Unelmajulkkareissa – ja Unelmahommissa-kirjan arvonta

29.4.17


Siitä lähtien, kun pääsimme Tripsterin kanssa Helsingin Sanomain säätiön mediainnovaatiokilpailun Uutisraivaajan finaaliin, on tapaamisia, kokkareita sekä ravintola- ja baaritestausiltoja riittänyt. Toissapäiväiset kekkerit eivät Uutisraivaajaan liittyneet (tosin meidät Napue-ginitonikeissa pitänyt Mikko Koskinen voitti aikoinaan ensimmäisen Uutisraivajan, pienet on piirit!).

Tällä kertaa kyseessä olivat siis Lähiömutsin, eli Hanne Valtarin ja Salamatkustajan ja Tripsterin Islanti-oppaan tekijän, Satu Rämön uuden Unelmahommissa – Tee itsellesi työ siitä mistä pidät -kirjan julkkarit. Mothers of Workin tiloihin saapui aika lauma bloggareita, kuten Muita ihania -Tiina sekä Tripsteri Tokion ja Ensi-illallisen Siru.

 

Tarjoilut olivat ihan mahtavat: maidotonta, gluteenitonta suolaista ja raakakakkua, Raikastamon limuja ja mehuja, Warrior Coffeen voikahvia (jota en maitoallergisena tietenkään päässyt testaamaan) ja tietty sitä maan mainiota Kyrö Distilleryn Napue-giniä (tätä sitten kahvin tilalla toinenkin lasillinen). Goodiebagit olivat nekin suomalaisten tuotteiden ylistystä: Eero Aarnion söpö pinkki kastelukannu, kaksi orvokkia näin ”kevään” kunniaksi (tällä hetkellä ikkunasta pyryttää lunta ihan täpöllä), Flow-kosmetiikan kasvoöljy ja Warrior Coffeen kahvi- ja yrttishottinäytteet. Sekä tietenkin Unelmaduunareiden inspiroiva kirja!

Kaikesta tästä maallisesta mammonasta huolimatta julkkareiden parasta antia oli keskustelupaneeli, jossa Satu ja Hanne haastattelivat unelmahommissaan olevaa kolmikkoa, eli Iholla-ohjelmasta, Radio Helsingin aamushowsta ja lehtijutuistaan tuttua Laura Frimania, hyvin palkatulta konsulttiuralta Warrior Coffeen perustajaksi hypännyttä Riku Uskia sekä Subin kanavajohtajasta vapaaksi kirjailijaksi ja muutosvalmentajaksi loikannutta Maaretta Tukiaista.

Sadun kysyessä Rikulta ”miltä nyt tuntuu?”, kun konsulttina tienaisi paremmin, kahvisoturi vastasi hyvin, että rahaa voi aina tehdä enemmän, mutta päivään ei saa 24 tuntia enempää mahtumaan, joten loppupeleissä kysymys on siitä, miten päivänsä haluaa kuluttaa ja mitä kokemuksia ja elämyksiä saada. Myöhemmin juttelin samasta aiheesta ihanan, luovuutta sädehtivän Maaretan kanssa, joka sanoi samaa, että hänelle johtajan palkkaa tärkeämpää on vapaus ja mahdollisuus itseilmaisuun. Yksikään haastatelluista ei vaihtaisi epävarmempaa mutta vapaampaa tilannettaan edes 50 000 euron kuukausipalkkaan. Eikä muuten vaihtaisi Satukaan, jolle tarjottiin hiljattain suurituloisia töitä Suomesta (saikohan tätä paljastaa?), ei kuulemma tosin ihan 50 tonnin palkalla.  Unelmahommissa-kirjassa Satu esittää hyvänä vinkkinä taulukon meille monitemmeltäjille, joka auttaa hahmottamaan moninaisia kiinnostuksenkohteita ja rahantekoväyliä. Siinä koira kuvastaa töitä, joista ei tykkää, ja joista ei makseta hyvin. Lehmä kuvastaa töitä, joista ei saa tyydytystä, vaikkakin rahaa. Tähti kuvaa hommia, joista saa sekä rahaa että kiksejä ja kysymysmerkki niitä rakkaita harrastuksia tai pienipalkkaisia lempitöitä, joista jonain päivänä voi vielä tulla rahavirtaakin. Itselleni jotkut käännöshommista ovat olleet koiria, toiset lehmiä, jotkut harvat tähtiä. Mitä alemmas käännöspalkkiot on ajettu, sitä koiremmaksi työ alkoi muodostua. Kirjoitushommista osa on ollut pieniä tähtiä (esim. jotkut kolumnit), osa kysymysmerkkiä, kuten tämä blogi, jota en ole lähtenyt yhteistyöpostauksia lukuun ottamatta ainakaan vielä kaupallistamaan. Musiikkihommat ovat olleet yhtä isoa kysymysmerkkiä, vaikka niitä keikkaliksojakin on tilille kilahdellut.

Totta puhuen meikäläisen on aina ollut vaikea orientoitua rahaan, opettelen kiinnostumaan siitä edelleenkin, vaikka suurimman osan työvuosistani olen toiminut yrittäjänä. Muusikkona olisi ollut paitsi sitovaa ja lannistavaa myös mahdotonta miettiä, tuleeko tämän tyylisestä musasta nyt rahaa vai ei, mutta raha ei koskaan ollut tekemisen motivaattori, koska homma vaan oli itsessään niin tyydyttävää! Kääntäjän hommat ovat olleet mahtava keino paitsi tienata rahaa, myös saada lisää sanavarastoa, yleissivistystä ja nippelitietoa mitä merkillisimmistä asioista. Itselle tärkeintä on juuri ollut aina vapaus tehdä itselle tärkeitä juttuja ja jos ne tuovat perustoimeentulon, en muuta ole osannut kaivata.


Kirja osuu ajan hermoon älyttömän hyvin, yhä suurempi osa armaasta lamasukupolvestani tuntuu arvostavan kaikkein eniten juuri työssä viihtymistä, itsensä toteuttamista ja vapautta matkustaa ja viettää aikaa kumppanin ja/tai lapsien kanssa. Ihanaa siis, että Hanne ja Satu vinkkaavat kirjassa niin monia tapoja toteuttaa tuota unelmaa.

Postaan lähipäivinä vielä lisää mietteitäni Unelmahommissa-kirjasta ja jotta pääsemme vertailemaan oivalluksia ja fiiliksiä, arvonkin nyt yhden kappaleen kirjaa, kun niitä on hyppysiini yksi ylimääräinen päätynyt. Osallistua voit kertomalla kommenttiboksissa tai blogin Facebook-sivulla, mikä sinun unelmatyösi olisi, vai teetkö jo unelmahommiasi? Arvon kirjan 8.5.

(Kuvat: minä ja Tuulia Kolehmainen)

Tsekkaa myös nämä

22 kommenttia

 1. Osallistun arvontaan! Luin eilen kirjan loppuun ja kirjoitin siitä postauksenkin blogiini, mutta se oli kirjaston kirja ja tämä upea kirja olisi kiva omistaa itsekin.

  Teen monella tapaa unelmatyötäni yrittäjänä. Olen vähitellen saanut vietyä työnkuvaani enemmän ja enemmän unelmatyöni suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kiva kuulla, että olet onnistunut unelmatyön luomisessa! Pitääkin mennä heti lukemaan sun postaus kirjasta!

   Poista
 2. Osallistun arvontaan! Olen vahvasti oman alan polulla, eli ehkä se lopullinen unelmien työ lähestyy kokoajan! Julkkareissahan on ollut mahtavat tarjoilut (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjoilut oli mahtavat, kyllä! Kiva, että ruokarajotteiset otettu huomioon :) Kiva kuulla, että kuljet kohti unelmaa!

   Poista
 3. Unelmatyöni on täysin hakusessa. Tiedän melko tarkasti millaisia tehtäviä ja osasia unelmatyöni sisältäisi, mutta en tiedä miten niistä saisi toimivan kokonaisuuden. Jospa kirjasta olisi apua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta! Kirjassa on kyllä vinkkejä, mun mielestä silloinkin ollaan pitkällä, kun tietää, mitä ei ainakaan halua tehdä :)

   Poista
  2. Arvonta on suoritettu ja arpaonni suosi teikäläistä! Laitan sulle meiliä!

   Poista
 4. Unelmahommaani olisi kirjoittaminen! Kovasti ollaan matkalla sitä kohti :)

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Osallistun arvontaan. Unelmatyöni olisi sopivan haastava kokonaisuus, joka jättäisi muulle elämälle tilaa... Juuri nyt kumpikaan ei oikein toteudu.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että löytyy, ainakin tavoitteet on selvät!

   Poista
 6. Sitä tähteä etsimässä.... Kokopäivätöitä teen, mutta en yrittäjänä, vaan julkisella sektorilla, kaupungille. Mut on niin suuri tunne siitä, että tää ei ole sitä mitä haluan...Haluan jotain muuta ja siitä syystä on yrittäminen noussut isosti esille uuden suuntani etsinnöissä/pohdinnoissa. Se mikä se minun tähti on, niin se ei ole vielä täysin kirkastunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti eka askel taitaakin olla, että oppii tietämään, mitä ei ainakaan halua. Toivotaan tähden kirkastumista meille kaikille!

   Poista
 7. Lähihoitajaksi olen opiskellut ja se on unelma-ammattini :)
  annikajokinen95@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Unelmahommani, niin kuin koko ammatillinen tulevaisuuteni on vielä mietinnässä. Viime aikainen oivallukseni siitä, että yrittäjyyden ei tarvitse olla kokoaikaista on yksi askel eteenpäin, ehkäpä päädyn yhdistämään palkkatyön ja unelmahommat. Lainausjonosss jo olen, mutta uskon että omasta kirjasta löytyisi tutkittavaa ja pohdittavaa pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on totta, että aina ei tarvii syöksyä suin päin yrittäjyyteen, vaan askel kerrallaan.

   Poista
 9. Unelma-ammattini voisi olla jonkinlainen myyntityö, ehkäpä jossain kivassa kaupassa :)
  Mukana arvonnassa!
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Ja nimenomaan realistiselta, että omassa kaupassa kiinnostaa myyminen, koska sitähän se työ on. :) Monethan meistä haaveilee omasta kaupasta, mutta ei myymisen, vaan sen takia, että ois ihanaa olla töissä kivassa puodissa, jonka tavarat ois itse valinnut. :)

   Poista
 10. Unelmahommani on astrologiasta kirjoittaminen, jota teen jo pienessä mittakaavassa ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Astrologia on lähellä munkin sydäntä vahvasti! Oon opiskellut sitä viimiset 20 vuotta ja aina löytyy uusia oivalluksia.

   Poista
 11. Unelma-ammattini olisi matkaopas lämpimässä maassa. ;) Oikeesti se on vaihdellut viime vuosina, jossain vaiheessa olisin halunnut vaihtaa alaa lastenhoitajaksi, mutta nyt pienen vauvan äitinä en enää tiedä. Jokin asiatuntijatehtävä liiketalouden alalla kiinnostaisi.

  sannamaria77 at gmail.com

  VastaaPoista

Seuraa Facebookissa