Vinkkejä tuoreen äidin ystäville

4.2.16

Ennen äidiksi tuloa olin aika pihalla siitä, miten ilahduttaa äitiystäviäni. Mitä viedä tuliaiseksi ja kuinka toimia vierailulla. Toki tilannetajulla ja empatiakyvylläkin pötkii pitkälle, mutta takaraivossa lillui sellaisia kysymyksiä kuin: Haluaako äiti puhua samoista asioista kuin aina ennenkin vai ainoastaan vauva- ja synnytysjuttuja? Haluaako äiti, että jään pitämään aikuisseuraa pidemmäksi aikaa vai että teen pikavisiitin? Vienkö tuliaisia vauvalle, äidille vai molemmille?

Nyt olen itse se äiti, jonka luona vierailee myös (ainakin toistaiseksi) lapsettomia ystäviä. Tilanne on uusi niin minulle kuin heillekin. Päätin siis laatia pienen listan vinkeistä, jotka olisivat itselleni olleet tarpeen ennen oman lapsen syntymää. Näitä voi hyödyntää ainakin vauvan ensikuukausien ajan. Täysimetysvaihe on hektistä ja sitovaa ja äidin synnytyksestä palautuminen tuolloin vielä meneillään.

Tuore, väsynyt äiti, ihanat onnittelukortit ja pari tuliaistakin näkyy kuvassa:
 norsutyyny ja Goodion raakasuklaa!

Mitä tuliaiseksi vauvaperheeseen?


Vauvaperheeseen kyläilemään, eikä mitään vietävää? Nou hätä, voit hakea tuliaiset ruokakaupasta! Ihan pikkuvauvan kanssa on hankala lähteä ruokaostoksille, mutta silti pitää – liian usein, koska imettäjällä on koko ajan nälkä. Jos siis haluat helpottaa äitiystävän arkea, niin vie tuliaisiksi mitä tahansa suuhunpantavaa kuten suklaata, hyvää mehua, viiniä, hedelmiä, vaikka karjalanpiirakkapaketti, jos ei muuta (kysy ensin, onko imetysdieetissä ruokarajotteita).

Aivan luksusbonus on sitten tuliainen vauvalle. Pelkällä suklaalevyllä tai punkkupullolla ilahdutat äitiä kuitenkin jo enemmän kuin tarpeeksi. Itselle mieleenpainuvin tuliainen on ollut savulohisalaatti! Välttämätöntähän ei ole viedä mitään, seurakin ilahduttaa.

Kysy, kehu & kuuntele


”Tuleekohan sustakin sellainen äiti, joka ei pysty puhumaan aikuisten juttuja”, murehti eräs ystäväni raskausaikanani.  Jos itse valmistut johonkin elämää mullistavaan hetkeen melkein vuoden ja läpäiset loppukokeen voittajana, niin tekisikö mieli hehkuttaa asiasta? Tai jos olisit juuri tavannut uuden ihmisen, jonka kanssa aiot viettää loppuelämäsi, niin avautuisitko ystäville? Vastaus molempiin: No totta mooses! Älä siis teeskentele, että mikään ei ole muuttunut, vaan anna toisen hehkuttaa suurta hetkeään ja kuuntele tosi kiinnostuneena. Kuherruskuukausi ei kestä ikuisesti.

Nyt on myös hyvä hetki kysellä tuoreelta äidiltä vapaasti synnytyksen ja vauva-arjen ällöistäkin yksityiskohdista, mutta myös tunteista, joita uusi elämäntilanne ja ”titteli” herättävät. Kukaan ei tiedä, miltä vanhemmuus tuntuu ennen kuin hetki on koittanut. Iso juttu, paljon puhuttavaa!

KKK-vinkin kolmas koo kuuntelemisen ja kyselyn lisäksi on kehuminen. Voit piristää äitykäisen päivää kehumalla, kuinka hyvin hän on palautunut (vaikka oikeasti maha röllöttäisi edelleen raskausajan mitoissa) ja kuinka mahtava äiti hän on (vaikka panikoisi oikeasti koko ajan, onko vauvalla nyt kuuma, nälkä, kylmä tai paskat housussa).

Sanomattakin on selvää, että kuuntelemiseen kuuluu se, ettet kaada omia ongelmiasi tuoreen äidin niskaan, jonka keskittyminen menee näin alkuun toisen ihmisen hengissä pitämiseen. Hauskoja sattumuksia ulkomaailmasta on toki aina kiva kuulla. Syväluotaavat keskustelut ehtii puhua myöhemminkin.

Aika monet äidit joutuvat imetyksen ajaksi luopumaan maidosta vauvan mahavaivojen takia.
Tässäpä läjä maidottomia herkkuja!

Tarjoa apua


Itse kuulun siihen ihmistyyppiin, jonka on pitänyt tietoisesti opetella avun pyytämistä ja vaikeaa se on välillä vieläkin. Avun tarjoaminen on siis aina hyvä idea. Pelkkä ele tuo hyvän mielen. Yhdellekään kaverille en kuitenkaan ole vielä iskenyt imuria kouraan.

Tärkein apu voi olla käydä siellä ruokakaupassa tai tarjoutua puhekumppaniksi kärrylenkille. Tai laittaa ruokaa. Ihan hillittömän ihanalta eleeltä tuntui, kun äiti haki koko perheen synnytyslaitokselta ja kokkasi kaksi kattilallista kanakeittoa!

Pyydä mukaan


Vauvataloudessa on vierailtu ja äiti todettu vauvaan hurahtaneeksi höyrypääksi. Tekisikö mieli unohtaa koko tyyppi, kunnes lapsi on muuttanut pois kotoa? Niin kauan ei toki tarvitse odottaa. Jos tuore äiti halusi avautua uudesta elämänvaiheestaan, joidenkin kuukausien päästä hän saattaakin haluta tuulettumaan ilman vauvaa. Pyydä siis mukaan tai ilmoittaudu seuraksi, kun sen aika koittaa. Lapsivuodeajan jälkeen saat äidistä ja vauvasta seuraa myös lounaalle, kahvilaan, ulkoilmatapahtumaan tai näyttelyyn. Sen kun pyydät!


p.s. Itse olen aikoinani tainnut kokemattomuuttanu tunaroida yhdessä jos toisessakin kohdassa, sorry kamut! :) Tätä listaa saa jakaa ja kommenteissa täydentää, jos siltä tuntuu.

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa