Energisen raskauden ”salaisuus” – eli mitä minä syön

1.10.15

Laskettuun aikaan on viisi päivää ja energiaa on kuin pienessä kylässä. ”Miten sä sen teet?”, multa on kyselty. ”Itse olin ihan romuna tuossa vaiheessa”. Syitä lienee monia. Perusluonteellakin on varmasti merkitystä. Omassa vauvakirjassani ensimmäinen äidin kirjaama luonnekuvaukseni oli ”iloinen ja tarmokas”, eli voin sanoa syntyneeni tämmöiseksi. Onnellinen parisuhde, optimistinen elämänasenne, raskausjooga ja blaablaablaa, mutta ”mitä sä vedät?!”. Senhän kaikki haluaa tietysti ekana tietää. Eli ajattelin koota esimerkkilistan siitä, mitä safkaa ja ravintolisiä on tullut troppailtua raskauden aikana, jospa joku muukin saisi näistä vinkkejä lisävirran kasvattamiseen, eikä THL:n raskausajan suosituksilla ole pötkitty tarpeeksi pitkälle. 

Toki olemme kaikki yksilöitä, eikä kaikilla ole tietenkään tarvetta tankata samoja vitamiineja ja hivenaineita. Siksi omat vitamiini- ja hivenaineet kannattaa testata ja tietty allergiat ja yliherkkyydet myös, ettei syö vahingossa suolistoaan kuralle. Raskauden aikana on myös erittäin tärkeää pitää huolta kilpirauhasarvoistaan, koska raskaana olevat menevät usein vajaatoiminnalle, jos oma kilpirauhanen ei toimi optimaalisesti, kun lapsen myötä kilpirauhashormoneita on tuotettava enemmän. Vajaatoiminnan mukana tulee väsymys, hidas aineenvaihdunta, vetämätön olo, jolloin ei jaksa liikkua, turvotukset, lihominen vaikka ei söisi juuri mitään, makeanhimo ym. ikäviä lieveilmiöitä. Itse olin pari vuotta sitten aika syvällä tuossa suossa, mutta pääsin onneksi nopeasti asiantuntevaan hoitoon ja terveyteni takaisin ennen raskaaksi tuloa. 

Omat syömiseni perustuvat paitsi omien ja miehen kokkauskykyjen rajoihin ja mieltymyksiin myös kilpirauhasen ja lisämunuaisen buustaamiseen, maidottomaan, kasvispainotteiseen ruokavalioon ja ravintoneuvojan suosituksiin. Ensisijaisesti pyrin syömään, mitä mieli tekee, mutta huomioimaan, että joka aterialla olisi proteiinia ja laadukasta suolaa (mm. turvotuksen ja raskausmyrkytyksen ennaltaehkäisemiseksi) hyviä rasvoja ja vihanneksia ja/tai marjoja. Mautonta tai rasvatonta ruokaa en suostu popsimaan edes raskaana. (Eikä niitä superfoodejakaan päivittäiskäytössä ole, vaan aika perinteistä kotiruokaa.)



Aamupala


2 palaa 100 % ruis-, 100 % kaura- tai gluteenitonta leipää, neitsytoliiviöljyä, tomaattia
ja kalkkuna- tai vegaanileikkelettä / tofua / keitetty tai paistettu kananmuna / avokadomunavoita / kalaa / vegaanijuustoa
ja kurkkua / paprikaa / avokadoa / rucolaa / oliiveja / basilikaa tai muita yrttejä / hapankaalia
tai kaura- / spelttipuuroa kauramaidon ja marjojen kera
ja kuppi vahvaa englantilaista teetä + kaura- / cashew- / kookos- / hamppumaitoa 

D-vitamiini (100 µg), Solgarin prenatal-monivitamiini, Thorne Researchen B-complex, 2 omegakapselia (esim. Bioteekin Duo E-EPA+E-DHA 650 mg) + vikalla raskauskuulla on mennyt lisäkalsium ja Life Extensionin Super K (K2-vitamiini verenvuodon hillitsemiseksi synnytyksen jälkeen)

Välipala


Yleensä jotain näistä:
Hedelmiä / marjoja / porkkana
pähkinöitä
puuroa ja marjoja
smoothie
maustamatonta kaurajogurttia ja marjoja / hedelmiä
hapankorppua / voileipäkeksiä
pala raakasuklaata

Lounas


Uunikalaa tai paistettua kalaa
tai tofu- , seitan- tai kasvispihvejä
tai sieniä / tonnikalaa / simpukoita / tofua / juureksia / vihanneksia / linssejä / kikherneitä
tai verilettuja ja puolukoita
ja keitettyjä perunoita / muita juureksia, esim. lehtikaalia oluthiivan kera / gluteenitonta tai spelttimakaronia / riisiä / salaattia
ja kaurakerma- / tomaatti- / kookoskermakastike
ja sipulia, valkosipulia, yrttejä
tai kasvis- tai kalakeitto
tai keitetty tai paistettu muna tai pala kasvis- tai perunamunakasta
tai äyriäispaella / curry / sushia

Nestemäinen rautavalmiste (tupla-annostus)

Jälkiruoka


Hedelmiä/marjoja tms.

Illallinen


Kesäkurpitsa- / porkkanasosekeitto / vichy-soisse / kasvis- tai kalakeitto
ja 2 palaa leipää täytteineen
tai kesäkurpitsa- / pinaatti- / tonnikala-/ sieni-/ simpukkamunakas ja salaattia
Hedelmä

Solgarin prenatal-monivitamiini, Bioteekin supersinkki (sisältää kuparia), Now Foodsin seleeni (100 µg)

Ilta/yöpala


Kuten välipalat

Ennen nukkumaanmenoa


Bioteekin Probiootti Plus (2 kapselia), Life Flo Healthin magnesiumsuihke

Lähdevettä noin 2 litraa päivässä.


Välillä tulee toki herkuteltua esim. omatekoisella pizzalla, tortilloilla tai falafeleilla, peruna-, maissi- tai juureslastuilla, raakakakulla, mustikkapiirakalla, maidottomalla jätskillä, suklaalla tai lakulla. Ja ulkonakin on kiva syödä pari kertaa kuussa. Silloin useimmiten nepalilaista, intialaista, thaimaalaista, japanilaista, kiinalaista, malesialaista, meksikolaista, maidotonta pizzaa tai suomalaista kasvis-, vegaani- tai kalaruokaa. 

p.s. Jatkossa tulen kirjoittamaan omasta terveyshärdellistäni: yliherkkyyksistä, sairauksista, lääkäreillä ja vaihtoehtohoidoissa ramppaamisesta, joiden myötä alun perin sain kroppani balanssiin.


Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa