Raskausoire 3: Pahoinvointi (Qu'est-ce que c'est)

4.6.15

Ennen raskautumista äitikaverit pelottelivat kovasti karmealla yhdeksän kuukauden krapulalla, eli pahoinvoinnilla, kuvotuksella, laattailulla ja kaiken kattavalla oksuololla. Mutta eipä ole näkynyt (tässä lähes kuudennella kuulla kun mennään).

Muistan aina ihmetelleeni, kun äitini kertoi omista raskauksistaan niin tyynenä: ei huonoa oloa, oksentelua, sen kummempaa väsymystä tai muitakaan vaivoja. ”Ei raskaus ole sairaus”, hän aina sanoi. Kavereilta kuulin sitten toisenlaisia kuvailuita, jotka saivat miettimään, että kyllä se joillekin voi sairausoireita aiheuttaa. Yhdeksän kuukauden laattatauti ei kuulosta kovin siunatulta tilalta.

Raskaus ilman krapulaoireita


Nyt on minun vuoroni olla se ärsyttävä odottaja, joka ei kärsi sen kummemmin univaikeuksista, tolkuttomasta väsymyksestä, rajusta pahoinvoinnista tai mieliteoista, ummetuksesta kuin turvotuksestakaan. Olen oksentanut kerran raskauden aikana, mutta en pahoinvoinnin takia, vaan siksi, koska erehdyin vetämään monivitamiinin tyhjään vatsaan: booooring! Ehkä äitiysblogeissakin korostuvat nämä kauhutarinat (samaan tapaan kuin miesten inttijutuissa), koska hyvä olo ei vaan ole mikään lööpinaihe.

Lohdutanpa kuitenkin tulevia äitejä, että älkää pelätkö tulevaa raskauttanne, ei se todellakaan kaikilla niin järkkyä ole. Minun ikävin oireeni oli huimaus, joka sekin meni ohi parissa viikossa: hohhoijakkaa...! 

Tässä ne oksetuksen huiput. On se hurjaa...

Köyhän naisen ällötysoireet


Myönnän, että pari ruoka-ainetta kuitenkin aiheutti melkoista ällötystä aivan alkuraskaudesta, ettekä ikinä arvaa, mitkä. Nimittäin terveellisyyden perikuvat: avokado, banaani ja kookos (kaikissa muodoissaan). Ällötys näitä kohtaan taisi johtua siitä, että söin niitä niin paljon juuri ennen raskautumista. Muita snadisti oksuja alussa olivat kahvi (joka onkin jäänyt pois kokonaan nautintoainelistalta, ekaa kertaa aikuisiässä en tarvitse aamulla minkään sortin piristettä herätäkseni: get out of here!), paahdetun ruisleivän tuoksu ja kaupan lihatiski.

Lähimpänä ihan kunnon yrjöämistä olin kuitenkin Tukholman risteilyn jälkeen täydessä sporassa, superherkistyneine hajuaisteineni siinä hehkeässä vanhan viinan, taskulämpimän kossun ja kaikenlaisten laivalla ryvettyneiden hiippailijoiden eritteiden odöörien sinfoniassa.

Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, niin sinunkin raskausoireesi voi siis olla myös hyvinvointi! Varaudu kuitenkin siihen, että muiden äitien korvissa yrjöttömyys kuulostaa kutakuinkin tältä: "Tuuletus-hehkutus-bumtsibum-naminami-ihqu jaxuhali-hattaroita ja perhosia-vaahtokarkkeja ja mailittleponeja", mikä saattaa aiheuttaa vakavia pahoinvointioireita yrjöilijöiden leirissä.Tsekkaa myös nämä

3 kommenttia

 1. No tuossa pahoinvoimattomuudessa voi olla myös ongelma, jos joku tuleva äippä on tarkkaan laskelmoinut, että syö terveellisesti, ei missään nimessä saa raskauskiloja, kuntoilee hikikuntoilua niin pitkään kuin mahdollista ja sitten se pahoinvointi pilaakin kaikki nämä suunnitelmat. Nykyään kun on tapana ajatella, että kaikkea voi itse hallita niin se, kuinka jonkun raskaus etenee on myös näitä ja jos yksi voi pahoin mutta toinen ei niin se voi olla kova "in your face" jollekulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin totta! Tätä tilaa ei oikein voi olla kontrolloida... Geenit näyttää sanelevan aika paljon (vaikka yleensä en maailman geeniuskovaisin ihminen olekaan).

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Seuraa Facebookissa