Raskausajan ravintosuosituksista

11.5.15

Sain edelliseen huimaus-postauksestani niin paljon palautetta Facebookin puolella, että katson aiheelliseksi tarkentaa kantojani raskausajan ruokasuosituksiin liittyen.

Kun kirjoitin, ettei ruokailutottumuksiaan tarvitse kovin paljon raskauden takia muuttaa, viittasin monipuoliseen perusterveelliseen ruokavalioon, jollaista esim. itse olen noudattanut jo vuosia ennen raskautta. Toisin sanoen olen sitä mieltä, ettei graavikalaa kannata jättää syömättä, vaikka suosituksissa niin sanotaan, sen voi kypsentää.  Suolaa ei kannata vähentää, ellei kärsi kohonneesta verenpaineesta, mutta sen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, täysjyväleipää ei ole syytä jättää syömättä vain koska se sisältää pellavaa jne.

Pointtinani ei siis ole kapinoida THL:n vältettävien ruokien listaa vastaan ihan vain vastustamisen halusta. Sen sijaan halusin herättää keskustelua yksilökohtaisten suositusten tarpeellisuudesta sekä monipuolisen ruokavalion ja ruoan laadun korostamisesta sen sijaan, että huomio menisi vain siihen, mitä kaikkea pitääkään välttää. Kirjoituksella en halua aliarvioida suomalaisia äitejä, kuten eräs lukija tulkitsi, vaan päinvastoin kannustaa luottamaan intuitioonsa siinä, mikä on itselle ja lapselle hyväksi, kuten juuri suolan käytön lisääminen alhaisen verenpaineen tapauksessa.

LISTAN PLUSSAT


Nykyisellä neuvolasta saatavalla raskausajan ravinnon suosituslistalla on paljon hyvää asiaa. Suositellaan välttämään maksaa, raakaa kalaa ja lihaa, korvasieniä sekä jättämään alkoholi ja keinomakeutusaineet kokonaan. Erinomaista on myös, että Itämeren kalaa ei suositella syötäväksi kuin erittäin harvoin. Merilevävalmisteiden kiellon suhteen olen skeptinen, sillä niin monella on tietämättään jodista puutetta. Ylipäätään on hyvä tietää ainakin tärkeimpien vitamiinien ja hivenaineidensa tasot, jotta tietää, mistä juuri itsellä – ja sitä kautta sikiöllä – on puutetta.

Itse olen pitoisuuksiani seuraillut parin vuoden ajan ja käynyt myös funktionaalisella ravintovalmentajalla saamassa ohjeita erikoisruokavaliooni: esim. kuinka turvata kalsiumin saanti maitoallergisena tai aminohappojen (ei ainoastaan raudan) saanti lihattomalla ruokavaliolla.

Marjasmoothien sekaan tungen aminohappoja proteiinijauheen muodossa

LISTAN MIINUKSET


- Rasvoista suosituslistalla ovat edelleen rypsiöljy ja margariini, vaikka edellisen tiedetään sisältävän liikaa haitallista omega-6:a ja jälkimmäisen teollisuuden ylijäämäkemikaaleja, kuten sikiölle vaarallista liuotinta, heksaania. Terveellisistä rasvoista, kuten neitsytoliiviöljy ja kookosöljy, ei mitään mainintaa.

- Suola suositellaan jättämään lähes kokonaan, mutta suosituksissa ei mainita kymmeniä elimistölle elintärkeitä mineraaleja, joita puhdistamaton suola sisältää. Näiden mineraalien ansiosta luonnollinen suola ei turvota, vaan päinvastoin parantaa aineenvaihduntaa. Listalla voisi hyvin olla maininta, että suolaa tulee päinvastoin lisätä, jos verenpaine on liian matala.

- Sokeria ei listalla mainita laisinkaan, vaikka liian sokerin tiedetään aiheuttavan ainakin raskausdiabetesta, joka on kuitenkin paljon yleisempi vaara kuin esim. raakojen kasvisten aiheuttama listeria. Vähintäänkin listalla voitaisiin suositella vaihtamaan valkoinen sokeri käsittelemättömään intiaanisokeriin ja/tai hunajaan.

- Viljoista ei listalla myöskään hiiskuta, vaikka tiedetään, että valkoinen vehnä muuttuu elimistössä lähes pelkäksi sokeriksi. Itse olin aiemmin yli vuoden gluteenittomalla ruokavaliolla suolisto-ongelmien takia, mutta nykyään syön pääasiallisesti 100 % kaura- ja ruisleipää.

- Kasviksia ja marjoja ei listalla mainita, paitsi kuumennettavien pakasteiden ja einesten muodossa. Itse laittaisin listalle suosituksen suosia luomukasviksia sikiön raskasmetallikuorman vähentämiseksi.

- Kuten oma lääkärini on minua valistanut, listalla suositeltu 10 µg D-vitamiinia on riittävä määrä korkeintaan pitämään keripukki loitolla, immuniteettia se ei paranna. Ja jos haluaa suojan mm. rintasyöpää vastaan, on suositeltu päiväannos 100 µg. (Lääkärini on tutkinut D-vitamiinia ehkä laajemmin kuin kukaan Suomessa ja todennut kirurgina toimiessaan, että joka ikisellä syöpäpotilaalla oli D-vitamiinin puutos ja vastaavasti: kun veren D-25-vitamiinitaso on yli 100 nmol/l ei syöpää esiinny. Nykyinen viitearvo on siis aika roimasti alakanttiin.)

Funktionaalinen ravintovalmentaja ottaa ruokavalion huomioon kokonaisuutena

RAVINTOVALMENTAJA


Itse sain apua ravintoterapeutilta raskauden alussa ja voinkin käyntiä suositella, jos epäilee ravinnonsaantinsa olevan joltain osin puutteellinen. Itse sain tietoa mm. kalsiumin ja aminohappojen lähteistä ja hyviä vitamiini- ja kivennäisainesuosituksia. Jo ennen raskautta söin 100 µg D-vitamiinia, probiootteja, B-vitamiineja, foolihappoa, magnesiumia, kalsiumia ja sinkkiä. Nyt mukaan tuli Solgarin Prenatal-monivitamiini (joka sisältää myös aminohappoja), laadukas omega-3-rasvahappovalmiste sekä nestemäinen rautavalmiste ja proteiinijauhe.

Toivoakseni tämä selventää kantani. En ole välinpitämätön syömisteni ja tulevan lapsen kehityksen suhteen, enkä kehota elämään pellossa, vaan suhtautumaan neuvolan suosituslistaan sillä varauksella, ettei se ole lopullinen totuus, vaan tietoa (uudempaa sellaista) on saatavilla monista muistakin lähteistä. Omasta mielestäni tärkeää on, että äiti mieluummin säilyttää rennon asenteen ja syö välillä jotain vähemmän suositeltavaa kuin vaipuu paniikkiin ja päätyy varmuuden vuoksi välttelemään kunnon ruokaa ja syömään sitten nälissään vaikka keksejä tai muita eineksiä, vain siksi, ettei niitä ole kielletty listalla.

EI PYHIMYS EIKÄ MORALISTI


Loppuun pitää mainita, etten missään tapauksessa halua ottaa moralistin tai tuomarin roolia ravintoasioissa. En kuljeskele päivittelemässä, mitä muut syövät, enkä ota stressiä omasta ruokavaliostanikaan. Juhlissa maistuvat niin vehnäkakku, irtokarkit kuin tee tai kahvikin, vaikka jälkimmäiset muuten jäivät ruokavaliostani heti raskauden alussa ällötyksen takia. Enää ei ällötä, mutta oma intuitio sanoo, ettei sikiö kaipaa noin voimakkaita piristeitä.

Samoin olen huimauksen myötä himoinnut ja syönyt varmasti vähän liikaakin lakua ja salmiakkia. Onneksi löysin edellisessä postauksessa mainitsemani terveellisemmän ratkaisun, jolla lakuhimokin lähti. En myöskään ole sanonut ei (juustottomalle) pizzalle, Mignon-munille (jee, ei maitoa!), sipseille tai mustikkapiirakalle. Mutta eivät nämä myöskään kuulu päivittäiseen ruokavaliooni. Kokonaisuus ratkaisee.

p.s. Kiitos lukijoille kommenteista! Ilman kommenttejanne en olisi tajunnut tarkentaa näitä asioita paremmin. Odotan huomioitanne myös jatkossa!

Tsekkaa myös nämä

3 kommenttia

  1. Aika kivikautisilta noi neuvolan suositukset tuntuu. Aika käsittämätöntä jos suomalaiset tuoreet marjat tosiaan puuttuu listalta ja valkosta sokeria ei mainita haitalliseksi! Margariinilla rasvaisin korkeintaan narisevan oven. Ihmiskehon voitelijaksi siitä ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Onneksi tämä rasva-asia alkaa pikkuhiljaa olla yleisessä tietoisuudessa. Ennen pitkää näkyy varmasti neuvolan suosituksissakin. :)

      Poista
    2. Sopii toivoa! Ja toivoisin myös, että suositusten laatijat joskus ottaisivat huomioon ihmisten aidot, elävät kokemukset ravinnosta sekä uusimman puolueettoman tutkimuksen, eivätkä vain yksinapaisesti tuijottaisi usein teollisuuden maksamien tutkimustensa tuloksia. On tahoja (funkkarilääkärit ja ravintoasijantuntijat), jotka tietävät valovuosia enemmän ravinnosta kuin THL ystävineen.

      Poista

Seuraa Facebookissa