Espanjan ruokasuositukset 0–3-vuotiaille

17.5.17

Muutama kuukausi sitten luin mielenkiinnolla uudet erittäin edistykselliset ruokailusuositukset espanjaksi. Kyseessä eivät tarkkaan ottaen ole koko Espanjan, vaan Katalonian kansanterveyslaitoksen tai THL:n, eli Agència de Salut Pública de Catalunyan suositukset 0–3-vuotiaitten lasten ravitsemuksesta. Katalonia on Espanjan toiseksi suurin itsehallintoalue, jonka pääkaupunki on Barcelona ja väkiluku 7,5 miljoonaa ihmistä, joten ei mikään ihan merkityksetön juttu tämä, vaan koskettaa isoa lapsukaisjoukkoa.

Nämä suositukset eroavat huomattavasti edellisistä, joissa ruoka-aineita kehotettiin ottamaan testaukseen hyvin hitaalla tahdilla, esim. kalaa vasta 10 kk iässä ja marjoja yli vuoden iässä. Lapsentahtisen imetyksen merkitystä korostetaan, sormiruokailua suositellaan ja – mitä ihmettä: puuro, tuo etelässä uusi tulokaskin on mainittu! Eri-ikäisten esimerkkipäivien ruoista näkee, kuinka hyvinkin pienet syövät Espanjassa kolmen ruokalajin aterioita alku-, pää- ja jälkiruokineen. Tässä siis Katalonian uudet suositukset pähkinänkuoressa allekirjoittaneen kääntämänä:

Ruokailuhetki ja vanhempien asenteet

Ruokailuhetken tulisi olla mahdollisimman rento ja hellittelevä vuorovaikutustilanne, jossa vanhempi oppii kuuntelemaan lapsensa viestejä (jos ei vielä sanallisia, niin ilmeitä ja eleitä) ja sitä kautta kunnioittamaan hänen valintojaan (olla syömättä enempää, syödä hitaampaan tahtiin tms.).

Vanhempia neuvotaan olemaan joustavia ja suvaitsevaisia, vaikka lapsi torjuisi vaivalla tehdyn ruoan tai heittäisi sen pois. Vanhempien huoli vähäisestä syömisestä on suositusten laatijoiden mukaan hyvin tavallinen, vaikka ongelma ei niinkään ole se, etteikö lapsi söisi tarpeeksi, vaan se, että vanhemmat ja isovanhemmat odottavat hänen syövän enemmän kuin on realistista. Vanhempien yleinen taipumus pakottaa tai kieltää lasta syömästä tiettyjä ruokia ei ole suositeltavaa, sillä se voi johtaa joko ylensyöntiin tai ylenmääräiseen kiinnostukseen kiellettyjä ruoka-aineita kohtaan.

Kaikki lapset eivät syö yhtä paljon, eikä lasten syömisiä tule siis vertailla keskenään. Lasten tarpeet vaihtelevat paitsi yksilöittäin myös sama lapsi tarvitsee eri päivinä ja kausina eri määrän ruokaa. Esimerkiksi vuoden ikäisenä monet lapset syövät yhtä vähän kuin 9 kk iässä, sillä toisena ikävuotena kasvu on hitaampaa. Vanhempien tehtävä on päättää, mitä, koska ja missä syödään, mutta lapsi päättää itse syökö ollenkaan ja jos, niin kuinka paljon.

Vanhempia suositellaan tarjoamaan lapsilleen ennen kaikkea oman ruokakulttuurinsa ruokalajeja, lähiruokaa ja sesongin raaka-aineita.



Imetys ja kiinteiden aloittaminen

Äidinmaito on parasta ravintoa vauvalle ja imetys vahvistaa äidin ja vauvan kiintymyssuhdetta. Täysimetystä suositellaan 6 kk ikään asti, sillä äidinmaito täyttää kaikki vauvan ravinnontarpeet puolivuotiaaksi. Äidinmaito on vauvan pääravintoa vuoden ikään asti ja imetystä suositellaan jatkettavan vähintään 2-vuotiaaksi.

Ruokasuosituksissa todetaan, että imetys suojaa vauvaa mm. tulehduksilta, allergioilta ja kätkytkuolemalta ja lisäksi se on erittäin hyödyllistä myös äidille: helpottaa synnytyksestä toipumista, pienentää rinta- ja munasarjasyöpäriskiä ja vähentää anemiaa ja osteoporoosia. Mikäli imetys ei ole äidin sairauden tai muun takia mahdollista, voidaan antaa korviketta. Vuoden iässä lapselle voi alkaa antaa täysmaitoa – mikäli hän ei saa äidinmaitoa.

Kiinteät suositellaan aloittamaan 6 kk iässä, eikä koskaan ennen 4 kk ikää. Lapsen motoristen kykyjen kehittyessä hän voi syödä itse, juoda itse mukista ja syödä samaa ruokaa muun perheen kanssa, joskin pienempinä paloina, sormin tai ruokailuvälineiden kanssa. Ruoka-aineita, joissa on tukehtumisvaara, tulee välttää.

”Kielletyt” ainesosat, suositellut juomat ja kokkaustavat

Vauvanruokaan ei tule lisätä sokeria, hunajaa eikä makeutusaineita. Suolan käyttöä ruoanvalmistuksessa tulee välttää eikä reilusti suolattuja ruokia tule tarjota. Jotta kasvisten vitamiinit eivät tuhoudu valmistuksessa, ruoka suositellaan höyryttämään tai keittämään hyvin pienessä määrässä vettä. Keittoajan tulee olla mahdollisimman lyhyt ja kattilan kannellinen.

Alle 3-vuotiaille tulee varoa antamasta ruoka-aineita, joihin voi tukehtua, kuten kokonaisia pähkinöitä (pähkinärouheet ok), popcornia, kokonaisia viinirypäleitä, porkkanoita ja omenia.

Hedelmiä, juureksia, vihanneksia, palkokasveja jne. saa antaa aterioilla niin paljon kuin lapsi jaksaa syödä. Eläinproteiinin, erityisesti lihan ja kananmunien määriä kannattaa tarkkailla, jotta lapsi ei saa niitä yli tarpeen, sillä niitä käytetään helposti liikaa, mikä voi johtaa lapsen ylipainoon.

Imetetyn lapsen ruokajuoma on vesi (mehuja saa antaa vain silloin tällöin). Lehmänmaitoa ei anneta alle 1-vuotiaille.

Sormiruokailu

On tärkeää tarjota ruokaa muussakin muodossa kuin soseena. Kun lapselle annetaan ruoka-aineita sellaisenaan (tai paloiteltuna), lapsi saa syödä itse ja tutustua itsenäisesti eri makuihin, rakenteisiin, tuoksuihin ja väreihin. Tämän lapsilähtöisen ruokailutavan nimi on ”kiinteän ruoan syöminen” tai englanniksi ”babyled weaning”.

Kasvissyöjät

Kasvissyöjät saavat proteiinia esimerkiksi kananmunasta, jogurtista, juustosta, palkokasveista ja pähkinöistä, tofusta, soijajogurtista, muista soijavalmisteista ja seitanista. Imetyksen päätyttyä kasvissyöjälapsien tulee saada B12-lisää.

Yleistä

6–12 kk vauvojen päivittäinen ruoka koostetaan seuraavista raaka-aineista:
- kasvikset: porkkana, sipuli, pavut, kesäkurpitsa, kurpitsa, purjo, tomaatti jne.
- viljatuotteet: riisi, pasta, leipä, sokerittomat puurot ja murot, maissipuuro, peruna, hyvin keitetyt palkokasvit jne.
- 20–30 g lihaa tai 30–40 g kalaa tai 1 kananmuna / pvä
- hedelmät: banaani, päärynä, persikka, omena, mandariini, mansikka, vesimeloni, hunajameloni jne. (jos hedelmiä ja marjoja ei tarjota jälkiruoaksi, niitä on annettava välipaloilla)
- neitsytoliiviöljy



8–10 kk

Esimerkki päivän ruoista:
- Äidinmaitoa lapsentahtisesti (tai jos se ei ole mahdollista, korviketta)
- Aamiainen: puuroa tai pala leipää oliiviöljyn kera
- Lounas: Kanansuikaleita, perunaa ja vihanneksia
- Välipala: päärynä
- Illallinen: riisiä, porkkanaa ja herneitä

10–12 kk

Esimerkki päivän ruoista:
- Äidinmaitoa lapsentahtisesti (tai jos se ei ole mahdollista, korviketta)
- aamiainen: leipää oliiviöljyn ja tomaatin kera, juustoa
- lounas: vihreitä papuja, porkkanaa, perunaa ja sipulia, kalafile paloina. Appelsiini.
- välipala: banaani, luonnonjogurtti ja leipätikku.
- Illallinen: riisi-kesäkurpitsa-kikhernekeitto

12–18 kk

Esimerkki päivän ruoista:
- Äidinmaitoa lapsentahtisesti
- aamiainen: kupillinen maitoa, paahtoleipä oliiviöljyn ja juuston kera
- välipala: mandariini
- lounas: vihreitä papuja, perunaa ja keitettyä kananmunaa. Hedelmäsalaatti.
- välipala: luonnonjogurtti ja maissikakkuja
- illallinen: alkuruokana pätkäspagettikeitto, pääruokana uunikampelaa ja porkkanaraastetta, jälkiruokana mansikoita.

18 kk – 3 v

Esimerkki päivän ruoista:
- Äidinmaitoa lapsentahtisesti
- aamiainen: kupillinen maitoa, paahtoleipä oliiviöljyn ja juuston kera
- välipala: banaani
- lounas: peruna-porkkana-kesäkurpitsa-herne-kana-pata. Mansikoita.
- välipala: luonnonjogurttia ja mysliä
- illallinen: alkuruoaksi kasvis-pasta-keitto, pääruoaksi kalaa ja vihanneksia ja jälkiruoaksi päärynä.


Mitä mieltä olette näistä suosituksista ja voisitteko kuvitella pitävänne kolmen ruokalajin menyyn Välimeren päiviä?

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa