Raskausoire 2: Huimaus – ja suolan tärkeys

7.5.15


Se alkoi saunassa, heti raskauden alussa. Normilöylyjen jälkeen alkoi päässä sumentua siihen malliin, että piti syöksyä pukuhuoneeseen istumaan pää puoliksi shampoossa. Seuraavalla kerralla viivyin löylyissä vain kymmenisen minuuttia, mutta huimauskohtaus iski jälleen. Koska rakastan saunomista, en uskonut vieläkään, vaan seuraavalla saunavuorolla istuin alalauteilla heittämättä löylyä kauhallistakaan. Entistäkin pahempi huimaus. En tajunnut, mistä tämä ilmiö johtui – raskaudesta epäilemättä – mutta saunassahan on synnytetty kautta aikain, miksi se yhtäkkiä olisi raskaana olevalle vaarallinen paikka?

Huippauksen seuraavaksi näyttämöksi saunomisen hylättyäni muodostuivat ruokakaupat. Ja tätä näyttämöä onkin hiukan vaikeampi hylätä kuin saunaa. Opin etsimään jo etukäteen lähimmän penkin, jolle syöksyä, kun näkö alkaisi sumentua. Monesti mitään penkkiä ei ollut, joten kyykistelin hyllyjen välissä, tai jos huimaus iski kassalla, ei auttanut muu kuin nojailla tiskiin. Mahattomana sain sellaisia katseita, että epäilen osan leimanneen minut sekakäyttäjäksi, osan muuten vain krapulaiseksi. (Itse asiassa tämä ruokakauppahuimaus ei ole täysin lähtenyt vieläkään, joten pyrin nakittamaan kauppareissuista suurimman osan miehelle.)

Huimauksen syy selviää


Ensimmäisellä neuvolakäynnillä selvisi, että aina niin hyvä verenpaineeni oli laskenut parikymmentä pykälää. Silti sain kouraan ruokavaliosuositukset, joissa vältettävien ruokien listalla komeilivat niin suola kuin salmiakkikin niiden verenpainetta nostavan vaikutuksen takia. Sehän selittikin, miksi samaan aikaan huimauksen alkamisen kanssa olin alkanut himoita lakua!

Ote neuvolan raskausajan ravintosuosituksista

Nyt siis tiesin, mistä pyörrytys johtui, mutta ärsytti silti, ettei tästä ollut varoitettu neuvolassa, keskustelupalstoilla, lehdissä, tai edes tuttujen taholta! Olin odottanut noloja tilanteita, joissa pitäisi rynnätä laatta kurkussa pönttöä halailemaan, mutta enpä ole oksentanut kertaakaan. Kun mainitsen lähipiirissäni huimauksesta, se tulee suurimmalle osalle täytenä yllätyksenä. Edes oma äitini ei ollut koskaan kuullut, että raskaus aiheuttaisi tajunnan rajamaille siirtymistä.

Parilta hikiseltä keskustelupalstalta löytyy tapauksia, joissa jotain huimasi hemoglobiinin laskun takia. Hah, vegenä olen elellyt melko alhaisella hempalla vuosikausia ilman vähäisintäkään pyörrytystä. "Raskaus ja verenpaine" -haku tuottaa puolestaan tarinaa lähinnä paineiden noususta. Päätin siis perustaa oman blogin ja valistaa tulevia kohtalotovereitani. Sillä olin jo keksinyt parannuskeinonkin!

Suolaa huiviin


Seuraavaksi pääsin kyykkimään huimauksen kourissa äitiysjoogassa. Seitsenhenkisestä ryhmästämme kolme joutui ketoon liikkeessä, jossa käsiä heilutellaan ilmassa seisoma-asennossa. Joogamaikka sanoi huomanneensa, että tämä oli se potentiaalisin asento huimaukselle. "Hmm.. kurottelu kaupan hyllyille oli siis myös pahasta", kelailin joogamatolla makoillessani. "Jos mitä rauhallisin joogakin rampauttaa, niin vaivaan on löydyttävä ratkaisu! En suostu kyyristelemään nurkissa koko loppuraskautta, kun virtaa muuten kerran riittää, eikä kuvotuskaan ole riesana."

Otin yhteyttä homeopaattiini, joka neuvoi yksinkertaisen kikan: pieni hyppysellinen puhdistamatonta suolaa (kuten Himalajan vuorisuolaa tai Atlantin merisuolaa) lasilliseen vettä ja huiviin! Suolaa, suolaa, enemmän suolaa! (Älä kuitenkaan kokeile tätä puhdistetulla ruokasuolalla, se joutaa vältettävien ruoka-aineiden listalle olitpa sitten raskaana tai et.)

Viimeisillä joogakerroilla olen hörppinyt Atlantinsuolavettä liikkeiden lomassa, eikä huimausta ole tullut! Nerokasta. (Joogamaikkakin ilahtui havainnosta ja lupasi jakaa tietoa tuleville pökrääjille.) Ruoan sekaan rouhin suolamyllystä ekstratujauksen suolaa ja salmiakin himon yllättäessä vedän teelusikallisen lakritsijauhetta. Kas kummaa, verenpaine on nyt noussut lähemmäs normaalia, vaikka edelleen hiukan alakanttiin onkin. Seuraavaksi täytyy varata salmiakkiaskin sijaan suolavesipullo myös kauppareissulle ja treenikselle.

Luonnollisia keinoja alhaisen verenpaineen parantamiseen:
Atlantin merisuola ja luomulakritsijauhe

Maassa maan tavalla

Espanjassa raskaana olevia neuvotaan olemaan vähentämättä suolan käyttöään, koska elimistö tarvitsee suolaa lukuisiin elintärkeisiin toimintoihin. Alhaisen verenpaineen lisäksi suolan juontia suositellaan myös lisämunuaisen häiriöihin, eli mataliin tai korkeisiin kortisoleihin, elimistön nestetasapainon häiriöihin tai myrkkyjen puhdistamiseen elimistostä. Suomalaisäitejä sen sijaan kehotetaan jättämään suola pois lähes kokonaan, koska se ”lisää turvotusta”. Todellisuudessahan (puhdistamaton) suola saa aineenvaihdunnan toimimaan paremmin!

Saunominen sen sijaan on Espanjassa raskaana olevilta kielletty, mutta ruokien suhteen spanskit ottavat aika rennosti. Mikään ei ole kiellettyä, vain maksaa ja raakaa lihaa, kalaa ja vihanneksia kehotetaan välttämään. Eivätkä kiellot espanjalaisiin tepsisikään, parempi on kannustaa syömään monipuolisesti kuin välttämään lähes kaikkea. Suomalaiset taas rakastavat byrokratiaa ja normeja, joten suosituslistalla on tavaraa kolmen A-nelosen verran. Lopulta äidit syövät paniikissa turhan yksipuolisesti, jotta vain välttyisivät siltä harvinaiselta bakteerilta, joka neuvolatädin mukaan tarttui varomattomaan mammaan vuonna miekka ja kivi...

Itse olen seuraillut omaa intuitiotani tässäkin ja nauttinut ilman vainoharhoja ja hyvällä ruokahalulla jopa – ah niin vaarallista – sushia, inkivääriä, yrttiteetä ja pellavansiemeniä, ja tietysti sitä kaikkein vaarallisinta: suolaa!

p.s. Jos tiedät muista maakohtaisista suosituksista, jotka ovat ristiriidassa suomalaisten suositusten kanssa, olisi mielenkiintoista kuulla niistä kommenteissa!

Tsekkaa myös nämä

10 kommenttia

 1. Huimaukseen juuri googletin apua, kiitos vinkeistä. Mulla on just himottanu kaikki suolaset ruuat kuten ranskikset mutta pitääpä kokeilla tuota puhdistamatonta suolaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä tehokas (vaikka pahaltahan se suolalitku maistuu ;)! Kannattaa lukea myös tämä postaus aiheeseen liittyen: http://kultasenpauloissa.blogspot.fi/2015/08/raskausdiabetes-olikin-vaara-halytys.html Ihanaa raskausaikaa! <3

   Poista
 2. Ei todellakaan kannata lisätä suolaa enempää verenpaineiden noatamiseksi ruokiin. Käyttäkää suolaa niinkuin ennenkin raskautta normaalisti koska suola kerää nestettä ja nesteen poistamiseksi sydän joutuu tekemään enemmän töitä paineita nostamalla.... sama tapahtuu tietenkin vauvalla eikä se ole hyväksi sikiön kehitykselle. Paineet saa pidettyä hyvin ylhäällä syömällä mangesiumlisää ja rautatabletteja koska raskauden aikanahan veren määrä lisääntyy mikä tarkoittaa että veren hb laimenee ja paineet laskee tällöin. Säännöllinen liikunta ja terveellinen säännöllinen ruokavalio riittää hyvin avuksi huimaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallista jalostettua ruokasuolaa ei kannata lisätä, vaan vaihtaa kokonaan puhdistamattomaan.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. https://kultasenpauloissa.blogspot.com/2015/08/raskausdiabetes-olikin-vaara-halytys.html?m=0
   Tässä postauksessa kerron, että hyvälaatuinen suola ei aiheuta ongelmia, kun raskaana oleva syö tarpeeksi paljon proteiinia.

   Poista
  4. Jodioitua suolaa itse käytän mutta en lisää sitä eikä kenenkään muunkaan pitäisi proteiinilla ei ole mitään tekemistä nesteen poistumisen kanssa kehossa eikä se vaikuta suolan tuomaan nesterasitukseen. Munuaiset joutuvat koville raskaus tuo turvotusta luonnollisesti muutenkin niin turha lisätä sitä rasitusta lisäämällä minkään näköstä "ylinmääräistä"suolaa ruokiin tai ainakaan juomaveteen.

   Poista
  5. Proteiinin riittävä syönti on tärkeämpää, kuin ehkä tiedostetaan. Koska raskaana olevan veren määrä kaksinkertaistuu 28. raskausviikkoon mennessä, suolan ja nesteiden kerääntyminen verenkiertoon on välttämätöntä verimäärän ylläpitämiseksi. Jotta verenkierrossa olisi tarvittava määrä nestettä, elimistö tarvitsee albumiinia, jota saa vain runsaasti proteiinia sisältävästä ruoasta. Jos albumiinia ei synny tarpeeksi, neste ei pysy verenkierrossa vaan kerääntyy kudoksiin (turpoaminen) eikä istukkaan ja sikiölle virtaa tarpeeksi verta.

   Poista
 3. Kiitos postauksesta, huimaukseen minäkin tietoa googlettelin. Odotan ekaa lasta ja olenkin ihmetellyt eri maiden erilaisia suosituksia ruokien suhteen. Täällä Belgiassa salaatit ja vihannekset on pannassa - kuulemma ravintoloiden ja kauppojen salaatteja tulee välttää, koska ei voi olla varma että ne on huuhdeltu kunnolla ja toksoplasmoosi uhkaa. Sama koskee hedelmiä, joita ei voi kuoria. Eli kokonaisuudessaan olen kokenut syömisen aika hankalaksi, kun pitää välttää juurikin noita kypsentämättömiä lihoja/kaloja (sushi, ilmakuivattu kinkku, salami...), monia juustoja (homejuusto, brie...), raakaa kananmunaa (majoneesi, monet kastikkeet, tonnikalasalaatti...) ja lisäksi siis salaatteja ja monia hedelmiä. Ravintolassa jos tilaa hampurilaisen hyvin kypsennettynä, on se sisältä vielä ihan punainen. Niin ja tietysti alkoholin välttely olutmaassa herättää kysymyksiä myös. Mutta kun ihan vielä ei viitsisi koko maailmalle kertoa, että on raskaana... Pari viikkoa vielä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, että salaatitkin pannassa (Espanjassa käytetään niin paljon etikkaa, että ilmeisesti tuhoaa ainakin osan bakteereista sun muista)! Luottaisin itse vaistoon ja hajuaistiin, pakko sitä kuitenkin jotain syödäkin :) Neuvot ehkä enemmänkin sillä mielellä, et mitä ei kannata liikaa syödä. Ihanaa raskautta!! <3

   Poista

Seuraa Facebookissa