Bloggaajien kirjahaaste 2016

22.1.16

Viimeksi kirjoitin imetyshaasteistani, niistä ja THL:n (ei niin) uusista imetyssuosituksista ja kiinteiden aloitusiästä meinaan kirjoittaa pian lisääkin, nyt kun olen asiaan kuumeisesti perehtynyt.

Mutta nyt siis kirjahaasteeseen, johon minut haastoi kollegani ja vanha tuttuni Satu, eli Salamatkustaja-blogin ja Tripsterin Islanti-oppaan tekijä! Tutustuimme alun perin vuonna 2007. Asuin silloisen poikaystäväni, nykyisen aviomieheni kanssa Barcelonan Poblesecissä ja olin juuri kirjoittanut Mondolle Barcelona -matkaoppaan. Satu sattui muuttamaan miehensä kanssa samaan barrioon ja otti minuun yhteyttä, koska oli kirjoittamassa Mondolle Islanti-opasta. Sadun mies otti bändistämme hyviä livekuvia ja yhteisissä bileissä harrastimme kaikkea paheellista absintin oikeaoppisesta juonnista ties mihin… Those were the days. Sadulta lainasin myös suomenkielisiä kirjoja, ainakin Anna-Leena Härköstä. Niinpä onkin osuvaa, että kirjat yhdistävät meidät jälleen, nyt haasteen muodossa ja äitiysblogiemme välityksellä.

Lukemisestani voisin sanoa, että se on tietyllä tapaa maanista. Kun kiinnostun jostain, luen melkeinpä kaiken, mitä irti lähtee: varailen kirjastosta kaikki kyseisellä hakusanalla löytyvät opukset ja plärään ne myös hillittömän nopeasti. Rakastan tehdä alleviivauksia (ei kuitenkaan kirjaston kirjoihin) ja muistiinpanoja.

Raskaana ollessani luin kaiken mahdollisen aktiiviseen synnytykseen liittyvän, mutta myös hömpempiä raskauspäiväkirjoja (esim. Anu Silfverbergin kipuileva Äitikortti oli asenteeltaan aivan toista äärilaitaa oman fiilistelevän raskauteni ja synnytykseen valmistautumiseni kanssa, mutta pakko sekin oli lukea, koska aiheeseen liittyi). Laadin omista synnytykseen ja raskauteen liittyvistä suosikeistani listaa tähän postaukseen. Raskaana kliseinen pesänrakennusvietti heräsi ja hurahdin myös sisustuskirjoihin ja pläräsin niitä varmaan kaksi tusinaa ja postasinkin aiheesta.

Lempparikirjailijani elämäkerta

Suosikkikirjailijani ylitse muiden on Henry Miller, kosmologinen, astrohörhö, joka syntyi Brooklinissa, löysi äänensä Pariisissa ja päätyi asumaan Kalifornian Big Suriin. Syvällinen, mutta niin maanläheinen kulkija. Huumorintajuinen, rento romantikko ja zeniläinen multitaiteilija. Tämän vuosituhannen kirjoista suurimman vaikutuksen lienee tehnyt Barcelonaan sijoittuva Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo.

Nykyään luen kuitenkin enemmän tietokirjoja ja elämäkertoja kuin romaaneita, muusikoiden ja bändien tarinoita olen lukenut, no, kaikki mitä irti lähtee. Viimeksi Amy-dokkarin jälkeen luin sekä Amy Winehousen äidin että isän kirjat tyttärestään. Suosittelen varsinkin isän kirjaa kaikille leffan nähneille, antaa aika eri kuvan isästä.

Elämäkerrat pyrin lukemaan alkuperäiskielellä.

Lempirunoilijoitani ovat Saarikoski, Hirvilammi, Sirkka Turkka ja vanhat zeniläiset mestarit. Filosofian maisterina olen tietty lukenut aimo lauman tieteellistä tekstiä, omimpana alanani diskurssianalyysi. Hörhötieteet ovat myös erityisalaani: astrologiaa olen opiskellut 20 vuotta, filosofiaa, itämaisia uskontoja, meedioita, vaihtoehtohoitoja ynnä muita outouksia käsitteleviä kirjoja on tullut ahmittua runsaasti. Luen yhtä hyvin suomeksi, englanniksi kuin espanjaksikin, myös katalaaniksi olen joitakuita kirjoja lukenut.

Olen siis vinksahtanut sekamelska tieteilijää ja (skepktikoiden mielestä) huuhaata. Hyvä tarina ja timanttisesti kiteytetyt lauseet saavat sydämeni läpättämään, oli aihe ja tekstilaji mikä hyvänsä.

1. Kirja jota luet nyt

Luen aina vähintään viittä kirjaa yhtä aikaa. Tällä hetkellä ne kirjat sattuvat olemaan Heli Laaksosen Lähtisiks föli, Erno Paasilinnan Yksinäisyys ja uhma – Esseitä kirjallisuudesta, Anna Wahlgrenin Lapsikirja sekä Hoivaa ja leiki – vauvan ja vanhemman vuorovaikutus, Kiintymysvanhemmuuden kirja – onnellisen vauvan hoito-opas, Varo varo varo! – irti ylisuojelevasta kasvatuksesta ja Què es pot esperar el primer any. Kirjavia teorioita ja ajatuksia vauvanhoidosta, joista aion tehdä oman postauksensa myöhemmin. 

Heli Laaksosen kieleen (murteeseen) kesti jonkin aikaa päästä sisälle, mutta nyt kun se sujuu, niin Lähtisiks fölihän on aivan timanttinen! Harvoin lukeminen saa yhtä riemukkaalle mielelle. Runokiertueiden kommelluksista tulee omat keikkamatkat mieleen ja myös Helille arki on yhtä seikkailua. Tikusta tehdään paitsi asiaa myös oivalluksia. Näin imettäessä nukahdan illalla erittäin nopeasti, mutta näitä pätkiä pystyy hyvin lukemaan pieninä annoksina. Kiitos äiti suosituksesta!

Olin ennakkoluuloinen murrekirjallisuudesta, mutta tätä suosittelen lämpimästi!

2. Kirja, josta pidit lapsena


Eikös 14-vuotias ole lapsi? Sanotaan siispä, että Lennon muistelee. Kun olin lukenut kaikki pääkaupunkiseudun kirjastojen Beatles-kirjat (taas maanista lukemista), lainasin tämän perheen Lapin-matkalla jostain pikkukirjastosta, kun ei pääkaupunkiseudulta löytynyt. Pyysin niin kauniisti, että sain lainaksi ilman kirjastokorttia. Tästä tulee mieleen legendaarinen, kääntäjän itse keksimä sana, jolla Lennon kuvaili Rollareitten Their Satanic Majestic’s Request -levyä: ”Hevonvitunhumppaa”.

3. Kirja, joka jäi kesken


Merete Mazzarellan Runebergin vaimosta kertova Kansallisrunoilijan vaimo. Sekava rakenne, puuduttavaa tekstiä. Ja sai ikävä kyllä vuosiksi vierastamaan Mazzarellaa, jonka makuun pääsin vasta muutama kuukausi sitten luettuani omasta elämästä kirjoittamisen oppaan Elämä sanoiksi. Arvatkaa, onko nyt hakusessa koko Mazarellan tuotanto.

4. Kirja, joka teki vaikutuksen


Tällä hetkellä päähän pälkähtää Ildefonso Falconesin Meren katedraali. Kiehtova historiallinen kuvaus toisesta kotikaupungistani, joka sai katsomaan Barcelonan katuja uudella (tai siis vanhalla) silmällä.

Meren katedraalin luin suomeksi.

5. Kirja, johon palaat uudelleen


Niitä on monia. Luen lempikirjani aina säännöllisin väliajoin ja saan niistä aina uutta. Henry Millerin tuotannon olen tainnut lukea kolmeen kertaan. Sanotaan yhtenä vaikka Kauriin kääntöpiiri. Tykkään siitä enemmän kuin kohutusta Kravun kääntöpiiristä. Etsikkoaika kiehtoo.


Haastan tehtävään suosikkikirjablogini Rakkaus on koira helvetistä Juhon ja Sannan, joista jälkimmäisellä on myös naseva ja ajatuksia herättävä Original Copycat -blogi. 

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa