Matkamessujen työkeikka - jonka aikana vauva oppi uusia temppuja

25.1.16

Matkamessut ovat jälleen takanapäin. Itselläni oli kaksi puhe-esitystä iltapäivällä ja loppuun vielä pikku palaveri Tripsteri-yhteisön kanssa. Samalla kyseessä oli ensimmäinen yritykseni – ja onnistumiseni – keskittyä edustamaan ilman vauvaa.

Olen monesti hehkuttanut, kuinka vauva nukkuu yönsä vain 1–2 heräämisellä, mutta 6–8 tuntia putkeen joka tapauksessa. Juuri ennen messuja alkoi meillä kuitenkin melkoinen hulinointi. Siirryimme siis aikalailla suoraan kolmen kuukauden tiheän imun kaudesta neljän kuukauden hulinoihin (siis vaikka ikää mittarissa vasta 3,5 kk). Käytännössä tämä tarkoitti yöheräämisten tuplaantumista, rintaraivareita, jatkuvaa nälkää, levottomuutta ja päiväunien mahdottomuutta.

Onneksi on olemassa Imetyksen tuki ry Facebook-ryhmineen, josta sain heti vinkkauksen, mistä on kyse. Kun tajuaa nämä vauvan muutokset kausina, ei tarvitse vajota epätoivon syövereihin, että mikä kauhea vaiva lapsella onkaan ja mitä olen tehnyt väärin, kun toinen itkee nälkää eikä silti suostu syömään (nimittäin kyllä suostuu, kun jaksaa kärsivällisesti tarjota, rintaraivarointi menee kyllä ohi). Tänään vauva on esimerkiksi jo paljon rauhallisempi. Joskus vain aivoissa myrskyää ja silloin on saatava ymmärrystä vanhemmilta.

Messuhumua! Lulu-parka nukahti suht epäergonomiseen asentoon...

Unenpuutteisilla aivoilla olin messujen ekassa esityksessä lähellä blackoutia, mutta pääsin kuitenkin takaisin kärryille. Onneksi meillä on niin ihana, rento ja ammattimainen porukka, että Tripsteri-kollegat paikkasivat aukottomasti toisiaan. Järkyn lumimyräkän takia emme edes harkinneet Messukeskukseen zombailua kärryillä, vaan vauva sai luvan viihtyä ulkona ja sporassa Manducassa ja sisätiloissa kantoliinassa. Miehen kanssa jännitimme, alkaisiko sama vanha kiemurtelu, tuskailu ja nokkiminen vai pystyisikö vauva nukkumaan päiväunia kannettavana. Itse asiassa tuskailua ja nokkimista Lulu harrastaa vain mun kannettavana: ilmeisesti maidon tuoksu saa hamuamaan ruokaa jatkuvalla syötöllä. Mies jännitti myös, tulisiko vauvalle nälkä heti vai saman tien ja onnistuisiko pulloruokinta nyt, kun aiemmin ei ole onnannut.

Itse päätin vetäytyä messuimetyksestä kokonaan ja keskittyä duuneihin jopa niin kovalla itsevarmuudella, että yllä oli imetykseen soveltumaton mekko. Lopputulos: Lulu viihtyi loistavasti sekä rintarepussa että kantoliinassa ja nukahtikin molempiin, vaikka emme selvästikään osaa sitoa kantovälineitä täysin optimaalisesti. Pulloa ei vauva isältä suostunut ottamaan, mutta esitysteni jälkeen onnistuin siinä itse! Hallelujah! Kysymys olikin ollut asennosta. Yleensä suositellut pystyasento ja sylissä syöttäminen eivät ole tuottaneet tulosta, mutta neidin maatessa selällään vaipan vaihdon yhteydessä onnistuin syöttämään aamulla pumppaamaani maitoa pullosta. 

Tripsteri-vinkkejä lasten kanssa matkustamiseen antamassa Satu Rämön
ja Milla Kontkasen kanssa.

Olemme olleet tosi tyytyväisiä tuttipulloon, jonka sain siis babyshower-lahjaksi serkultani. Kyseessä on ekologinen lasipullo luonnonkumituttiosalla. Itse hommasimme Ruohonjuuresta myös luonnonkumisen tutin, kun anopin ostama muovitutti on aiheuttanut vain yrjörefleksiä ja poissylkemistä. Muoviseen tuttiin pääsee myös vettä sisälle, eli saattaa olla melkoinen bakteeripesäke. Kumituttikaan ei ole mitään huippusuosiota saanut, mutta pari kertaa vauva on nukkunut hiukan pidemmät päikkärit, kun olen tyrkännyt tutin suuhun syömisen jälkeen.

Tutti ja pullo tuskin tulevat kovin säännölliseen käyttöön, koska tulen olemaan kotona ainakin vauvan ensimmäisen vuoden (todennäköisesti kaksi), mutta meidän vanhempien harteilta vierähti pienoinen paniikinjärkäle tietäessämme, että Lulun voi nyt tarvittaessa jättää hoitoon pariksi tunniksi pelkäämättä, että vauva jäisi ilman ruokaa. Omasta mielestäni kyse on edelleen täysimetyksestä, kun pullo sisältää vain omaa maitoani, eikä satunnainen pulloruokinta vaikuta maidontuloon. Itsehän nuo pullomaidotkin pumppaan.

3,5 kk Tripsteri-vauva.

Palaverista ryntäsin kotiin turhaan hätäisesti, mieskin oli saanut pulloruokinnan toimimaan. Tärkeä merkkipaalu saavutettu! Ei tässä ole mitään mielihaluja lähteä vauvan luota karkailemaan, mutta pelkkä tieto siitä rauhoittaa kummasti, ettei vauva ainakaan nälkää joudu kärsimään, jos menoja tulee. Tässä muuten informatiivinen postaus lapsentahtisesta pulloruokinnasta.Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa