Meillä täytellään kahta vauvakirjaa – suomalainen kysyy eri asioita kuin katalonialainen

15.5.16

Vauvakirja on ihan huikea keksintö: muisteloita ajalta, jolta ei ole muistikuvan häivääkään (ja ihan ilman morkkiksia). Hommasimme sellaisen Lululle jo ennen syntymää. Miehen vanhemmat toivat katalaaninkielisen version ristiäisiin. Molempia on nyt täytelty aika urakalla ja mielenkiintoisia eroavaisuuksia bongattu.


Suomalainen versio tenttaa jatkuvasti vanhempien tuntoja: ”Miltä tuntui, kun aloimme odottaa sinua?”, ”Miltä tuntui nähdä sinut ensi kerran (ultrassa)?”, ”Mitä ruokia äidin teki / ei tehnyt mieli?”, ”Millaista odotusaika oli?”… Koko kirja alkaa vanhempien tarinalla ja ensitapaamisella. Näitä ei katalaaniversiossa kysytä lainkaan.


Kaikkia tuntemuksia ei olla vielä ehditty kirjoittaa kansiin.

Molemmissa kirjoissa käydään läpi lapsen ekan vuoden merkkipaaluja: puhumaan ja kävelemään oppiminen, ekat ruoat, leikit ja lelut. Tärkeät tapahtumat: eka joulu, lomamatka ja ekat synttärit. Vain suomalaisessa versiossa puhutaan ristiäisistä. Moni saattaa luulla, et katolisessa maassa tuo olisi katsottu riittävän tarpeelliseksi lisätä kirjan kansiin, mutta eipä löydy katalaaniversiosta (siis mitään nimenantojuhlaa).

Suomalaisessa kirjassa ei sen sijaan puhuta päiväkotiin menosta laisinkaan, kuten katalonialaisessa. Espanjassa äitiyslomaa saa vain neljä kuukautta, joten päiväkoti on monille arkipäivää jo varhain.

Päiväkotiin menolle on oma aukeama, nimiäisille ei.

Katalaanikirjan merkkipaaluihin on laskettu myös ensimmäinen kylpy ja matkat on eritelty sikäläiseen tapaan: eka kerta rannalla ja eka kerta vuoristossa.

Hauska kulttuuriero tämäkin: suomalaisessa kirjassa pyydetään ynnäämään mielenkiintoisia maailmantapahtumia syntymän aikoihin. Saituudestaan tunnetut katalaanit sen sijaan kyselevät tuotteiden hintoja: mitä maksoi patonki, kuppi kahvia, kilo omenoita ja bensalitra, kun synnyit. Aika hellyyttävää!  

Mitä mikin maksoi.

Kahden kulttuurin lapsen etuja tämäkin: kaksi toisiaan täydentävää kirjaa, joilla ensimmäinen vuosi on dokumentoitu toisiaan täydentäen ja vieläpä vanhempien tuntemuksilla ryyditettynä. On näissä vielä iltapuhdetta kerrakseen. :)

(Suomalainen vauvakirja tilattu täältä.)

Tsekkaa myös nämä

2 kommenttia

  1. Hauskoja eroja kirjojen välillä :) Meillä on Paras tarina minusta -kirja, jossa taitaa olla sekä maailmantapahtumia, että tuotteiden hintoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Teillä on selkeesti valmiiks niin kattava, että yhdelläkin kirjalla pärjää :) vertailin vielä omaan retrokirjaani vuodelta -79, siinä on kyllä keskitytty ihan vaan perusasioihin, kyllä ois nyt kiva tietää, mitä kuppi kahvia sillon maksoi! :D

      Poista

Seuraa Facebookissa