kanssa, mutta doulalta kysyessä asetelma on siinä mielessä eri, että hän vastaa ammatillisen tietonsa pohjalta, siinä missä ystävät kertovat ”vain” omasta henkilökohtaisesta kokemuksestaan, ehkä hieman pelotellenkin. Olen whatsappaillut Nanan kanssa niin kuumeilusta, neuvolakäynneistä, kuin Kättärin reissustanikin. Ja saanut aina rauhoittavaa, asiantuntevaa palautetta.

Toinen tärkeä tiedollinen apu on ollut se, että olen saanut lainata Nanalta erinomaisia raskaus- ja synnytysaiheisia kirjoja (ja dvd:itä), joita ei Suomesta löydy. Postaan jatkossa suosituslistan omista kirjasuosikeistani, sillä niistä on ollut oikeasti apua varsinkin luonnolliseen synnytykseen valmistautuessa.

Muu neuvonta


Toisella ja viimeisellä kotikäynnillä ennen synnytystä kaksi viikkoa sitten (rv 35) kertasimme vielä tekniikoita ja asentoja, joita haluaisimme synnytyksessä kokeilla ja kävimme läpi synnytystoivelistaamme (josta bloggaan tuonnempana).

Sovimme konkreettisesti, kuinka toimia synnytyksen alkaessa ja minkälaisen roolin toivoisimme doulan omaksuvan itse synnytyssairaalassa. Mieheni on kielimuurin takia onnellinen, ettei hänen tarvitse olla vastuussa kommunikoinnista kätilöiden kanssa minun ollessa mahdollisesti omassa transsissani, vaan hän saa keskittyä läsnäoloon ja henkisen tuen antoon siinä missä Nana voi toimia yhteistyössä sairaalahenkilökunnan kanssa toimien sekä minun tahtoni, että sairaalakäytäntöjen välittäjänä puoleen ja toiseen.

Tällä kerralla Nana opasti meitä myös kantoliinan käytössä ja selvensi erittäin sekavaa kestovaippaviidakkoa meille noviiseille.

Näinkö tää liina kiedotaan? Itellä (ja ite) ois menny ihan solmuun...
(kuva: Tuulia Kolehmainen)

Mikä ihmeen vieras ihminen


Kaiken kaikkiaan olemme olleet Nanan kanssa tekemisissä nyt kolme ja puoli, synnytykseen mennessä nelisen kuukautta. Hän on käynyt kotonamme, viesteillyt ja käynyt kanssamme kursseilla. Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että meistä on tullut ystäviä. Tunnen itseni onnekkaaksi tietäessäni, että vaikka kätilöt ja tilanteet vaihtuvat synnytyksen aikana, vierelläni tulee rakkaan mieheni lisäksi olemaan tuttu, rauhoittava ja ennen kaikkea asiantunteva ystävä, joka tietää missä milloinkin mennään ja mitä keinoja missäkin tilanteessa voin kokeilla. Hän saa osaltaan minut odottamaan synnytystä luottavaisin mielin, enkä joudu jakamaan intiimiä tilannetta vain ”oudosti jonkun vieraan ihmisen” (= kätilön) kanssa.

Mistä niitä oikein saa


Jos etsit itse doulaa, voin suositella Helsingin alueella asuville omaani erittäin lämpimästi ja vailla omistushalua. J Lisätietoa Nanan kotisivuilta.

Suomen doulat ry:n sivuilta löytyy doulia ympäri Suomen.

p.s. Kuvat innostuimme näpsimään kesän jatkumisen kunniaksi – ja hippiteemaa parodioidaksemme – puistossa. Hehkutettakoon vielä uutta kameraakin tässä yhteydessä, jolla kuvat otettiin: eka järkkärini sitten teinivuosien valokuvausharrastukseni (eli Canonin EOS 100D), jee! Oikea kamera piti tietty hommata vauvan kuvausta ja videointia varten (synnytystä ei sitten tou-del-la-kaan videoida!) ja koska blogini aiemmat kännykameranäpsyt ovat kieltämättä olleet vähän naftimpilaatuisia.

***
Lue myös:

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa