Mistä apua lapsen allergioihin? Osa 2: Suolistoanalyysi ja ravintovalmennus

27.6.18Tässä postaussarjassa kerron, mistä kaikesta me olemmesaaneet apua lapsen allergioihin. Viime kerralla kerroin Facebookin parhaistavertaistukiryhmistä, kotona tehtävästä yliherkkyytestistä ja Helsinginparhaista lasten allergialääkäreistä. Tähän liittyen surullisena uutisena sain kuulla, että Mehiläisen ihana Leena Kujala jää eläkkeelle lokakuussa, eikä siksi ota enää vastaan uusia potilaita. Tämän postauksen kommenttikenttään saa halutessaan vinkata muita ihania allergialääkäreitä Liisa Kuikan lisäksi pääkaupunkiseudulta ja kauempaankin, sillä harvassa tuntuvat olevan. Toinen ikävä uutinen on, että Food Detective -ruokayliherkkyystestin myynti on toistaiseksi lopetettu Suomessa tiukentuneen EU-lainsäädännön takia. Vinkkinä, että monipuolisia useamman kymmenen ruoka-aineen IgG-välitteisiä (eli suolioireista kieliviä) testejä otetaan ainakin Antioksidanttiklinikoilla ja MDD:llä (jälkimmäisessä testin saa myös ilman lähetettä). Sitten jatkoa tarinaamme…

Funktionaalinen ravintovalmentaja 

Lääkärikäynnit olivat siis vieneet meitä eteenpäin, moni IgE-välitteinen allergia jäi kiinni verikokeissa ja lähetteellä saatu MDD:n suolistoanalyysi oli tehty. Silti olimme jääneet omillemme monen asian kanssa: mitä lisäravinteita syödä rajoitetulla ruokavaliolla, miten parantaa unia yms. Oireita ilmeni yhä, häiritsevimpänä yöheräily, eikä meillä ollut tarkkaa hajua suolistoanalyysin tulkinnasta, vaikka MDD:n lääkäri oli puhelimessa meitä pikaisesti neuvonut. Tutulta diplomiravintoneuvojalta sain suosituksen kääntyä lapsiin erikoistuneen FLT ravintovalmentaja® Tanja Hakalan puoleen, joka osaa tulkita myös MDD:n labroja. Jotenkin en ollut aiemmin tajunnut, miten monipuolista palvelua ravintovalmentajalta saakaan, siis paljon muutakin kuin ruokaohjeita. 


Tanja Hakala on koulutukseltaan sekä terveydenhoitaja (YAMK) että funktionaalisen lääketieteen keinoihin sairauksien hoitamisessa ja terveyden palauttamisessa erikoistunut FLT ravintovalmentaja®, joka ottaa vastaan Helsingissä, mutta tapaaminen onnistuu myös etänä esim. skypen välityksellä. Ennen skype-vastaanottoamme Tanja lähetti meille täytettäväksi oirelistaa ja pyysi pitämään ruokapäiväkirjaa, jota hän sitten analysoi ravintoaineiden saannin kantilta. Vaikka lapsella on aika paljon allergioita, on meillä silti moniin verrattuna melko ruhtinaallisesti syötäviäkin: paria poikkeusta lukuun ottamatta kaikki lihat, kalat, vihannekset, hedelmät, marjat jne. Kuitujen saanti ilman viljoja saattaa olla haasteellista ja soijan pois jättämistä Tanja myös suositteli, vaikkemme olleet osanneet yhdistää oireita siihen liittyen.Suolistoanalyysi

Tanjalta saimme vihdoin myös MDD:n suolistoanalyysin perusteellisen tulkinnan. Myös tämä analyysi (viljattomuuden ja ummetuksen ohella) viittasi kuitujen puutteelliseen saantiin. Saimme ohjeeksi kokeilla psyllium-kuitulisää ruuan seassa. Myös hyviä rasvoja saimme analyysin perusteella ohjeen syödä. Päädyimme apteekkituotteisiin vakuutuksen kattavuuden takia ja omegaöljyksi Tanja suositteli Lysiä. Hyviä bakteereita lapsella oli analyysin mukaan ihan mukavasti, mutta silti suositukseksi tuli ottaa palettiin mukaan bulardii ja probiootit, jotka olivat meillä olleet satunnaisesti käytössä. Hivenaine- ja vitamiinipuolelta Tanja suositti D:n lisäksi magnesiumia sisältävää kalsiumvalmistetta, A-vitamiinia ja jodia (maidottomuuden takia). Refluksiepäilyymme tuli testiin Silicean piigeeli ja suolistoa vahvistamaan Solgarin L-glutamiini.

Suolistoanalyysissä suurin kysymysmerkki oli meille ollut patogeeniseksi todettu klebsiella pneumoniae. Kaikilta tuota enemmän tai vähemmän löytyy, mutta kun se pääsee dominoimaan, on häädön paikka. Patogeeninen pahisbakteeri voi aiheuttaa levottomuutta, huonounisuutta, ummetusta ja vaikka mitä. Pahikset pääsevät dominoimaan muun muassa silloin kun hyviltä bakteereilta puuttuu ravintoa, kuten kuituja ja hyviä rasvoja. Usein näihin häätöihin saatetaan määrätä antibiootit, jolloin ennestään herkässä tilassa oleva suolisto saattaa kokea kolauksen, vaikka bakteeri häätyisikin. MDD:n lääkäri, lapsen allergologi ja Tanja suosittelivat kaikki välttämään antibiootteja ja kokeilemaan luonnollisempia menetelmiä. Suolistoanalyysissä oli testattu myös eri yrttien tehokkuutta kyseisen bakteerin häätöön, kuten berberiini, sianpuolukka ja oreganoöljy. Jälkimmäinen on alle 3-vuotialle liian tuju aine, mutta saimme testiin berberiini- ja uva ursi (eli sianpuolukka)-tipat Tanjan suosittelemalla annostuksella.

Eliminaatio vs. siedätys


Tärkeä neuvo oli, ettei suolistoa tulisi ärsyttää kokeilemalla todennäköisiä ärsyttäjiä, kuten spelttiä, vuohenjuustoa tms., vaan suolistolle piti antaa rauha parantua. Niitä sopiviakin ruoka-aineita olisi hyvä kierrättää rotaatioruokavalion periaatteiden mukaan, eli kutakin ainetta vain neljän päivän välein. Näin se oma intuitiokin aina on sanonut, vaikka neuvola ja muu old school –väki on liputtanut siedättämisen, allergia- ja ummetuslääkkeiden nimeen. Tanja huomautti myös lapsen manteliallergiaa ihmetellessäni (kun ei ole mantelia syönytkään), että kivelliset hedelmät (kuten luumu, persikka, nektariini, aprikoosi) voivat aiheuttaa ristiallergiaa mantelin kanssa.Tämänhetkinen tilanne 

Seuraavalla tapaamisellamme oli tapahtunut aika paljonkin muutosta. Viikko–pari soijan jättämisen jälkeen ummetus oli väistynyt ja unet parantuneet sen verran, ettei heräilyä tällä hetkellä ole kuin kerran yössä: mega iso parannus meikäläisille 10 heräilykertaan ”tottuneille”.

Berberiinistä lapsi sai välittömiä allergiaoireita, kuten silmien ja nenän kutinaa, mutta sianpuolukka tuntui hyvältä aineelta. Tämäkin saattoi myötävaikuttaa ummetuksen väistymiseen. Lisäksi klebsiellan häätö vaikutti suuresti tärkkelystoleranssiin. Jos ennen oireilutti jopa peruna, riisi ja maissi, niin tämän kuurin jälkeen saimme nämä takaisin ruokavalioon. Useiden ravintolisien antaminen ei ollut helppo nakki, esim. psyllium ei meinannut mennä alas millään, joten saimme sen tilalle suosituksen kokeilla akaasiakuitua, joka ei turpoa samalla tavalla nesteissä. Seuraavaksi uusimme suolistoanalyysin, jotta nähdään, onko bakteerikannassa tapahtunut riittävästi parannusta, vai jatkammeko häätöjä tai muita toimenpiteitä. 

On ilo olla Tanjan osaavissa käsissä, sillä hänen osaamisalueensa ja tietopohjansa on niin laaja ja kokonaisvaltainen ja lisäksi hänellä on kokemusta myös lapsipotilaista. Lämmin suositus! Tanjan yhteystiedot ja ajanvarauksen ja muut palvelut löytää osoitteesta: omppupolku.fi
                     

Tarinamme jatkuu ja siitä lisää lähitulevaisuudessa…Tässä vielä esimerkkejä aterioistamme, kun kyseessä on viljaton, maidoton, munaton, soijaton, naudaton, palkokasviton, pähkinätön, sitrukseton (tontontonton…) ruokavalio:

Aamu-, väli- ja iltapaloja

- murot ja uunikeksit: hirssi-, amarantti-, quinoamuroista
- puurot: teff-, amarantti-, riisipuuro
- pannuleipä: quinoa-, kookos-, teff-, peruna-, maissijauhoista
- kaupan luontaisesti gluteenittomat ja tattarittomat leivät (riisi- ja maissijauhopohjaisia)
- leivän päälle: oliiviöljy, kookosöljy, seesamöljy, avokadoöljy, tahini, muussattu avokado, kurpitsansiementahna, oliivitahna, mätitahna, vegaaniset soijattomat ja kaurattomat juustot ja levitteet (kookospohjaisia), vehnättömät leikkeleet (maidoton margariini hyvin harvoin esim. jos kahvilassa ei ole tarjolla muuta)
- puuron ja murojen kanssa: kookos-, hirssi-, hamppu-, quinoa- ja riisimaito, marjat ja hedelmät
- marjat, hedelmät, avokado
- smoothie / vihermehu
- kookosjogurtti
- chiansiemenvanukas kookoskermaan

Lounas/päivällinen

- kala, kana, kalkkuna, lammas, riista, porsaanliha (tätä Tanja ei tosi suosittele kovin usein, sillä se sisältää paljon omega6:a, joka lisää tulehdusta kehossa. Lisäksi porsaalle on voitu syöttää mm. vehnää ja porsaalla ei ole lymfajärjestelmää, joten sen liha on hyvin kuonaista ja epäpuhdasta)
- karitsan-, hirven-, kalkkunanlihapullat quinoajauhojen ja raastetut kesäkurpitsan/porkkanan kanssa
- kalakeitto, siskonmakkarakeitto, kasviskeitto
- uunikala, paistettu kala, quinoajauhoilla leivitetty kala
- kasvis-katkarapukastike kookoskermaan
- janssoninkiusaus riisikerman kera
- makaronilaatikko riisikerman ja kookospohjaisen vegaanijuuston kera
- lisukkeita: perunamuussi (oliiviöljyn tai maidottoman margariinin ja riisimaidon kera), peruna-kukkakaali-parsakaali-porkkanamuussi, itse tehdyt ranskanperunat (tai joskus harvoin ravintolassa), uuniperunat, riisi, quinoa, polenta, gluteeniton spagetti, makaroni, pasta (tattariton, soijaton, kikherneetön, linssitön), höyrytetyt, keitetyt tai uunikasvikset, salaatti
- kastikkeet: tomaatti-, kookos- ja riisikermapohjaisia
- munan korvikkeena: VEGG, psyllium, vegaaninen majoneesi, ei mitään!
- kakut: vegaaniset, viljattomat ja mantelittomat raakakakut
- jäätelö: riisimaitojäätelö (jonka glukoosisiirappi ei ole vehnäpohjainen!), mehujää, itse tehdyt puikot: käytettävissä olevia maitoja, marjoja ja hedelmiä. Nämä siis juhlaherkkuja, valkoinen sokeri ei kuulu päivittäiseen ruokavalioon. (Tanja huomauttaa, että valkoisen sokerin välttäminen on myös tärkeää suolistoa kunnostaessa, koska se ruokkii vääränlaista bakteerikantaa ja aiheuttaa tulehdusta.)

Oletteko itse harkinneet ravintovalmentajan palveluja allergiatapauksissa? Olisi kiva kuulla muittenkin kokemuksia!

Tsekkaa myös nämä

0 kommenttia

Seuraa Facebookissa