Sairaalakeikkaa pukkaa taas

29.12.15

Sain tänään postissa lähetteen hysteroskopiaan eli kohdun tähystysoperaatioon Jorvin sairaalaan. Mistä moinen? No kerronpa alusta: ("Äläpä kerro enempää" -varoitus miehille. Voitte halutessanne lopettaa lukemisen tähän.)

Synnytyksestä on nyt kulunut 12 viikkoa, mutta jälkivuototiputtelu jatkui aina viime viikolle asti. Synnytyksen jälkitarkastuksessa kuukausi sitten lääkäri pyysi soittamaan, jos vuoto jatkuisi vielä kaksi viikkoa ja sehän jatkui kolme. Neuvolan päivystyksessä epäiltiin, ettei moinen haittaa, jos kerran verta ei tule paljon eikä kuume nouse. Useimmiten synnytyksen jälkeinen vuoto kuitenkin kestää neljästä viiteen viikkoa, ei yhtätoista, joten vaikka muita oireita ei ollut ja joulupyhistä huolimatta vaadin soittoajan neuvolalääkärille. Lekuri päätti kysäisi neuvoa Kättärin gynekologilta ja muisti vielä varmistaa, ettei maidontulossa ole ongelmaa, kuten yleensä näin pitkän vuodon jälkeen. (Hellurei! Mitenhän paljon sitä maitoa ruiskuaisikaan ilman tätä tiputtelua…?) Jos neuvolan mielestä kaikki vaikutti normaalilta, gynekologi oli toista mieltä ja sain Kättäriltä puhelimitse kutsun ultraäänitarkastukseen heti ensimmäisenä joulun jälkeisenä arkipäivänä, joka oli eilen.

Kärrymatkalla Kättärille (kuva: Pau Ribas)

Ultrassa kohdusta paljastui joku valkoiselta näyttävä pitkula. Ruudulla tuo pitkula näytti isolta, mutta todellisuudessa sillä oli mittaa neljä milliä. Yhtäkaikki sinne kuulumattomasta partikkelista olisi hyvä päästä eroon. Todennäköisesti kyseessä on sikiökalvon riekale. Pahimmillaanhan tuollainen ylimääräinen härpäke voisi aiheuttaa jopa hedelmättömyyttä. Hilkkasen säikähdin, kun gyne passitti minut vessaan tekemään raskaustestiä ennen kohdunsuun katetrointia ja tarkempaa tutkailua. Negatiivista kuitenkin näytti, kuten oli tarkoituskin. Katetrointi oli suht nihkeän tuntuista, mutta onneksi muistin ottaa käyttöön luonnollisen synnytyksen konstit: leuan rentoutus ja hengitys, niin ronkkiminen ei ollut yhtä kivuliasta.

Kuten synnytysreissuillakin, hoitava kätilö oli aivan ihana ja kyseli, miten vauvan kanssa on mennyt ynnä muuta inhimillistä. Lääkäri sen sijaan tuputti hormonaalista ehkäisyä (jonka pitäisi olla iso ei kaikille minkä tahansa hormoniongelmien kanssa kamppaileville, kuten omalla kohdallani kilpirauhashäikät) ja kysyi ihmeissään, että vieläkö imetän (vaikka vauva ei ole täyttänyt vielä kolmea kuukauttakaan). Muistipa myös varoittaa tähystysoperaation vaaroista. Ymmärrän, että kyseessä on potilaan informointi, mutta ilmaisutapa oli omiaan lietsomaan isompaakin paniikkia, samaan tapaan kuin neuvolan synnytysvalmennuksessa.

Kättärillä ei kohdun tähystyksiä ikävä kyllä tehdä, joten sain kiireellisen lähetteen Jorviin ensi viikoksi. Koska sairaala olisi ollut tukossa kuukauden eteenpäin, piti jonkun aikaa siirtää, jotta minä kolme kuukautta vieras”esineen” kanssa tuskaillut pääsin jonon ohi. Nyt sitten maitoa pumppaamaan varastoon.

Outoa kyllä, synnytystä en jännittänyt, mutta jostain syystä tämä operaatio hirvittää. Ennen vastaavat tehtiin nukutuksessa, nykyisin lääkityksellä 1 g paracetamolia + 800 mg ibuprofeiinia sekä puudutuspiikki sinne minne aurinko ei paista. ”Eihän se nyt synnytyksen jälkeen tunnu missään”, sanoi lääkäri. Mulle synnytyksen kivuliain osio oli kuitenkin tikkausneula ja sitä edeltävä puudutuspiikki, vaikka muuten en todellakaan ole neula- tai gynekammoinen. Pahoja viboja Jorvista tulee siksi, että isäni sai sairaalasta rutiinileikkauksen yhteydessä niin pahan sairaalabakteerin, että joutui sen vuoksi varhaiseläkkeelle 39-vuotiaana (eli vain kaksi vuotta mua vanhempana). Tästä on kuitenkin 25 vuotta aikaa, joten toivokaamme, että sairaalan hygienia on parantunut.

Kertokaas kokemuksistanne te, jotka olette olleet kyseisessä hysteroskopiassa (on tätäkin nimellä paiskattu… hysteeristen naisten vaivoja?). Odotan jännityksellä. Kertokaa myös, jos teillä on ollut pitkäkestoista jälkivuotoa, onko asiaa tutkittu? Tuli vaan mieleen, kun asialle ei ilman omaa aktiivisuuttani olisi tehty mitään, että toivottavasti vastaava ei ole vaikeuttanut tai estänyt toisen lapsen saantia kenelläkään teistä.

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa