Vinkkini ilmaiseen pään sekoitukseen, tai kuinka hankkia itselleen lämpöhalvaus

30.5.17


Aina oppii uutta. Kuten että leikkipuistossa voi saada vähän päälle tunnissa lämpöhalvauksen, jos aurinko porottaa keskelle pääkupolia, alle on juotu pelkkää kahvia ja nesteet herutettu maidon muodossa parempiin suihin. Näin kävi meikäläiselle eilen. Ottakaahan opiksenne, eli älkää tehkö niin kuin minä tein, vaan niin kuin minä sanon. :)

Lähdimme taaperon kanssa puoli yhdentoista aikaan kotoa puistoon kuten lähes joka päivä. Lapsella oli hattu, minulla ei. Lapsella oli myös vesipullo ja smoothie mukana, meikäläisellä ei mitään nestettä. En myöskään ollut juonut pisaraakaan vettä, ajatus taisi olla jossain sovelluskehityksen kiemurassa, nyt kun Uutisraivaajan loppusuora häämöttää.

Siinä sitä päivää paistattelin päälaki aurinkoon ja silmät hiekkalaatikkoon naulittuna hihattomassa topissa ja oli muuten kuuma!

Noin tunnin päästä, kun olimme lähdössä kotiin lounaalle alkoi näkö heittää. Näköhäiriöt muistuttivat migreenikohtauksen alkua (teininä kärsin niistä, en onneksi enää sen jälkeen), olo on harvinaisen epätodellinen kuin sumussa tai kenties jossain aineissa. Tajusin, että nyt tapahtuu jotain outoa, mutta sain vaunut roudattua kotiin ilman auton alle jäämistä.

Kotona iski jäätävä päänsärky ja maha meni kuralle. Säntäsin välittömästi kylmään suihkuun, joka helpotti oloa hieman ja join aika monta lasillista vettä. Päänsärky ja huumattu, vetelä olo jatkuivat kuitenkin useamman tunnin, eli jatkoin veden kittaamista ja lepoa, onneksi jääkaapista löytyi edellispäivän ruokaakin.

Terveyskirjaston mukaan kyseessä oli näillä oireilla tosiaan lämpöhalvaus, eikä enää pelkkä auringonpistos:

"Hypertermia liittyy usein kuivumiseen, ja siksi nesteen puutteessa elimistön lämmönsäätelyn kannalta välttämätön hikoilu voi loppua. Tällöin uhkaava oire ruumiinlämmön nousun lisäksi on kuiva iho. Muina oireina voi esiintyä heikotusta, pahoinvointia tai ripulia ja sekavuutta."

Olen koko kevään manaillut ilmoja, jotka ovat pakottaneet pitämään pipoa päässä vielä toukokuussa. Talvisesta ilmasta suoraan kesään siirtyminen ei anna kropalle aikaa totutella aurinkoon, tai varustautua asianmukaisin nesteytyksin.

Auringonpistoksia olen kokenut aiemminkin, viimeksi vuosituhannen alussa Sevillassa, kun mittari näytti yli neljääkymppiä. Lämpöhalvaus oli sen sijaan ensimmäinen laatuaan ja totisesti viimeinen, niin karmeasta tripistä oli kyse, varsinkin pikkulapsen kanssa operoidessa. Muistakaa siis tekin pitää mukana vettä tai muita nesteitä ja hattu tai muu päähine, minä teen samoin.

Eli tässä vielä pikaohjeet lämpöhalvauksen hankkimiseen:

1. Vietä aikaa auringossa puolen päivän aikaan.
2. Suuntaa päälaki kohti aurinkoa.
3. Älä käytä minkäänlaista päähinettä.
4. Älä juo pisaraakaan nestettä.
5. Kehittelee nestehukkaa esim. juomalla kahvia ja imettämällä.

Ja voilà, pöhinä on keitetty!

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa