Imetys- ja lastenvaunuappsi, eli LAppsi!

15.11.15

Lulu-vauvan ensimmäinen kuukausi meni oikein mallikkaasti ja ylihuomenna tulee tytölle jo kuusi viikkoa täyteen. Tästä olen erittäin tyytyväinen, koska univelkaisuus tekee ihmisistä raunioita (sairastellessa tuli erittäin selväksi). Paria ”bileiltaa” lukuun ottamatta aivotoiminta ja arki on pysynyt rauhallisena, mutta virkeänä. Jaksamme nauraa vauvan uusille ilmeille ja ääntelyille sen sijaan että yrittäisimme vain pysyä hereillä.

Tässä yhtenä päivänä ihmettelimme hyvän ystäväni kanssa, miksei kukaan koskaan ollut kertonut, kuinka hauskoja pikkuvauvat ovatkaan! Ja kuinka mielenkiintoisia ääntelyitä tuollainenkin parikiloinen pikkutyttö osaa tuottaa. Örinän ja murahtelun perusteella luulisi, että makkarissa koisii esim. joku rekkamies eikä vauva.

Saamme siis edelleen nukkua yömme hyvin, koska neitokainen herää keskimäärin kerran tai kaksi yössä syömään. Koska vauva ei juuri harrasta yösyöpöttelyä, menee päivästä suuri osa imettämiseen.  

Jos raskaana piti ulkonakäymisreitti kaavailla vähän sen mukaan, että lähellä olisi vessa, niin nyt pitää ulkoilulenkillä huomioida, että pääsee imettämään ja vaihtamaan vaippaa. Kesällä kaikki olisi toki helppo hoitaa vaikka pudessa, mutta kylmyys ja paljaat rinnat ja/tai pylly eivät ole ihanteellinen yhdistelmä. Rintatulehdus kuulostaa ystävien kokemusten perusteella niin kammottavalta taudilta, että mieluummin sitten olen vaikka liiankin tarkka siitä, että pääsen lämpimään imettämään.

Imettävän kärryilijän unelmapaikka voi näyttää vaikka tältä.

Ekan kerran imetin ”julkisesti”, kun synnytyksestä oli kulunut kaksi viikkoa. Kuin sattumalta päädyimme lounaalle Hakaniementorin kupeessa sijaitsevaan nepalilaiseen ravintolaan. Usein olin siellä käynyt ennenkin, mutta kas kummaa, en ollut aiemmin kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka tilavat käytävät ravintolassa oli! Vaunut mahtuivat pöydän viereen erittäin hyvin, portaiden alle oli pykätty taaperoille oma leikkinurkkauksensa ja imetyskin onnistui pöydässä hyvin.

Kauppakeskuksissa olen noviisina imettänyt pukukopissa (ulkopuolella odottelevat ovat saattaneet ihmetellä verhon takaa kuuluvaa lutkutusta), kunnes äitikaverit ovat jakaneet salojaan hoito- ja imetyshuoneiden sijainneista. Vasta viikko sitten tajusin, että kauppakeskuksessa, jossa useimmin käymme, on jopa oma vessa lapsellisille hoitopöytineen päivineen…

Nyt sitä alkaa bongata myös hankalia ravintoloita ja kauppoja. Pari kertaa, kun ahtautuu ruuhkaiseen ruokakauppaan lastenvaunujen kanssa, niin oppii välttelemään niitä ja kävelemään mieluummin vähän kauemmas väljempien käytävien tykö. Jotkin ravintolat näyttävät luoksepääsemättömiltä portaineen ja ahtaine ruokailutiloineen, mutta sitten ystävällinen henkilökunta rientääkin apuun ja tilan puute lakkaakin olemasta ongelma.

Julkiset hoitopöydät on useimmiten sijoitettu vessaan.

Viime viikolla kävin esimerkiksi Kumpulan Vekarakirpparilla, mutta kas kummaa, sinne ei saanut/mahtunut viemään kärryjä. Imetyskään ei ollut kaikkein mukavinta ahtaissa tiloissa loisteputkien alla. (Maidottomana hehkutan kuitenkin kahvilatarjontaa: myynnissä oli niin maidotonta pullaa kuin kahvimaitoakin!) Positiivisia ylläreitä ovat olleet Mäkelänkadun piskuinen japanilaisravintola Mashiro, jonka tarjoilija kantoi kärryni sisään aidosti hymyillen. Arabian Chico’sissa taas on yllättävän avarat käytävät kärryille ja mukava sohva imetystä varten. (Ja maidottomia jälkkäreitä täälläkin! Söin vegaaniset mustikkapannarit soijakermavaahdolla, nams!)

Ellei sellaista vielä ole keksitty heitän idean ilmoille vapaasti käytettäväksi: kehitelkää mobiilisovellus eli appsi eli Lappsi, joka kertoo minulle liikkuessani lähimmät hoitopöydät, lapsiystävälliset kahvilat, helppokulkuiset kaupat ja imetykseen soveltuvat julkiset tilat. Vai pitääkö nämäkin oppia sekoillen kantapään kautta?

Jakakaa ihmeessä vinkkejänne kommenttiosioon!

Tässä Brunssiremmimme vaunujen kanssa testaamia kahviloita Kalliossa.

Kuvat: Pau Ribas

Tsekkaa myös nämä

3 kommenttia

 1. Lappsi ois kyllä tarpeen! Sitten ehkä uskaltaisi lähteä valloittamaan uusia paikkoja vähän kauemmaskin kotoa. Nyt tulee pysyttyä ns. turvallisten reittien varrella. Vauvan kanssa sitä kyllä nopeasti oppii valitsemaan kohteensa kaupungilla ihan uudella tavalla, mutta joskus kaipaisi vaihtelua. Ja mur, mäkin olen käynyt kerran tuolla samalla kirppiksellä, jonne ei sitten vaunujen kanssa ollutkaan menemistä. En ole sen jälkeen tullut siellä vierailleeksi, koska lapsi sylissä ei ole kovin helppo plärätä rekkejä tai kaivella kolikoita. Harmi, sillä valikoimaa olisi ollut. Hakaniemen Ipanainen (siellä kirppisosio pienehkö) taas oli "saavutettavuudeltaan" loistava: vaunuilla reilusti sisään, ja imetyskin sallittu sohvalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aivan! Just sama kela mullakin, että pääsis rennosti uusiin kaupunginosiin eikä jumittuis kodin lähelle vaan. Ja just toi, että aika mahdoton tsekkailla vaatteita lapsi kainalossa, se oli ylläri mulle. Ipanaisessa kävin kerran raskausaikana, mutta arvaa kiinnitinkö sillon huomiota kärryilytiloihin, haha! Hyvä tietää siis, et sinne mahtuu ja sohvakin löytyy, excellent!

   Poista
 2. Marja Hintikka Live Shöw kerää tänne suosituksia lapsiystävällisistä ravintoloista:

  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/22/missa-perhe-syo-mukavasti-ja-hyvin-ilmianna-lapsiystavallinen-ravintola

  VastaaPoista

Seuraa Facebookissa