Raskausoire 5: Persus jumissa – raskaushieronta pelastaa

23.8.15

Follow my blog with Bloglovin

Tähän mennessä olen pärjännyt loistavasti ilman selkäkipuja, lihasjumeja ja liitoskipuja (tai ne oudot, jotka liitoskivuiksi tulkitsin hävisivätkin viikossa, ilmeisesti raskausjoogan myötä). Viime viikolla alkoi kuitenkin pakaroita kiristää öisin siihen malliin, ettei hyvää asentoa tahtonut löytyä millään, vaan pikemminkin kaikki se kiemurtelu ja voimistelu alkoi karsia unen määrää. Päivisin jumitus ei jostain syystä vaivannut, eikä se säteillyt esimerkiksi sääriin tai selkään, mutta yöunien heikentyminen ja kireä takamus olivat tarpeeksi vaivalloisia oireita meikäläiselle, jotta rupesin etsimään niihin helpotusta. Niistä unettomista öistähän ehtii kohta nauttia ihan yllin kyllin.

Pahimmassa tapauksessahan lihasjumit vaikuttavat vauvan asentoon, eli jos lantion seudun lihaskalvot kiristävät jostain kohtaa, nuo kireydet vaikuttavat kohtuunkin, eikä pienokainen pääse välttämättä kääntymään optimaaliseen asentoonsa. Oma maha-asukkini heittää edelleen volttia päivittäin, eli vaikka olisikin nukkumaan mennessä pää alaspäin, herätessäni saatan löytää hänet poikittain, päivällä perätilassa ja niin edespäin, kuin sisälläni olisi pieni pesukone. Onneksi sain hypnosynnytyskurssin vetäjältä, Jennalta suosituksen kokeilla Organic Spiritin Meijun raskaushierontaa. Eli kaksi kärpästä yhdellä iskulla: minulta jumit pois ja vauvalle mahdollisuus kääntyä pää alaspäin ilman kireitä lihaskalvoja.

Miksi raskaushierontaan?


Harva säästyy siunatussa tilassa ollessaan täysin lihaskivuitta. Raskauden myötä luuliitokset ja kohdun kiinnikkeet alkavat löystyä ja venyä. Joillekin tämä tuottaa kipuja alaselkään, toisille nivusiin ja hyvin monille minun tapaani takalistoon. Pakaroissa sijaitsevat piriformikset, eli lonkkanivelen ulkokiertäjät voivat jumittuessaan aiheuttaa iskiaksen tyyppisiä kipuja. Pelkkä pinnallisten pakaralihasten venyttely ei tällöin auta, vaan tarvitaan hierojaa, joka pääsee käsiksi ja osaa käsitellä ison pakaralihaksen alla olevan päärynän muotoisen piriformislihaksen. Tämä selittää sen, miksi miehen antamat pershieronnat ovat kyllä tuoneet pientä lievitystä tuskaiseen oloon, mutta eivät ole poistaneet ongelmakohtaa.

Organic Spiritin raskaushieroja Meiju Aalto

Raskaushieronta eroaa normihoidosta huomattavimmin asentojen puolesta. Raskaana olevaa on paha laittaa vatsalleen makaamaan, ellei hierontapöydässä sitten ole mahan mentävä aukkoa (sellaisiakin pöytiä kuulemma on olemassa!). Toisin sanoen käsittely tapahtuu kylkimakuulla asiaankuuluvin tyynyin tuettuna, jotta asento on mahdollisimman mukava. Tavalliset hierojat eivät ole tottuneita kylkihierontaan, eikä heiltä myöskään löydy näitä tukityynyjä. Lisäksi raskaushierojan koulutuksen saanut tuntee tietysti raskaana olevan kriittiset ja herkät paikat, eikä käsittele herkkiä alueita liian rivakasti.

Liitoskipujen lisäksi raskaushierojalta saa apua varsinkin meitä istumatyöläisiä vaivaaviin niska-hartia-kipuihin. Turvotuksiin saa lievitystä lymfaottein tehtävästä käsittelystä, joka vilkastuttaa lymfakiertoa ja saa kudoksiin kertyneet nesteet liikkeelle. Raskauden aikana tavallisesti vaivaaviin levottomiin jalkoihinkin löytyy helpotusta.

Jos niin onnellisesti käy, ettei raskaana ollessa kolota, kiristä tai jumita missään päin kroppaa, hieronta on silti aina raskaudelle myönteinen asia: se edistää kehotietoisuutta ja uusien äärirajojen tuntemusta, vaikuttaa positiivisesti vauvan oloon ja asentoon kohdussa ja rentouttaa äitiä todella tehokkaasti! Mitä suuremman osan loppuraskautta äidin on mahdollista olla rentoutuneessa tilassa, sitä vähemmän hänen elimistönsä tarvitsee tuottaa adrenaliinia ja sitä kivuttomampaa on olo synnytykseen valmistautuessa.

Kokovartalohieronta puree – ja rentouttaa


Itse pääsin nauttimaan ylellisestä 90 minuutin kokovartalohieronnasta. Painopiste oli mainituissa pakarajumeissa ja niihin yhteydessä olevissa ulkoreisissä (en olisi arvannut, kuinka kipeät NE olivatkaan), mutta hoitoon sisältyi myös ruhtinaallisesti aikaa selän, niskan, hartioiden, säärten, nilkkojen, käsien, jalkojen ja jopa pään hierontaan – helahoito ihanan tuoksuisilla luomuöljyillä tottakai. Rentoutus maximus!

Meikäläisen persus käsittelyssä

Kipeitä ja kireitä lihaksia löytyi yllätyksekseni muualtakin kuin öisin vaivanneesta paikasta (reidet ja käsivarret: auts!), mutta käsittelyn jälkeen olo oli niin rento, että olisin voinut leijailla pitkin katuja. Positiivinen ylläri oli, ettei säärten, nilkkojen, käsivarten yms. kudoksiin ole kertynyt nestettä, kuten niin usein raskauden aikana käy. Tämä selittänee osittain sen, miksi viikolla 33 kiloja on toistaiseksi tullut vasta 7. Jalat ja kädet ovat näin kesäkuumalla kuitenkin olleet turvoksissa useinkin, mutta Meijun käsittelyn jälkeen nuokin turvotukset hävisivät kuin taikaiskusta!

Jos vaiva on erittäin paikallinen, kuten pelkkä alaselkä, pelkät hartiat tai pakarat, niin tunnin hieronta riittää, mutta suosittelen lämpimästi varaamaan kerralla puolitoista tuntia, koska hierontapöydällä niitä uusia jumeja saattaakin yhtäkkiä löytyä lisää, eikä aikaa silloin jää koko kropan käsittelyyn.

Meiju ja Organic Spirit


Meiju aloitti hierojan uransa vuosia sitten urheiluhierojana, valmistui sen jälkeen fysioterapeutiksi ja on tehnyt raskaushierontoja Lauttasaaren Organic Spiritissä muutaman vuoden ajan. Raskaushierontaan hän ”hurahti” oman raskautensa myötä kaivattuaan urheiluhieronnan maailmaan hieman henkisempää otetta. Raskaushieronnassa asiakasta käsitellään kokonaisvaltaisesti ja olotiloja kuunnellen pelkän mekaanisen lihasten käsittelyn sijaan.

Organic Spirit (Lauttasaarentie 17) on täyden palvelun
äitien ja vauvojen hoitokeskus.

Organic Spirit ansaitsisi itsessään oman postauksensa, niin kattavasta täyden palvelun äitien ja vauvojen hoitolasta on kyse. Raskaushieronnan lisäksi palveluihin kuuluu mm. osteopatiaa, kalevalaista jäsenkorjausta, raskausakupunktiota ja synnytyksen stimulointia sekä vauvahierontaa, koliikin hoitoa ja vauvajoogakursseja.

Organic Spiritin sivuilta löytyy lisää tietoa hoidoista ja hinnoista. Meijulta voi varata ajan raskaushierontaan suoraan numerosta: 044-0179694. Hän tekee myös synnytyksen jälkeisiä hierontoja, joihin voi mennä vaikka vauva kainalossa. Odotan jo mielenkiinnolla, mitä kaikkia jumituksia lapsen kantaminen tuokaan tullessaan… Onneksi hoitopaikka on jo tiedossa.


Muut raskausoirepostaukseni löytyvät täältä:

Raskausoire 1: Bloggaus! – ja kuka minä olen
Raskausoire 2: Huimaus – ja suolan tärkeys
Raskausoire 3: Pahoinvointi (Que-est-ce que c’est?)
Raskausoire 4: Turvotus – magnesium ja jalkarasvat

***

Tsekkaa myös nämä

2 kommenttia

  1. Piriformia voi kyllä itse venyttää ja mun piti keksiäkin sen venytys, kun alaselkä oli jumissa. Mutta hieronta tekee kyl aina hyvää ja se pääsee selvittelemään sellasiakin paikkoja, joihin ei ite pääse. Kiva, että oli hyvä kokemus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Mulla ei ainakaan venytykset auttaneet juuri yhtään. Luulen, että sillon, kun ne on jumissa raskauden takia, niin se on vähän eri asia, ainakin se kipu tuntui hyvin erilaiselta kuin normisti. Tennispallollakin voisi tietty rullailla niitä kipukohtia, mutta asiantuntija on aina asiantuntija. :)

      Poista

Seuraa Facebookissa