Maidoton smetanakala

1.6.15

Kaksi asiaa, mitä maidottomuudessa eniten kaipaan, ovat juusto ja smetana! Tofujuustot menettelevät silloin tällöin uuniruokien kera, mutta ei niitä kyllä ”raakana” pysty nielemään. Omatekoisia juustoja en vielä ole päässyt kokeilemaan, mutta lupaan testata ja raportoida, muutama varteenotettava resepti on jo plakkarissa.

Onneksi smetanallekin on tullut maidoton korvikkensa, nimittäin Oatlyn kaurakermasta tehty craime fraiche. Minun makuuni se saisi olla rasvaisempaa, mutta melkein oli kyllä bileiden paikka, kun sen ensi kertaa kaupasta bongasin. Toimii borssikeitossa, blinin päällä mädin kera, kermaviilikastikkeissa, fajitaksien kanssa ja myös yhden lemppariruokani, smetanakalan kokkauksessa.

Kokkina suosin kurvit suoriksi -ajattelua ja nopeaa toimintaa ilman turhaa piiperrystä, eli simppeliä ja nopeaa kotiruokaa (olkoon se sitten Intian, Thaimaan, Espanjan, Suomen tms. kotiruokaa). Reseptini ovat siksi harvinaisen helppoja ja vaivattomia, niin tämäkin.

Ehdin ottaa kuvan vain uuniin menevästä tuotoksesta,
valmis annos hävisi kitoihin salamana.

Ohjeet kahden hengen annokseen:
- n. 300 g (luomu)lohta, nieriää, siikaa tai muuta kalaa
- rasiallinen (luomu)siitakesieniä, herkkusieniä tai kauden sieniä
- 1 prk Oatly fraichea
- puntti tilliä
- suolaa, pippuria, oliiviöljyä

Lorauta uunivuoan pohjalle hiukan oliiviöljyä ja laita suolattu ja pippuroitu kala vuokaan. Lätkäise kauraranskankerma kalan päälle. Heitä sekaan viipaloidut sienet ja niiden päälle öljyä, suolaa ja pippuria. Silppua koko komeuden päälle puolet tillistä. Paista n. 200-asteisessa uunissa 25–40 minuuttia uunin tehosta riippuen. Silppua päälle loput tillistä ja tarjoile. Uunissa notkistunut craime fraiche toimii ihanan kermaisena kastikkeena esim. keitettyjen perunoiden kera.

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa