Modernia ruokaa allergiaperheelle

22.2.16

Postiluukusta kolahti hiljattain arvostelukappaleena erinomainen keittokirja: Torkkuja ja nokkosia -blogin pitäjän Emmi-Liia Sjöholmin Koko perheen kattaus – 31 x 3 tapaa tehdä mutkatonta ruokaa ilman gluteenia, maitoa ja kananmunia (Atena 2016).  

Viime päivinä olen jo alkanut miettiä Lulun lähellä häämöttävää ruokailun aloittamista. Tarkoituksena siis jatkaa täysimetystä suositusten mukaisesti kuusi kuukautta (enää kuusi viikkoa jäljellä!) ja aloittaa sitten sormiruokaillen suoraan samoilla ruoka-aineilla kuin me vanhemmat. Aivan paras lautanenkin (tai lautasten ja tarjottimen yhdistelmä) on tähän tarkoitukseen jo valmiina odottamassa! Kiitokset siitä Ipanaiselle. Kerron lautasesta lisää piakkoin ekojen syömiskokemusten yhteydessä (ja eiköhän siinä voisi blogiyhteistyön merkeissä yhden lautasarvonnankin järjestää).

Pahasti maitoallergisena jännittää jo hieman etukäteen, onko Lulu perinyt meikäläisen allergeenit vai kenties saanut isänsä maidonsietokyvyn. Mieheni ei sitten taas oikein siedä vehnää, joten gluteeniyliherkkyyttäkin saattaa ilmetä. Vaikka allergioita ei ilmenisikään, ei yletön maidon ja gluteenin puputtaminen kenellekään hyväksi ole. Ja toisaalta, koska itse valmistan vain täysin maidotonta ruokaa, tulee Lulukin automaattisesti syömään vähemmän lehmänmaitoa.

Koko perheen kattaus tuli näihin tarpeisiin kuin tilauksesta! Kirja on täynnä ihanan kekseliäitä reseptejä. Emmi-Liia loihtii kasvimaidoista ja gluteenittomista jauhoista saaristolaisleipää (tattarijauhoista), välipalapatukoita (käteviä niin evääksi kuin sormiruokailuunkin), valkoisista pavuista ja soijajogurtista tehtyjä pannareita, kvinoapihvejä, smoothiekulhoja ja maidotonta jätskiä, eli juuri sellaista terveellistä tämän päivän kotiruokaa, jota meillä rakastetaan! 

Kokkaamme itsekin aikalailla samoista aineksista, mutta reseptirepertuaarimme ei ole läheskään yhtä laaja. Varsinkin erikoisjauhojen käyttöön on mahtavaa saada näin paljon lisävinkkejä. Ja ihanaa myös lukea reseptejä, joissa kerrotaan valmiiksi, mikä kasvimaito kuhunkin ruokaan parhaiten sopii.

Kirjan tyylikkäät kuvat saa muuten veden kielelle. Lupaan postata kirjan reseptien toimivuudesta käytännössä sekä maistuvuudesta meille ja vauvalle. 

(Kuvat: Pau Ribas)

***

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa