Synnytysvalmennusta verkossa

30.3.16

Synnytykseen voi ja kannattaa valmistautua monella eri tavalla: fyysisesti esim. raskausjoogakurssilla, henkisesti esim. hypnosynnytyskurssilla, mutta myös tiedollisesti!

Neuvolat eivät enää järjestä synnytysvalmennusta. Juuri ennen synnytystä annettava perhevalmennus ei kerro synnytykseen valmistautumisesta ja saattaa pahimmillaan jopa aiheuttaa synnytyspelkoa. Sairaalat eivät myöskään enää järjestä tutustumiskäyntejä raskaana oleville. Synnytykseen liittyvää kirjallisuutta löytyy suomeksi harmillisen vähän ja englantilaista kirjallisuuttakin pitää metsästää verkossa ja tilata kalliilla ulkomailta.


Synnytyksen ABC on sertifioidun synnytysvalmentajan ja doulan Marjaana Siivolan laatima erinomainen verkkokurssi, jolla käsitellään kaikki olennainen tieto synnytykseen valmistautumisesta raskausaikana, synnytyksestä ja imetyksestä kuvineen ja videoineen. Kurssi on visuaalisesti hieno, tiedollisesti perusteellinen ja kattava, eikä lainkaan asenteellinen, saarnaava tai hörhö. Raskaana olevalle se on hyvä sijoitus omaan ja vauvan hyvinvointiin, mutta tietopaketin voi antaa mainiosti lahjaksi myös tulevalle isälle, sillä asiat on esitetty insinöörimäisen tarkasti. Mietitkö sopivaa babyshower-lahjaa ystävälle? Sellaiseenkin tarkoitukseen tämä sopii.

Verkkokurssit ovat Suomessa vielä uusi juttu monelle, mutta pähkinänkuoressa kyse on sähköisessä muodossa olevasta tietopaketista, jossa asiat on jaoteltu selkeästi aihepiirien mukaan. Voit merkitä lukemasi luvut tehdyiksi ja jatkaa seuraavalla kerralla lukemista seuraavasta kappaleesta tai vaikka ihan toisesta aihepiiristä. Kurssi sisältää myös videoita, linkkejä, havainnollistavia valokuvia sekä bonuksena tehtäviä. Aika moni ottaa nykyään synnytykseen mukaan oman tabletin tai läppärin, jolta kuunnella synnytysmusaa. Samalla kulkee mukana myös Synnytyksen ABC -kurssin materiaali, josta voi tarkistaa mieltä askarruttavia asioita vielä sairaalassakin.

Miksi tieto on tärkeää:


1. Saat henkilökohtaisempaa palvelua


Kätilön käsistä -blogin Johannan sanoin:
”Kätilön on helpompi hoitaa sinua, kun sinulla on hieman käsitystä omista toiveistasi. Kätilöillä on hyvin usein kiire ja suuren osan synnytyksestä vietät yksin tukihenkilösi kanssa. Mitä enemmän sinä tiedät, sitä paremmin pystyt pyytämään esimerkiksi niitä asioita, mitä toivot. Ja tiedät paremmin, mitä toivoa, kun tiedät, mitä on tarjolla ja miten mikäkin vaikuttaa synnytykseen, sinuun ja vauvaasi.”

2. Tukihenkilösi voi avustaa sinua paremmin


Synnytyksen ABC:n luettuaan puolisosi tai tukihenkilösi osaa suositella sinulle asentoja, antaa akupainantaa, neuvotella sairaalahenkilökunnan kanssa toimenpiteistä ja niiden vaihtoehdoista ja olla rauhallisempi tuki ja turva.

3. Epiduraalia ei aina voida tai ehditä antaa


Tai sitä joutuu odottamaan. Lääkkeelliset keinot toimivat usein parhaiten vasta synnytyksen aktiivisessa vaiheessa, eli kohdunsuun avauduttua 4 cm. Tällöin on hyvä tietää, kuinka valmistautua ja lievittää kipua kotona ennen aktiivista vaihetta, joka voi kestää jopa useita päiviä, kuten minulla kesti.

4. Tieto vähentää pelkoa


Tietäessäsi kohdun toiminnasta, synnytyshormonien toiminnasta ja synnytyksen kulusta, saat enemmän itseluottamusta. Mitä paremmin valmistaudut, sitä paremmin osaat reagoida yllättäviin tilanteisiin, joita synnytyksessä tulee aina. Itse olisin halunnut synnyttää lääkkeettömästi, mutta päädyin lopulta epiduraaliin, joka oli minun tapauksessani lopulta ratkaiseva tekijä synnytyksen edistämiseksi. Onneksi minulla oli tietoa vaihtoehdoista! Tiesin myös, ettei epiduraali tarkoita automaattisesti kaikkien muidenkin lääkkeellisten vaihtoehtojen käyttöönottoa, vaan synnytys oli loppuun saakka aktiivinen ja voimaannuttava!

5. Imetys onnistuu paremmin


Imetys on uusi asia ensisynnyttäjälle, mutta tietyllä tavalla myös uudelleensynnyttäjälle, sillä jokainen vauva käyttäytyy omalla tavallaan, myös rinnalla. Mitä enemmän imetyksestä tietää, sen varmemmin se onnistuu.

Oma kokemukseni kurssista


Omassa synnytykseen valmistautumisessa tällä tietopaketilla oli tärkeä osuus. Sain mahdollisuuden testata kurssin aiempaa versiota kuukausi ennen synnytystä ja vaikka olin lukenut useita kirjoja aiheesta, opin silti paljon uutta! Pidin myös siitä, ettei tietoa ollut kuorrutettu kukkaiskielellä, vaan asiat oli kerrottu objektiivisesti ja selkeästi. Itselleni suurin apu kurssista tuli akupainannasta kertovasta luvusta. Mieheni oppi akupainannan, josta oli huikeasti apua supistuskivuissa.

Kurssi ei ole myöskään hinnalla pilattu! Saman tiedon hankkiminen muualta vaatisi useamman kirjan ostamista tai tilaamista eikä kaikkea tietoa löydy muualta suomeksi. Kurssin voi ostaa klikkaamalla alla olevaa nappia, tätä linkkiä tai sivupalkin Synnytyksen ABC -kuvaketta. Voimaannuttavaa synnytystä!


Osta nyt

Kurssilla saat vastauksen muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

Mitä limatulpan irtoaminen tarkoittikaan? Mitkä merkit voivat ennustaa supistusvaiheen kestävän normaalia pidempään ja kuinka toimia pitkittyneessä alkuvaiheessa? Entä mitkä merkit kertovat synnytyksen jo edenneen, vaikka kohdunsuu ei olisi vielä avautunut? Kuinka yliaikainen synnytys voidaan käynnistää luonnollisesti?

Miten tukea omien synnytyshormoneiden toimintaa? Mitä eri asentoja voi kokeilla synnytyksen aikana? Mitä kaikkea sairaalassa tapahtuu? Minkälainen on äiti-lapsi-ystävällinen keisarileikkaus? 
Miten palautua synnytyksestä ja mitä fyysisiä ja henkisiä oireita kannattaa tarkkailla? Mistä vastasyntyneen yskiminen kertoo? Miten vastasyntyneen päivittäinen pesu tehdään?

Miten ensi-imetys onnistuu ja minkälainen on oikea imuote? Miten maidonnousua voi tehostaa akupainannalla? Mistä apua imetykseen ja kantoliinan ja kestovaippojen käyttöön?
*** 

Tsekkaa myös nämä

3 kommenttia

 1. Tays järjestää tutustumiskäynnit joka torstai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos korjauksesta! Se on hienoa! Täällä Helsingissä ei enää järkätä ollenkaan :(

   Poista
 2. Alkusyksystä ainakin pääsi vielä Lohjalle tutustumaan, muut HUS-sairaalat taitaakin olla verkossa ainoastaan.

  VastaaPoista

Seuraa Facebookissa