Maito on tärkeä osa ruokavaliota - onneksi on muitakin maitoja kuin lehmän

4.5.17


Blogatessani en ole tarpeeksi paljon muistanut antaa kehuja neuvolantädeille ja koko suomalaiselle neuvolasysteemille. Eipä ole lapsen toisessa kotimaassa esimerkiksi vastaavaa järjestelmää. Neuvolahenkilökunta on usein kutsumustyötään tekevää lapsirakasta ja vanhempia tsemppaavaa porukkaa. Raskausajan neuvolantätini oli maailman ihanin, kannustavin ja huumorintajuisin nainen, joka monen harmiksi jäi hiljattain eläkkeelle. Hän pyrki minimoimaan turhat huolestuttamiset ja seurasi pitkän kokemuksensa tuomaa viisautta kuunnellen aina minua ja lasta. Huonoja kokemuksia minulla on oikeastaan vain silloisen neuvolani synnytysvalmennuksesta.

Muutimme toiseen kaupunginosaan puoli vuotta sitten ja uudessa neuvolassa on nyt käyty niin 12 kk kuin 18 kk -käynneilläkin. Yksivuotiskäynnillä saimme omaksi terkkariksi oikein mukavan, mutta ei niin samalla aaltopituudella olevan tädin. Kun kerroin lehmänmaitokokeilujen aiheuttamista suolisto-ongelmista lapsella, hän viittasi niille kintaalla ja käski vain siirtymään samantien rintamaidosta lehmikseen: ”Imetys pois ja lehmänmaito tilalle, niin ehdit tehdä omia juttuja!”. WHO suosittaa imettämään kahden vuoden ajan, THL vähintään vuoden ajan. Silti meitä taaperoiden imettäjiä pidetään välillä outoina, niin kuin äidinmaito olisi jotenkin turmelevaa lapselle ja estäisi äitejä tekemästä mitään muuta.

18 kk -käynnillä meidät otti vastaan jälleen uusi, varmaankin itseäni nuorempi ”täti”. Tällä kertaa lähestymistapa oli jälleen lapsilähtöinen ja kannustava. Nuori mieslääkäri totesi, ettei sillä lehmänmaidolla ole niin kiire, niin kauan kuin lapsi saa rintamaitoa. Toisin sanoen, voimme tehdä viralliset altistus- ja allergiatestit vaikka sitten imetyksen loputtua. Voi siis olla, ettei lapsemme ole perinyt suvussani yleistä maitoproteiiniallergiaa, mutta parin kuukauden välein pienillä määrillä tehdyt testit ovat kyllä aiheuttaneet joka kerta suolisto-oireita. Tämä saattaa johtua tottumattomuudesta, kun lapsi ei ole lehmikselle altistunut edes kohdussa tai rintamaidon välityksellä, tai sitten kyseessä on ihan perinnöllinen allergia. Joka tapauksessa tässä postauksessa mainitsemani allergiatestit eivät ole ehdottoman luotettavia alle 3-vuotiaille, eikä meillä ole ollut kiire lastenlääkärille altistustesteihinkään, koska lapsi ei ole vielä päiväkodissa.Olen kuullut, että Suomessa on saatu jopa lastensuojeluilmoituksia, mikäli lapsi ei saa päivittäistä lehmänmaitoaan. Ymmärrän huolen, onhan meitä pienestä pitäen valistettu maidon erinomaisuudesta koulun ja neuvolan Valio-julistein ja muin tietoiskuin, joiden lanseeraamisen aloitti Valtion maitopropagandatoimisto. Onneksi neuvolalääkäri ja terveydenhoitaja olivat asiaan perehtyneitä ja ymmärsivät, ettei meillä ole ravintoaineista vajetta. Itse maitoallergisena tunnen hyvin muut kalsiuminlähteet, kuten vihreät vihannekset, seesaminsiemenet, kalsiumpitoinen kauramaito ja, kyllä vain, myös rintamaito.

Katalonian oman THL:n (Agència de Salut Pública de Catalunya) uudet ruokasuositukset lapsille ovat muuten hämmästyttävän edistykselliset kaikkine sormiruokailu- ja rintamaitosuosituksineen. Niissä sanotaan myös, ettei imetetty lapsi tarvitse lehmänmaitoa ollenkaan, vaan maitotuotteet voidaan aloittaa (yli vuodenikäiselle) vasta imetyksen päätyttyä. Näistä suosituksista bloggaan lisää piakkoin.

Minkälaisia ennakkoluuloja te olette saaneet osaksenne maitoasioihin liittyen?

Tsekkaa myös nämä

2 kommenttia

 1. Aika hyvä toi Katalonian suositus lapsille!
  Tuo lehmis on kyllä niin ikiaikainen pyhä lehmä Suomessa. Lastenneuvolassa ei ole mitään kummempaa sanottu, kun kuitenkin imetän vielä, ja lehmistä käytetään jossain määrin, juuston ja voin muodossa. Nyt äitiysneuvolassa taas neuvolaterkkari mietiskeli ääneen, että hän ei kyllä osaa kertoa, että miten mun pitäis syödä, kun en lehhmän maitoa juo, enkä jogurttejakaan yms harrasta. Sanoin, että eikös se oo pääasia, että itse tiedän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin vastattu! Ja tosiaan edistykselliset on Katalonian suositukset! Siellä ei maito ookaan se "pyhä lehmä", jos joku, niin vehnä. :)

   Poista

Seuraa Facebookissa