Mitä doula tekee? Osa 3 – Synnytyksen jälkeen

11.12.15

Synnytyksestä on jo kaksi kuukautta, mutta olemme edelleen yhteydessä doulani kanssa. Meistä tuli siis oikeasti ystäviä. Ystävystyminen ei ole pakollista, jos haluaa säilyttää pelkän asiakassuhteen, mutta niin intiimejä asioitahan doulan kanssa yhdessä koetaan, että ystävystyminen tapahtuu kuin itsestään.

Aiemmin olen kirjoittanut doulan roolista ennen synnytystä ja synnytyksen aikana ja ihan yleisellä tasollakin, mutta ei yhteistyö vielä synnytykseenkään tyssännyt.

Istukkakapselien valmistaminen


Toisena päivänä synnytyksen jälkeen doula toi synnytyssairaalan perhehuoneeseen ne paljon kohutut istukkakapselit! Kapselien valmistaminen kuuluu useiden doulien palvelupakettiin, joten en todellakaan olisi odottanut sellaista äimistystä, mitä kapselien syömiseni aiheutti. Varsinkin siis Hesarin sensaatiohakuisen artikkelin jälkeen. Sain kuulla olevani "huomiohuora", minulle ehdoteltiin vastasyntyneen kapselointia, puhuttiin ulosteiden syömisestä ja alapään nuolemisesta. Anonyyminä totta kai.

Tässä jälleen ne "pahamaineiset" kapselit.




Vaikea käsittää, minkälainen mentaliteetti pitää ihmisellä olla, että viitsii kommentoida ventovieraalle ihmiselle asiasta, joka itseä ei selvästikään kosketa. Minkälainen tyyppi saa kiksit siitä, että pääsee loukkaamaan ja puhumaan rumia vastasyntyneen vauvan äidille? Se jäänee arvoitukseksi, koska tarpeeksi monen yököttävän kommentin jälkeen poistin anonyyminä kommentointimahdollisuuden blogistani.

Kapseleita voin edelleenkin suositella, etenkin niille, jotka ovat aiempien synnytysten jälkeen kärsineet hormonien romahduksen aiheuttamasta masennuksesta. Minulle vauvan ensi viikot olivat elämäni hauskinta ja pirteintä aikaa ja huomasin snadin mielialan ja vireystilan laskun kapselien loputtua.

Monet ovat tiedustelleet, kuinka nämä kapselit käytännössä valmistetaan. Tältä sivulta saa paljon lisätietoa aiheesta, sivulla on kapseloinnista ihan opetusvideoitakin. Suosittelen kuitenkin tiedustelemaan aiheesta doulilta omin päin sähläämisen sijaan, sillä monella heistä on koulutus kapselien valmistukseen ja välineet operaation suorittamiseen.

Vierailu kotona


Parin viikon päästä sairaalavierailusta doula vieraili myös kotonamme. Kävimme läpi synnytykseni kulkua ja pohdimme, oliko kaikki sujunut synnytystoivelistan mukaan. Suurin osa pitkällisestä prosessista meni toivelistani mukaan, lukuun ottamatta scalp-anturin pistämistä vauvan päähän, synnytysasentoa, johon minut viime hetkellä painostettiin ja ponnistusvaiheen ohjaamista, joka oli sairaan ärsyttävää ja hidasti ponnistusvaihetta (ei kuitenkaan kovin paljon, sillä 20 minuutissahan se oli ohi).

Isä tutkailee kestovaippoja.

Synnytyskeskustelun lisäksi doula ohjeisti meitä uudelleen kestovaippojen ja kantoliinan kanssa ja hiukan katsoimme myös hyviä imetysasentoja. Samalla palautin doulan lainaamat raskaus-, synnytys- ja imetysaiheiset kirjat.

Jos tulen vielä raskaaksi, aion ehdottomasti palkata jälleen doulan mukaan! Sen verran rento ja rauhallinen fiilinki oli koko raskauden ajan, kun vain tiesikin, että osaava ja tuttu apuri kulki mukana kävipä synnytyksessä miten kävi.

Kirjallisuuslista


Tässä vielä aiemmissa postauksissa lupaamani kirjalista aiheina rento raskaus, luonnollinen synnytys, sujuva imetys ja vauvan tuloon valmistautuminen. Osan kirjoista sain lainaksi doulaltani, mutta suurin osa näistä löytyy myös kirjastosta:

  • Malla Rautaparta: Raskaus, synnytys, äitiys. Äidiksi omaa kehoa kuunnellen. JA
  • Kantamisen kausi. Aika raskaudesta sylihoitoon. (Malla veti Manipuran raskausjoogakurssin, josta koko luomuiluinnostukseni lähti, hän on kirjoittanut myös nämä erinomaiset opukset, jotka kannattaa ehdottomasti lukea!)
  • Minna Haataja: Hyvä syntymä - kirja odottaville äideille
  • Tiina Kaitaniemi: Luonnollinen lapsuus (Mielenkiintoinen kirja valottaa lapsuutta evoluution vinkkelistä) 
  • Minni Niemelä: Imetysopas. Hyvinvointia vauvalle ja äidille. (Kätevän kompakti kirjanen imetyksestä)
  • What to Expect When You’re Expecting (Perustietoa sikiön kehitysvaiheista viikoittain. Miehellä oli sama katalaaniksi)
  • Ina May Gaskin: Ina May’s Guide to Childbirth (Spiritual Midwifery) (Luonnollisen synnytysvalmennuksen perusteos, tätä suosittelen erittäin lämpimästi
  • Mary Mongan: HypnoBirthing. The Mongan Method – A natural approach to a safe, easier, more comfortable birthing JA
  • Sophie Fletcher: Mindful Hypnobirthing. Hypnosis and mindfulness techniques for a calm and confident birth (Kaksi kirjaa hypnosynnytyksestä harjoituksineen. Kirjallista täydennystä hypnosynnytyskurssiin.)
  • Pam England & Rob Horowitz: Birthing from within. An Extra-ordinary Guide to Childbirth Preparation JA
  • Barbara Harper: Gentle Birth Choices. (Nämäkin kaksi sain doulalta lainaksi. Mielenkiintoisia tarinoita luonnollisista synnytyksistä)

Doulalta lainaamani kirjat.
Olisi kiva kuulla teidän muidenkin kokemuksia omista doulistanne! Ei muuta kuin kommentoimaan (vaikken anonyyminä enää annakaan ;)

Muut doula-aiheiset postaukseni:

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa