Söin oman istukkani, freak out!

2.11.15

Tänään se sitten alkoi, nimittäin varsinainen mammaloma, eli yksin pärjääminen kolmiviikkoisen kanssa, kun miehen isyysloma päättyi (eli ne 18 päivää, jotka isä saa olla kotona äitiysloman aikana). Hyvinpä nuo vaipat vaihtuvat meikäläiseltäkin. Käytämme vielä toistaiseksi kertiksiä, kun vauva on niin pieni ja kapeapyllyinen, mutta pikapuoliin siirrymme kestovaippoihin, jotka odottavat siis jo kaapissa käyttöönottoa.

Mutta vaippa-asioista sitten joskus myöhemmin lisää, sillä nyt avaudunkin nopean synnytyksestä palautumiseni saloista. Lyhyt versio: söin istukkani! Nyt, kun istukkakapselikuuri on päättynyt, voin kertoa myös pitkän kaavan kautta, mistä on kyse ja mitä vaikutuksia tästä on vointiini ollut.

Kuulin istukan kapseloinnista ensimmäistä kertaa loppuraskauden aikana aktiiviseen synnytykseen keskittyvässä keskusteluryhmässä. Istukan kuivattaminen ja kapselien syöminen synnytyksen jälkeen ei kuulostanut omiin korviini lainkaan absurdilta kaikkien muiden ravintolisien ja superfoodien jälkeen, mitä tästä kurkusta on vuosien saatossa alas kipattu. Maailmalla käytäntö on melko yleinen, Suomessa lähinnä meidän luomuhörhöjen parissa. Kysyin Kättärillä, kuinka moni synnyttäjä haluaa säästää istukkansa, eikä meitä hirveästi ole, mutta aika monet kuulemma luomusynnyttäjät pyytävät, ettei istukkaa heitettäisi rodeen (muista kertoa tämä synnytystoivelistassasi tai jätesäkki viuhuu!).


Luomuiluun istukan syömisen ei sinänsä tarvitse liittyä mitenkään, toimii se palautuslääkkeenä muillekin. Lääkinnällisesti istukkaa on käytetty jo antiikin kulttuureissa ja kiinalaisessa lääketieteessä immuniteetin vahvistamiseen. Koska istukka on geneettisesti osa sikiötä, sikiön kantasolujen uskotaan auttavan lukuisten tautien parantamisessa. Kosmetiikkateollisuus käyttää istukkauutetta muun muassa ryppyvoiteissa ja hiustuotteissa ja lääketeollisuus kaljuuntumisen ja uupumuksen hoidossa.

Suurin osa nisäkkäistä syö oman istukkansa, osittain kai pedoilta jälkensä peittääkseen, mutta osittain myös synnytyksestä toipuakseen ja kivunlievitykseksi. Synnytyksessä me nisäkkäät menetämme suhteellisen paljon verta ja verenvuoto jatkuu myös joitakin viikkoja sen jälkeen. Istukkakapseleiden tarkoituksena on paitsi vähentää verenvuotoa, myös toimia rautalisänä äidille.

Raudan lisäksi istukka sisältää muun muassa monia vitamiineja, hivenaineita ja aminohappoja sekä hormoneita. Synnytyksen jälkeen äidin raskaudenaikaiset hormonitasot romahtavat radikaalisti, mikä monilla johtaa synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Istukan nauttimisen uskotaan tuovan apua tähän sekä vähentävän infektioriskiä ja unettomuutta. Istukkahormonit vaikuttavat lisäksi maidontuloon, hiusten ja ihon kuntoon.Itsehän en ainakaan ole ollut hiukkaakaan mieli maassa istukkakuurillani. Itse asiassa olen ollut elämäni kunnossa: pirteä, hyväntuulinen ja sikeäuninen. Maitoa on ainakin toistaiseksi tullut reippaasti, iho ja hiukset ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan. Jos kaikki tämä ei ole ollut istukkakapselien ansiota, eivät ne voinnille näemmä ainakaan haitaksikaan ole olleet.

Miten istukkakapselien valmistus sitten käytännössä toimii? Itse suosittelen pyytämään tarkat ohjeet istukan käsittelyyn esimerkiksi doulalta, omani auttoi minua tässä operaatiossa. Koska istukka on EU:n mukaan uusioelintarvike, jokaisen on käsiteltävä itse oma istukkansa tai pyydettävä apua puolisalaisesti, jottei elintarvikelaki puutu asiaan. Ei sinänsä ihme, kukapa ei tätä nuorentavaa, mielialaa kohottavaa, ryppyjä siloittavaa ja hiuksia voimistavaa ihmelääkettä haluaisi ostaa synnyttäneiltä, hehe. 

Vaikka vaikutus on ollut mielestäni erinomainen, en itse ainakaan suostuisi syömään toisen istukasta tehtyä uutetta. Istukkaan siirtyvät nimittäin myös äidin raskasmetallit ja haitalliset mikrobit. Sen takia esim. tupakoiville äideille ei suositella istukan kapselointia. Itse suosittelisin myös raskasmetallitasojensa testaamista, jos epäilystä kovasta altistuksesta on. Itse tein ennen raskautta monenmoiset puhdistuskuurit lois- ja homemyrkkyhäädöistä raskasmetallitasojen testaukseen ja raskauduin ainakin suht puhtaana (nuo hoidot liittyivät siis terveyteni kohentamiseen pitkän sairastelun jälkeen, ei raskauden tavoitteluun).

Tältä istukkakapselit näyttävät luonnossa. Ei siis kovin suuri ero muihin luontaistuotteisiin.
(Kuva: Pau Ribas)

Omasta 400-grammaisesta istukastani tuli noin 70 kapselia, jotka riittivät kolmeksi viikoksi. Halutessani olisin voinut säästää osan vaihdevuosilääkkeeksi, mutta uskon, että vaikutus oli ihanteellisin juuri synnytyksen jälkeiseen hormonitasojen romahtamisen tasapainottamiseen, maidonnousun helpottamiseen ja ensimmäisen imetyskuukauden hivenainetankkaukseen.

Jos uskallatte kertoa omia kokemuksianne tästä vielä aika undergroundista aiheesta, niin sana on jälleen vapaa kommenttiosiossa!

Lisätietoja: www.placentanetwork.com

Tsekkaa myös nämä

19 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Hahah! Kun kirjottaa blogia omasta elämästään niin pakko sitä vähän on olla ;) ehkä anonyyminä huutelu ei vaan oo yhtä kiinnostavaa. (Mut en mä nyt sentään sen takia synnyttänyt, että huomiota saisin :D )

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Anonyymit huutelijat taas huutelee...Live and let live.. t. Tuulia Kolehmainen

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut, että vastasyntyneen syömisellä parantava vaikutus muunmuassa akneen. Oletko kokeillut?
  Siitä saisi kapseleita vaikka koko suvulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin nokkelasti lohkaistu. Onnittelut vaan! Mitäpä jos kommentoisit ens kerralla ihan rohkeesti omalla nimelläsi? Hyvät viikonloput.

   Poista
 5. On se nyt vähän friikimpää kuin muu terveysruoka kikkailu. :D Mutta jos sen tuntee jotenkin omaksi hommaksi niin mikäpä siinä. Ei liene hirveästi hyötyä, tai liioin haittakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden valmiiden kapselien syöminen ei siis tuntunut friikimmältä kuin muidenkaan luontaistuotteiden, sitä tarkotin :) hyötyjä on nopea maidonnousu ja se, ettei hormonitasot romahda heti synnytyksen jälkeen, haittoja ei ole löydetty. Mullekin tää oli toki aluks outo asia, mutta kun kuulin niin monilta kokemuksista, niin ei enää kuulostanut niin kummalta.

   Poista
 6. Mutta miten voi olla varma että kaikki hyvä johtuu juuri istukan syönnistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mähän en missään vaiheessa oo muille tätä tyrkyttänyt, joten en ole kokenut todistusvelvollisuutta. Muuten oisin toki voinut käydä mittauttamassa hormonitasot ennen ja jälkeen... Miten tiedämme, että juuri joku vitamiini hyödyttää meitä? Yleensä kai vain verikokeilla.

   Poista
 7. Jaah, tuskinpa tässä muita vahingoitetaan. Jos haluaa syödä istukkansa, niin miksi sitä täytyy niin kauhistella? Itse en ole syönyt, enkä varmaan söisikään, vaikka vuosien varrella asiaan jo tottunut. Istukan syömisellä on tosiaan perinteitä alkuperäisväestössä eri suunnilla maapalloa. Silti, vähintäänkin mielestäni istukka ansaitsee aremman kohtalon kuin biologinen jäte. Joissain maissa kaikki sairaalan istukat haudataan maahan :D Omani voisin istuttaa omenapuun taimen alle, jos oma tontti olisi! Sinne ne on kaikki kolme kutenkin menneet, roskiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paremman kohtalon. Voi ärsytys tätä kännyllä kirjoittamista. :) En käsitä tätä kauhustelujen määrää. Vaikka tottakai kaikki uusi hämmentää ja ihmetyttää.

   Poista
  2. En mäkään aatellut, että niin outo asia tai että suorastaan loukkaa ihmisiä, etten heittänyt istukkaani roskiin :)

   Poista
 8. Taikasana sun jutussa on "uskon". Perustelut ja vertaisarvioitavat teesit ovat aika vähissä täällä. Antiikinkulttuureissa uskottiin, että tulivuori saadaan rauhoitettua uhraamalla neitayt nainen sille, mutta ei sillä ole vaikutusta. Ennen ollaan tyhty ja uskottu mitä typerimpiä asioita, kuten tässä artikkelissa olevat uskomukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei nyt asiat mittasuhteisiinsa! Tämä on mun henkilökohtainen blogi, jossa kerron päiväkirjamaisesti omista kokemuksistani uutena äitinä. En siis yritä myydä istukkakapseleita kellekään, kerron mitä vaikutuksia niistä itselleni oli samoin kuin ovat tehneet muutkin ennen mua. Hesariin tämä päätyi itsestäni riippumatta.

   Poista
 9. No eihän tämä nyt keneltäkään muulta ole pois, joten mitä sitä nyt näin älämölöämään. Jos ei hyötyä, niin tosiaan tokkopa haittaakaan. Toki tässä on huomioitava inhimillinen päättelyharha, eli että esim. herkästi ihon hyvä kondis pistetään kapaelien ansioksi. Kiinnostavampi asetelma tietty olisi, jos kirjoittajalla olisi pohjalla vertailuna lapsivuodeaika toisesta lapsesta, jonka kohdalla istukkaa ei syöty. Itselläni hius- ja iho-ongelmat eivät suinkaan alkaneet muutaman vkon sisään synnytkyksestä, vaan vasta, kun imetystä oli jo liki vuosi mittarissa.

  VastaaPoista
 10. Kuulostaa järkevältä, kiitos että jaoit kokemuksesi! Itse meinaan myös syödä istukkani. "Uudet" asiat usein pelottavat ihmisiä, ja aiheuttavat melkoisen voimakkaita vastareaktioita :D Mutta ollaanhan me sen verran erkaannuttu luonnosta, että moni luonnollinen asia tuntuu oudolta ja pelottavalta. Onneksi omaa intuitiota kuuntelemalla vastaukset löytyvät helposti. Todella virkistävää, että joku uskaltaa kirjoittaa näistä asioista avoimesti. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Uskon, että tästä tulee pian arkipäiväisempi juttu. :) Ja mahtavaa, kun testaat itsekin! Näin jälkikäteen aateltuna, en olis syönyt niin isoja annoksia, jotta kapseleita olis riittänyt pidemmäks aikaa, toisaalta, jos jollakulla tiedossa, että taipumusta raskaudenjälkeiseen masennukseen, niin sitten kyllä kannattaa ottaa heti alkuun kaikki. Olis ihanaa, jos jaksaisit tulla kommentoimaan, miten sulla nää vaikutti ja mitä tuntemuksia tuli! Ihanaa loppuraskautta ja voimaannuttavaa synnytystä!

   Poista
 11. Voiko istukan syödä myös lääkkeelliseen synnytyksen jälkeen? Entä jos on töissä sisäilmaongelmaisella työpaikalla (todennäköistä, koska olen sairastanut enemmän flunssaa vuoden aikana kuin miltei koskaan aiemmin)? Kuulostaa todella järkevälle, niinhän eläimetkin tekee, kaipa siihenkin tosiaan järkeviä syitä löytyy :)

  VastaaPoista

Seuraa Facebookissa