Hiusten vaalennus ekologisesti – savivaalennus ekokampaajalla ja alekoodi

25.5.17

Blogiyhteistyö Ekofrissanin kanssa.

Meidän taloudessa käytetään vain ekologisia shampoita, siivousaineita, rasvoja ja muita tököttejä. Homealtistuksen jälkeen en ole enää sietänyt kemikaaleja, peruspesupulvereiden hajusta tulee fyysisesti paha olo, päänsärky ja ties mitä. Kaupan hiusväreistä olen pystynyt käyttämään joitakuita vähemmän myrkyllisiä, mutta peruslorealit saa kyllä lähes oksennuksen partaalle. Sekin tuli koettua viime kesänä Espanjassa, kun en viime tipassa ennen juhlia löytänyt mitään naturellimpaa – hyvä, kun sain kemikaalinkatkuilta nukuttua sen pään kanssa. Raskaana ollessa käytin vain Ruohonjuuren hiusvärejä, jotka eivät oikeastaan vaalenna, vain kellertävät tai punertavat tukkaa.

Viime syksynä olin siinä pisteessä, että harkitsin oman värini (kyllä – maantiehän se, joskin vaaleahiekkainen sellainen) takaisin kasvattamista. Koska juuret ovat hiusten tummin osio ja synteettisen platinan rinnalla näyttävät likaisen mustilta, en vain kyennyt tuohon operaatioon. Tuttu suositteli ottamaan raitoja, jotta juurien ja synteettisen värin ero tasoittuisi. Hän mainitsi sanan savivaalennus. Googlaamalla löysin savivaalennuksia tekevän Ecobeauty Wellnessin ja pyysinkin koko pirskaleen juuren savivaalennettavaksi! Jälki oli luonnollinen, ympäristöystävällinen ja erittäin vaalentava! Uudelleen kävin vaalennuksessa joulun aikaan. Molemmilla kerroilla kampaajana oli ihanan eloisa ja valoisa Kukka Tuomainen, jonka kanssa meillä synkkasi myös jutustelun tiimoilta. Ei vaivaannuttavaa puheenaiheiden keksimistä vaan yhteisiä kiinnostuksenkohteita henkisistä asioista näihin maallisiin mutta ekologisiin.


Keväällä olen antanut juurikasvun taas rehottaa, kun pää on ollut aina pipon sisällä, kerran jouduin jälleen turvautumaan kaupan viherpesupurtiloon. Sitten Tehtaankadulle, eli ihan meidän kulmille avattiin uusi ekokampaamo Ekofrissan, johon Kukka on siirtynyt työskentelemään. Uusi kampaamo on tilana avarampi ja viihtyisämpi, kuin Ecobeauty Wellness. Lisäksi Ekofrissanissa käytetyissä shampoissa ja hoitoaineissa on huomattavasti miedompi tuoksu kuin toisessa kampaamossa. Ekofrissanin ekoshampoosarjan nimi on La Cordier, josta löytyy lisätietoa täältä. Seuraavaksi lisätietoa savivaalennuksesta.


Savivaalennus

Savivaalennuksen hoitavat ominaisuudet perustuvat saven kykyyn imeä itseensä toksiineja, kemikaali- ja saastejäämiä niin ihosta kuin hiuksistakin. Savi on antibakteerinen eli se desinfioi tuhoamatta elimistön hyviä mikrobeja, joten se tasapainottaa ja ravitsee. Ennen savivaalennusta hiukset puhdistetaan aina savella. 

Savivaalennus on niin hellävarainen, että se sopii jopa raskaana oleville. Vaalennusaine sisältää ainoastaan savea, soodaa ja vetyperoksidia, joka muutuu vedeksi joutuessaan tekemisiin hapen kanssa. Niinpä savivaalennusaine ei myöskään rasita luontoa. Ihmiskehossa on muuten vetyperoksia myös luonnostaan. Jos vaalennus ei kiinnosta, savella voidaan tehdä myös puhdistavia hoitoja. Savi on erittäin tehokas ja luonnollinen aine erilaisten päänahan ongelmien kuten hilseilyn ja taliköhnän hoitoon.

Meikäläistä ensimmäinen savivaalennuskerta pisteli hiukan päänahkaa, todennäköisesti kyseessä oli puhdistusreaktio synteettiseen hiusväriin. Seuraavilla kerroilla pistelyä ei ole tuntunut ollenkaan.

Kukka nauttii kasvivärjäysten ja savivaalennusten tekemisestä. Vaalennukseen tuleva saa todellista arjen luksusta ja hemmottelevaa hoitoa. Mitä luksusta pienen lapsen äidille.

- Normiarki on nykyään niin täynnä ääni- ja tuoksukakofoniaa. Kiireisen elämänrytmin paineen voi lähes aistia. Asiakkaat arvostavat kiireettömyyden tuntua, olotilaa jossa voi pysähtyä. Kasvivärjäykset vaativat hieman pidemmät vaikutusajat, joka luo työympäristöön rauhallisemman ilmapiirin. Ekokampaamon tuoksumaailma on myös helppo, kun ei haise synteettiset kemikaalit ja tuoksut.


Kampaajan työn vaarat

Kukka valmistui hiusmuotoilijaksi 2001 ja on tehnyt kampaajan töitä siitä lähtien. Ekopuolelle hän siirtyi työskenneltyään viisi vuotta sisäilmaongelmaisessa kampaamossa, jossa hän sairastui astmaan ja monikemikaaliyliherkkyyteen.

- Aloin sairastumisen myötä lukea kaikkea mahdollista kehon parantamisesta ravinnolla ja kemikaalikuorman pienentämisellä. 2013 osallistuin Raija Karan värikemian kurssille, joka sai minut todella ymmärtämään, kuinka paljon työni altistaa allergisoiville, hormonihäiritseville ja karsinogeenisille ainesosille.

Tästä hyvä vertailukohde on hapeteväreille asetettu turvasuositus, jonka mukaan hapetevärien kemikaaleille saisi altistua korkeintaan viiden viikon välein ja puolen tunnin ajan. Normikampaajana Kukka laski altistuneensa värikemikaaleille, kuten erittäin myrkylliselle PPD:lle, lähes kymmenen tunnin ajan joka viikko! Lisäksi kampaajat altistuvat tietysti normishampoiden ja hoitoaineiden sisältämille hormonihäiritsijöille ja formaldehydevapauttajille. Ekokampaajilla ei näitä vaaroja ole.


Ekokampaaja Kukka Tuomainen unelmahommissa

Kuten kirjoitin hiljattain, Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa-kirja on tässä ajassa erittäin ajankohtainen kirja. Jokainen meistä haluaisi olla unelmaduunissa, jossa työnteko ei ole pakkopullaa. Kemikaaliyliherkkyydestä huolimatta Kukka löysi tavan jatkaa omassa unelmaduunissaan ja hyödyntää työssään kokonaisvaltaista tieto-taitoaan.

- Olin jo astmaatikko, mutta halusin silti jatkaa rakkaassa ammatissani. Niinpä hakeuduin ekokampaajan lisäkoulutukseen Practicumille ja valmistuin ekokampaajaksi 2015. Samoihin aikoihin osallistuin myös Paula Heinosen Terveyden tukipilarit -kursseille oppiakseni holistisempaa tapaa työskennellä asiakkaiden kanssa.

- Kampaajan ammatissa parasta on saada tehdä työtä, joka ei tunnu työltä. Ammatissa yhdistyy luovuus kaikissa spekseissään yhdistettynä sosiaalisuuteen ja palveluun. On suuri kunnia olla osana asiakkaiden elämää ja tuoda iloa perusarkeen omalla ammattitaidolla ja kuuntelemisen taidoilla. On ilo olla läsnä asiakkaille ja saada käsitellä ihmisten hiuksia ja suunnitella erilaisia päänahan ja hiuksien hoitokokonaisuuksia.Vaalennuksen lopputulos


Antoisan keskustelumme jälkeen savi-sooda-vetyperoksidi sai vaikuttaa hiuksissa reilun tunnin, jonka jälkeen pääsimmekin leikkausvaiheeseen. Väristä tuli todella luonnollisen näköinen, saman sävyinen kuin pikkutyttönä aurinkoisen päivän jälkeen. Savi ei vaalenna liikaa, joten lopputulos pysyy hyvänä pidempään, kun juuret eivät näytä mustilta platinaväriin verrattuna. Jos haluaa vielä pitkäkestoisempaa jälkeä, voi juuriin laittaa raitoja, mikä pehmentää oman ja värjätyn hiuksen värieroja vielä luonnollisemman näköisesti. Käsittelyssä voidaan käyttää niin viilentävään taittavaa kuin lämpimämmän sävyistä shampoota.Suosittelen lämpimästi ekokampaamoita, savivaalennusta ja Helsingin lähistöllä asuville Ekofrissanin Kukkaa, jolta voi varata ajan täältä. Vaikka savivaalennukseen käytetty aika on normivärjäystä pidempi, hinta on samaa luokkaa Helsingin keskustan normivärjäyshintojen kanssa, lisäksi tulee säästettyä elimistöä ja luontoa. Värjäyksessä ei myöskään tarvitse rampata joka kuukausi, koska lopputulos säilyy hyvänä parikin kuukautta.

Lisätietoja hinnoista ja muista palveluista Ekofrissanin sivulta, Facebook-sivultanettiajanvarauksesta ja suoraan Kukalta: 0404164669. Jos varaat ajan Kukalta savivaalennukseen 31.5.2017 mennessä, saat hoidosta 10 % alennuksen! Mainitse tämä blogi puhelinvarauksessa tai kirjoita nettiajanvarauksen yhteydessä viestikenttään "blogiale". 

Tässä vielä ennen ja jälkeen kuvat, eli kuiva ja huonokuntoinen synteettisellä värillä ja juurikasvulla sekä luonnollinen lopputulos savivaalennuksen jälkeen.

© Paula Kultanen Ribas

Tsekkaa myös nämä

2 kommenttia

  1. Oi miten kaunis lopputulos! :) Kirjoitin itsekin savivaalennuksesta ja kasvivärjäyksestä hetki sitten. Ihan huikeaa että on tällaisia vaihtoehtoja olemassa, tukka ja mieli kiittävät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Salla! <3 Todellakin mahtavaa, että meitä blondeina viihtyviäkin on ajateltu ja tämä mahdollisuus kehitetty! Täytyypä käydä lukemassa sunkin postaus!

      Poista

Seuraa Facebookissa