Babyshower + Kesän parhaat maidottomat & gluteenittomat reseptit!

11.8.15

Kahdeksas raskauskuukausi on alkanut ja lapsen syntymä häämöttää! Pääsin ensi kertaa osallistumaan babyshowereihin tulevan äidin ominaisuudessa! Kesä verotti hiukan vieraslistan laajuutta, mutta sentään mukaan pääsi lähin – äidistä, serkuista ja ystävistä koostuva – raskauden aikainen tukipiirini. Ihanaa olla hemmottelun kohteena ja huomata, kuinka hyvin läheiset minut tuntevat. Vauvaa ja minua muistettiin myrkyttömin lasipulloin (minulle ekologinen juomapullo ja vauvalle Lifefactoryn tuttipullo), imetyspuhteeksi sain toivomani aikuisten värityskirjan ja baby sai ensimmäisen pehmolelunsa, söpöä!

Ohjelmanumerona oli lastenlauluaiheinen musavisa. Moni ralli oli viimeksi soinut tärykalvoillani joskus 25 vuotta sitten, mutta aika hyvin kuitenkin sain lyriikoita kumpuamaan jostain aivokurkiaisesta. Parhaiten jäi mieleen kysymys, millä Karhunpoika sairastaa -biisissä annetaan apua sairastavalle: no tietysti maidolla ja vehnäkorpuilla (ei taidettu nallen aikoina kärsiä keliakiasta ja maitoallergioista, ei).

Kahdeksannen kuun poseeraus (Kuva: Pau Ribas)

Bileiden tarjoilut olivat myös ihan huippuluokkaa ja meikäläisen makuun! Salaattia, marinoituja artisokan sydämiä, oliiveita, tuoretta ananasta ja vadelmia, sekä aivan mahtavia itsetehtyjä maidottomia ja gluteenittomia herkkuja, joista nauttivat kaikkiruokaisetkin: ystäväni Tuulia oli loihtinut koostumukseltaan parmesaania muistuttavaa kookosjuustoa, Laura-serkku savulohipiirakkaa ja paakarimestariksi tituleeraamamme äitini mansikkakermakakkua!

Nyt kun säät päättivät suosia ulkoilua näilläkin leveysasteilla, laitan reseptit jakoon ja suosittelen kokkailemaan tästä maistuvat ja allergiavapaat eväät loppukesän pihajuhliin, piknikille tai pimenevien iltojen ratoksi. Olkaapa hyvät!

Maidoton parmesaani


Tämä on oikea terveyspommi! Oluthiiva sisältää reilusti B-ryhmän vitamiineja, foolihappoa, proteiinia ja sinkkiä (eli loistava ravintolisä raskaana oleville), edistää hyvien suolistobakteerien lisääntymistä ja parantaa immuniteettia ja amlajauhe sisältää enemmän C-vitamiinia kuin mikään luonnontuote! Juuston voi raastaa ruoan sekaan tai syödä esim. voileipäkeksien kera.

Me nautimme kookosjuuston crackereitten ja avokadon kera
(kuva: Laura Heikkuri)

2–3 ruokalusikallista kookosöljyä
200 g kookosmassaa (esim. Biona)
1 rkl sitruunamehua
1–2 maustemitallista suolaa
1–1,5 dl oluthiivahiutaleita
1–2 maustemitallista amlamarjan jauhetta tai murskattua C-vitamiinia (tuomaan pidempään kypsyneen juuston makua)
Halutessasi mausteita maun mukaan (esim. savunmakuista paprikajauhetta, kuminaa, yrttejä tai valkosipulijauhetta)

Notkista kookosöljy ja -massa miedolla lämmöllä kattilassa. Ota pois liedeltä ja lisää muut ainekset. Lisää halutessasi suosikkimausteitasi peittämään kookoksen makua. Muovaa seos käsin palloksi ja kelmuta. Anna kovettua jääkaapissa.

Maidoton ja gluteeniton savulohipiirakka


Itse asiassa tämä on kokonaan viljaton ja myöskin erinomainen proteiinin, raudan ja hyvien rasvojen lähde.

Mehevä lohipiirakka nautittiin "alkoholittoman mojiton", eli
sitruunamelissan lehdillä ja sitruunalla maustetun jääveden kera

Pohja:
1,5 dl siemeniä ja pähkinöitä jauhettuna
1 dl maissijauhoa
suolaa ja pippuria
3 rkl kookosjauhoja
0,25 tl ruokasoodaa
35 g kookosöljyä
1 muna

Täyte:
200 g kylmäsavulohta
1 keitetty kananmuna
1 varsi kevätsipulia
pari valkosipulin vartta
150 g kirsikkatomaattia
tilliä

Munamaito:
2 munaa
1,5 dl luomukauramaitoa

Päälle:
halkaistuja kirsikkatomaatteja

Sekoita pohjan kuivat aineet ja lisää öljy ja muna (lisää halutessasi hiukan vettä). Sekoita ja painele pohja piirasvuokaan. Paista pohjaa uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Pilko kaikki täytteen ainekset ja sekoita ne keskenään. Kaada täyte pohjan päälle. Sekoita munamaidon aineet keskenään ja kaada täytteen päälle. Laita pinnalle halkaistuja kirsikkatomaatteja. Paista piirakkaa täytteen kera vielä noin 20–30 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt ja piirakka on kypsää.

Maidoton ja gluteeniton mansikkakakku


Tämäkin on kokonaan viljaton. Perunajauho tekee kakun koostumuksesta ihanan kevyen ja kuohkean ja tuoreet marjat ovat tervetullut vitamiinipommi.

Kesäiset keveä kakku kruunasi bileet!
(kuva: Laura Heikkuri)

Pohja:
5 kananmunaa
1,5 d sokeria
2 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
Hilloa ja/tai tuoreita marjoja (babyshower-versiossa täytteenä oli hiukan mansikkahilloa sekä valkoisia viinimarjoja kirpeyttä tuomaan)

Päälle:
Soija- tai kauravispikermaa
Tuoreita mansikoita
Tuoreita sitruunamelissan lehtiä (tai mintunlehtiä)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää perunajauhot ja leivinjauhe. Paista kääretortun tavoin pellillä leivinpaperin päällä 200 asteessa 10 min. Leikkaa valmis pohja kahteen osaan. Kostuta palat esim. mehulla tai vedellä ja lisää niiden väliin hilloa/marjoja ja lado päälle toinen kerros. Vispaa soija/kaurakerma vaahdoksi ja levitä koko komeuden päälle. Leikkaa päälle koristeeksi tuoreita mansikoita ja sitruunamelissan lehtiä.

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa