Monikulttuurinen vai monirikollinen

6.8.15

Monikulttuurisuuden vastainen liikehdintä tuntuu ahdistavalta, varsinkin kun sisälläni kasvaa monikulttuurinen ihminen, jonka olisi tarkoitus asua tässä maassa. Perheemme on toki jo nyt monikulttuurinen (Suomi-Espanja-Katalonia), mutta tulevan lapsen myötä entistä enemmän, kun perheeseen syntyy kolmikielinen lapsi, jonka vanhemmat edustavat eri kulttuureita. Ahdistuin siitä, miten kellään voisi olla jotain meidän perhettämme tai lastamme vastaan. Mitä sellaista edustamme, mitä vastaan joku haluaisi kiivaasti taistella?

Katalonian lipun katveessa (Kuva: Maite Escandon)

Outoa on myös, ettei kukaan ole lähes neljä vuotta Helsingissä asuessamme aukonut päätään miehelleni tai heittänyt hänelle rasistisia läppää edes vitsillä. Ehkä joku humalainen on huikannut, että ”Aina noi makaroonit vie meidän naiset”, mutta kukaan ei ole käskenyt miestäni muuttamaan maasta tai kokenut häntä uhaksi suomalaisuudelleen. Mieheni on maahanmuuttaja, joka sai verovaroin maksettua kotoutumistukea ensimmäisenä Suomen vuotenaan ja kattavan kieli- ja kulttuurikoulutuksen kaupan päälle. Vuoden tehokurssilla hän oppi suomea niin hyvin, että sai töitä ja työkielinä nykyisin ovat suomi ja englanti (kaksikielisessä työpaikassa). Miksi monikulttuurisuuden vastustajat eivät vastusta häntä?

Pau suomalaisuuden ytimessä :)

Itse elin maahanmuuttajana Espanjassa kahdeksan vuotta. Ainoat ”rasistiset” kommentit olivat paikallisten naisten ”Blondi tuli sitten tänne viemään meidän miehet”-heitot. Mieheni tavoin opin kielen ja sopeuduin paikalliseen kulttuuriin, mutta verot maksoin Suomeen, koska toimin suomalaisella yrittäjätunnuksella. Kukaan ei pyytänyt minua muuttamaan pois maasta, vaikka Espanjassakin ”monikulttuurisuutta” vastustetaan tasaisin väliajoin.

Kuka tätä monikulttuurisuutta sitten vastustajien mielestä edustaa, jos ei suomalainen Espanjassa tai katalaani Suomessa? Lukemani ja kuulemani mukaan sillä ei ole mitään tekemistä kulttuurin, sosiaalitukien tai veronmaksun kanssa, vaan monikulttuurisella tarkoitetaan vain ja ainoastaan islamilaisesta kulttuurista länsimaahan tulevaa terroritekoihin, varkauksiin ja/tai raiskauksiin omistautunutta henkilöä – siis monirikollista (”väärään” uskontokuntaan kuuluvaa sellaista)! Olisiko siis aika lakata pelottelemasta meitä monikulttuurisia ja siirtää keskustelu koskemaan sitä, kuinka integroitumista voitaisiin parantaa (lisää kielikoulutusta!) ja rikollisuutta estää?

Häitämme juhlittiin Barcelonassa, mutta ristiäiset
vietetään Helsingissä (huom. intialainen hääpukuni).
(Kuva: Tuulia Kolehmainen)

(Alla samaa aihetta käsittelevä kolumnini, jonka kirjoitin Barcelonassa asuessani 18.3.2010. Se julkaistiin Euroopan Unionin Suomen-edustuston verkkolehdessä Europassa, kolumnisarjassani nimeltä Olén sietämätön keveys.)

Mitä muslimit ovat ikinä tehneet hyväksemme


Kehitimme suomalaisystävieni kanssa leikkimielisen rinnakkaisjärjestelmän Suomen ja Espanjan naapurikansoista. Italialaiset ovat Espanjan ruotsalaisia, jotka voittavat aina jalkapallossa, pukeutuvat muotitietoisesti ja käyttäytyvät itsevarmasti. Portugali on kuin Viro: sympaattinen pikkuveli, joka ymmärtää samaa kieltä. Espanjan Venäjäksi tai entiseksi Neuvostoliitoksi oli aluksi ehdolla Ranska, mutta lopulta roolin saikin Marokko ja koko muinainen Maurien valtakunta. Espanja oli maurien alusmaana satojen vuosien ajan. Maurivaltio oli niin suuri ja mahtava, että vanha kansa pelkää uutta valloitusta vielä tänäkin päivänä.

Nykyään taloudelliset olosuhteet ovat kääntyneet päälaelleen ja Espanjaan muuttaa yhä enemmän muslimeja työn ja toimeentulon toivossa. Kauna vanhoja valloittajia kohtaan on vaihtunut ksenofobiaksi. Keksimämme vertaus oli huvittava keino hahmottaa uuden kotimaan naapuruussuhteet. Todellinen islaminuskoisiin kohdistuva vihamielisyys ei ole vitsi.

Satuin hiljattain näkemään ohjelman katalonialaisesta kansanedustajasta Josep Angladasta, jota sanotaan rasistiksi. Hän itse korjaa olevansa realisti. Ohjelma osoitti, ettei hän ainakaan ole historian tuntija. Ohjelmassa Anglada vaeltelee pitkin Vicin kaupungin katuja solmio kaulassa ja kädet taskuissa ja esittää ”realistisia” mielipiteitään haastattelijalle:

– Meidän on rajoitettava maahanmuuttajien määrää. Täällä asuu nykyään niin paljon muslimeja, että minä kutsuisin sitä jo invaasioksi, hän toteaa.
– Entä Mallorca, asuuhan sielläkin paljon saksalaisia? haastattelija kysyy.
– Se on aivan eri asia. Saksalaiset ovat tänne tervetulleita, samoin muut eurooppalaiset. He tulevat tänne töihin!

Niin islaminuskoisetkin, mutta heille oleskelu- ja työluvan saanti ei ole itsestäänselvyys, lisään mielessäni.

Anglada on yrittänyt kieltää huntujen käytön ja moskeijoiden rakentamisen Espanjassa, tuloksetta.
– Mutta Tehän olette itse kristitty? haastattelija johdattelee.
– Uskoani harjoittava katolinen, täydentää Anglada ylpeänä.
– Mutta ette noudata Jeesuksen kehotusta rakastaa lähimmäisiänne?
– Rakastan, keitä rakastan.
– Mutta ette kaikkia lähimmäisiänne?
– En muslimeja.

Lopuksi haastattelija vie kiusaantuneen Angladan kaupungin siirtolaiskortteliin, jossa tunnelma kiristyy silminnähden. Vic on pieni kaupunki, eivätkä Angladan ulkomaalaisvihamieliset mielipiteet ole jääneet salaisuudeksi asianomaisillekaan. Haastattelija haluaa käydä kahvilla arabibaarissa, mistä Anglada ehdottomasti kieltäytyy. Keskustelun aikana paikalle ehtii kokoontua kymmenkunta Vicin muslimia, jotka pääsevät vihdoin juttusille vastustajansa kanssa.

– Kerro nyt meille, miksi emme saisi asua täällä? yksi miehistä kysyy. Anglada on vastahakoinen osallistumaan keskusteluun, mutta vastaa sitten:
– Emme me kaikki tänne mahdu.
Kysymyksen esittänyt siirtolainen vastaa sanavalmiisti:
– No jos ei mahduta, niin lähde sinä!

Tilanne muuttuu rauhattomaksi ja pyörätuolilla saapunut paikallinen kutsuu Angladaa rasistiksi.
– Lähde kälppimään siitä! Anglada tiuskaisee ja kieltää haastattelijaa antamasta pyörätuolimiehelle enempää huomiota hänen ohjelmassaan. Poliittinen debatti on muodostunut varsinaiseksi tositv:ksi!

Lopussa on pakko nauraa. Ohjelma alkaa muistuttaa Monty Pythonia:
– Eivätkö muslimit sitten ole tehneet mitään hyvää Espanjassa? haastattelija kysyy.
– Eivät.
– Eivätkö mitään?
– Ei! Anglada vastaa voitonvarmasti.

Tämähän on kuin suoraan Brianin elämä -elokuvasta, jossa juutalaiset toteavat katkerina, etteivät roomalaiset ole koskaan tehneet heidän hyväkseen mitään hyvää. Paitsi tiet, viinin, akveduktit jne. Niinpä niin, kansanedustaja Anglada, muslimit eivät todellakaan ole tuoneet mitään hyvää Espanjaan.

Paitsi aakkoset, numerot, geometrian, kastelujärjestelmän, lannoitteet, tekstiiliteollisuuden, paperin ja lasin valmistustaidon, telakat, purjehdustaidon, lääketieteen, sairaalat, kieli- ja lauseoppijärjestelmän, kaupankäynnin, suurten rakennusten ja monumenttien rakennustaidon, kaaret ja kaariholvit, kaupungit, kesyt hevoset, kartat, tuulten mittaustaidon, katuasfaltin, teologisen, tieteellisen ja filosofisen kirjallisuuden, korkeataiteet, mausteet, riisin, munakoison, sitrushedelmät, sokerijuurikkaan, shakin, kitaran edeltäjän luutun, matematiikan, rahan painannan ja taloustieteen.


Tsekkaa myös nämä

2 kommenttia

  1. Olé, Paula, Olé! Olen täysin sama mieltä ja niin kun tiedät olen koenut saman kaltaisia monikulttuurisuuden tilanneita. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gràcies Jesús! Hämmentävintä on tosiaan, että kun kysyy monikulttuurisuuden vastustajilta, vastustavatko he meitä, niin vastaus on ei, vaan muslimeja. Eli samoin kuin maahanmuuttovastainen Anglada, joka ei vastusta esim. Mallorcan saksalaisia vaan vain islaminuskoisia...

      Poista

Seuraa Facebookissa