Kallion brunssipaikat – ja niiden maidoton tarjonta

18.5.15

Kun kavereita ei nyt vähään aikaan tule nähtyä baareissa, olemme keksineet oivallisen harrastuksen: Helsingin brunssitarjonnan kartoittamisen! Brunssiremmiimme kuuluu vaihteleva kokoonpano aikuisia ja heidän eri-ikäisiä lapsiaan (sekä yhdet ekstraleveät lastenvaunut) ja se kokoontuu noin kerran kuussa tarkkaan valituissa paikoissa. Valinnan kriteerinä on tietysti tarpeeksi laaja maidoton tarjonta.

Suomessa suurin osa brunssitarjonnasta sisältää tuota pahuksen allergialitkua: voissa paistettuja lettuja, jogurtteja, rahkaa, juustoja sellaisenaan tai salaattiin ujutettuna, kermakastikkeita, maitoon ja voihin leivottuja leivonnaisia, kermavaahtoa, jäätelöä, maitopitoisia smoothieita ja munakkaita… Mutta onhan sitä maidotontakin valikoimaa toistaiseksi löytynyt ainakin seuraavista Kallion kuppiloista:

Kippis raadin suosikille Sandrolle! (kuva: Carina Laine)

Sandro on kingi


Ei ole Sandron voittanutta brunssiremminkään mielestä. Testipaikkojen laajin tarjonta, ihania marokkolaisia makuja, uunituoretta omatekoista leipää ja superraikkaat vihannes- ja hedelmäshotit!  Täällä kävi kuten jostain syystä aina mieheni mummon luona: ensin tuppasin itseni täyteen alkupalasalaatteja, leipää, cuscusia, humusta ja hedelmiä ja sitten paljastui, että pääruokaakin on tarjolla. Pakkohan se oli ”uhrautua” vielä vetämään lämmintä kala- ja vihannesruokaakin, kun niin herkullista oli. Jälkkäripöydässä ”onneksi” oli vain yhtä sorttia maidotonta, mutta tuota suussa sulavaa tummasuklaakakkuakin mahdutin sisuksiini vielä pari palaa. Ja sitten kierien kotiin… Tulevaisuudessa aiomme testata myös Sandron Vegan & Veggien Garden -brunssin tarjonnan.

Mikä, missä, milloin: Sandro, Marrakech Madness Brunch, sunnuntaisin klo 10–16, Kolmas linja 17.
Hinta: Sandron brunssi oli testaamistamme kallein (26,90 €), mutta satsi oli hintansa väärtti. Hintaan sisältyi myös skumppalasillinen (tai minun ja imettävän seuralaisen tapauksessa Pommac).
Lapsiystävällisyys: Plussaa hoitopöydästä vessassa, mutta miinusta kapeista tiloista, joihin kärryjä ei muiden kyräilemättä oikein mahduteta.

Sandron värikäs Marokko-menyy (kuva: Tuulia Kolehmainen)

Buena Onda


Perulaisesta keittiöstä inspiraationsa ammentavassa Ondassa oli totisesti hyvä fiilis (buena onda) ja hiukan Barcelonan tunnelmaa. Valikoima oli niin suuri ja herkullinen, että brunssilla pärjää helposti iltaan asti! Kasvispainotteisista annoksista vain pieni osa sisälsi maitoa. Jälkiruoaksi seurueen maitoallergiset saivat pyynnöstä omat annoksensa: taivaallisen makuiset, omatekoiset vegaani”snickersit”. Ainoa miinus tulee paikan huonosta akustiikasta, jossa ison seurueen ei ole helppo vaihtaa kuulumisia. Palaan tänne kuitenkin varmasti pienemmällä porukalla.

Mikä, missä, milloin: ONDA Ruokala & Galleria, peruvian brunch, lauantaisin klo 11.30–16, Toinen linja 3.
Hinta: Erinomainen hinta-laatusuhde etenkin holittomille (16 €, luomuskumpan kera 20 €) ja lapsille (1 €/ikävuosi).
Lapsiystävällisyys: Ondassa oli näistä paikoista lapsiystävällisin tunnelma ja ehkä siksi myös eniten lapsiperheitä. Rattaat mahtuu hyvin jättämään suureen sisääntuloaulaan.

Kujan 9 euroa parista leivän kannikasta on ehkä hieman
liikaa lapsilta. (Kuva: Tuulia Kolehmainen)

Brunssiremmi Kujalla


Eilen treffasimme Hakaniemen torin kupeessa sijaitsevassa Kuja-baarissa. Olin etukäteen varmistanut, että saamme ruokaa myös kasvissyöjille ja maitoallergisille. Meilitse sain vastauksen, että suurin osa ruoasta on aina kasvisruokaa ja vain pieni osa niistä sisältää maitoa. Mutta kuinkas kävikään, nälkähän meille ruokarajoitteisille jäi. Suurin osa salaateista sisälsi juustoa ja lämpimissä ruoissa (makkaraa, ribsejä, simpukoita, maitopitoista munakasta, juustollista sienimuhennosta) ei ollut yhtään maidotonta kasvisruokaa. Päädyin siis syömään pari simpukkaa ja hiukan sieniruokaa, josta yritin poistaa juustopäällisen mahdollisimman hyvin. Täysin maitopitoisen jälkiruokatarjonnan korvikkeeksi saimme lasilliset hedelmiä, joiden seassa oli munasokerivaahto (jota en varmaankaan raskaana olisi ”saanut” syödä, mutta söinpä kuitenkin. Raskaudesta en ollut henkilökunnalle maininnut). Myös lihan- ja maidonsyöjät totesivat pettyneensä hieman tarjontaan Sandron ja Ondan jälkeen.

Mikä, missä, milloin: Kuja Bar & Bistro, lauantaibrunssi klo 11–13, sunnuntaibrunssi klo 10.30–16.30, Hakaniemenkatu 7.
Hinta: Hiukan tyyris hinta valikoimaan nähden (aikuiset ilman skumppaa 18 €, skumpan kera 21,50 €, seurueen nelivuotiaat lapset 9 €).
Lapsiystävällisyys: Ravintola on erittäin ahdas, joten lapset tuskastuvat helposti, kun eivät mahdu liikkumaan. Vaunut saimme onneksi mahdutettua pöydän viereen, mutta ne piti kantaa sisälle rappusia pitkin.

Brunssiremmi kiittää ja jatkaa testauksiaan jälleen syksyllä.
Kesä on piknikkien ja grillijuhlien aikaa!
(Kuva: Pau Ribas)

Tsekkaa myös nämä

2 kommenttia

  1. Kiitos näistä arvioista! Meil myös maitoallergista porukkaa, pitääpä siis testata tuo Sandro.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästi! Pitää itsekin tosiaan testata vielä Sandron vegaanibrunssi, niin on ihan kaikki varmasti maidotonta. Ondassa kyllä myös erinomainen valikoima meille maidottomille, kun ei maito juuri taida kuulua Perun ruokavalioon, niin kuin ei Marokonkaan. Perinteinen suomalainen menu on se hankalin.

      Poista

Seuraa Facebookissa