Päiväuniongelman syy selvisi – hyvästi kahvi!

28.1.16

”Sit mie en saa syödä juustoo, sit mie en saa syödä rahkaa, sit mie en saa syödä maitosuklaata – ja nyt myös: sit mie en saa juoda kahvia!” Kyllä, olo on kuin Vintiöitten Kesämiehellä, kun kieltolista venyy ja paukkuu.

Muistanette, kun kerroin, etten raskaana ollessani juonut ollenkaan kahvia, koska se ällötti. Wrong! Enpä silloin tiennyt, että raskaana olevan kahvittomuus vaikuttaa imetysaikaan. Ennen raskautta en päässyt jalkeille ilman vahvaa mukillista kahvia, mutta paksuna ollessa vieroittauduin siitä tuosta vaan pahoinvoinnin ansiosta (kahvi oli niitä hyvin harvoja ällötystä aiheuttavia aineita). Järjellä ajattelin, että onhan se melkoinen piriste alle kilon painoiselle sintille. Melkeinpä koukuttava huume. Nyt olen oppinut, että sikiön voi todella koukuttaa kahviin ja saada sietokyvyn nousemaan sen vaikutusten suhteen.

Meitsi kahvittelee Barcelonan vanhimmassa
kahvilassa Cafè del Centressä 2011.

Synnytyksen jälkeen kahvi on taas maistunut. Kuulun paitsi alkoholittomien viinien ja oluiden myös kofeiinittoman kahvin vastustajiin, eikös alkoholi ole viinin ja kofeiini kahvin pointti…? Suomalainen peruskitkerä juhlamoska ei Espanjan kahviparatiisissa vietettyjen vuosien jälkeen uppoa, vaadin kahviltani tummuutta ja vahvuutta. Olin viimein löytänyt hyvänmakuisen, tummapaahtoisen suodatinkahvin (en mainitse nimeä, mutta paketti on liila) ja päässyt taas nauttimaan joka-aamuisesta mukillisesta milloin minkäkin maidon kera. Sivumennen sanoen en ymmärrä nillitystä kasvimaitojen soveltumattomuudesta kahviin, ihan hyvin se sinne uppoaa. Omat kahvimaitosuosikit: luomukaura, kookos ja hamppu.

Omalla logiikallani ei mahtunut mieleenikään, että kofeiinia siirtyisi niin paljon rintamaitoon, että sillä olisi vaikutusta vauvaan. Marja Hintikkakin todisti, ettei alkoholi siirry merkittävissä määrin, miksi sitten kofeiini? Niin tai näin, bongasin uudesta suosikkiryhmästäni Imetyksen tuesta keskustelun, jossa kahvin lopettamisen kerrottiin vaikuttaneen vauvan päikkäreihin, joita meidän neiti ei juuri ole harrastanut. Tai nukkui aina korkeintaan puolen tunnin pätkiä ja havahtui välittömästi hereille, kun poistuin imetyksen jälkeen vierestä. Koko aamupäivä ja iltapäivä oli pientä kitinää ja hermostumista. Kunnes sitten pari päivää sitten heivasin aamupalalta sen kahvimukillisen ja otin tilalle miedon teen. Jaiks. Nyt vauva nukkuukin kahdet tai kolmet pidemmät päiväunet eikä havahdu joka rasahduksesta hereille.

Ainoat kahvittelukuvani näyttävät olevan Barcelonasta.
Tässä Café Cometan terassilla 2015,
pari viikkoa ennen raskaaksi tuloa.

Pidin mahdottomana, että yksi iso kuppi aamulla vaikuttaisi koko päivän uniin, mutta näinpä se vain näyttää tekevän. Imetysryhmästä opin, että kofeiini kerääntyy vauvan elimistöön. Vaikka äidin elimistö sulattaa kofeiinin muutamassa tunnissa, vauvalla menee paljon pidempään, vastasyntyneellä jopa päiviä. Nyt jatketaan siispä kahvittomana, ainakin joitakin kuukausia. Ja alussa mainitsemastani sietokyvystä siis sen verran, että jo sikiönä kahvia saaneiden vauvojen uneen rintamaidon kofeiinilla ei ole samanlaista vaikutusta. Kun vauva saa lisää kiloja, ei kofeiini kuulemma enää vaikuta yhtä voimakkaasti ei-altistuneillekaan. Ehkä kuitenkin pitäydyn litkuteessä lopun imetysajan, sen verran kovalta piristeeltä se kahvi taas tuntuu.


Oletteko te muut raskaana kahvittomat huomanneet vastaavaa ilmiötä kahvin ja päikkäreiden suhteesta? 

Tässä vielä hyvä linkki aiheesta tarkemmin.

Tsekkaa myös nämä

6 kommenttia

  1. Voi kyllä sen huomasi! Tätini tuli vauvaa katsomaan ja keitti meille ehdat kupit ihanaa chaiteetä - enkä minä muistanut, että mustassa teessäkin on aika lailla kofeiinia. Voihh... Mutta kaikenlaista hyvää teetä on saatavilla! Yogiteet, Clipper, Pukka ym. Hyvää kamomillateetä saa edullisesti Lidlistä. Minusta tuntui, että se vaikutti jopa tyynnyttävästi vauvaan (tai sitten minuun, niin että luulin, että vauvakin on itse onnellisuus!). Varo piparminttua! Se vähentää rintamaidon tuotantoa. Tai vieläkö tissisi ovat suurtuotannolla? Voithan varovaisesti jopa kokeilla sitä? Jos vähenee liiaksikin niin fenkolitee nostattaa nopeasti lisää. Ihan tuorekin fenkoli toimii :---) Ihmeellistä tämä yrttien voima!
    Kiitos ihanasta blogista! Lulu on aivan ihana nimi! Meillä on Laila, yhdeksän kuukautta vanha piikanen.
    Kiitos tripsteritekstistäsi! Ollaan lähdössä toukokuun alussa pariksi viikoksi Barcelonaan ja Bilbaoon. Barcelonakertomuksesi herättävät niin kiihoittavan kaukokaipuun, ahhh....
    Vielä yksi juttu! Nyt lauhoilla keleillä kun vauvaa ei voi topata tukevasti ja viedä ulos michelin-ukkona. Kokeilin tänään paketoida (kun ei 74-senttisen tytön kapalointikaan ihan onnistunut) vauvan huitulahuivilla niin että kädet ovat tiukasti kylkiä vasten. Rauhoittui jo heti sylissäni, nukahti nopeammin, nukkui puolisen tuntia pidempään... Jos nukutatte sisällä niin iso silkkihuivi voisi toimia! Instatili nimeltä lavenderraysofharmony on aivan ihana! Siellä näin hänen kapaloineen ihanan vauvansa silkkiliinan tapaiseen nukkumaan.
    Jaksamisia talven pimeään!
    - Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasti kirjotetusta viestistä, Laura! Tästä tuli hyvä mieli ja paljon hyviä vinkkejä!

      Ah, mä rakastan kamomillateetä! Join sitä paljon Barcelonassa, sitä käytetään siellä just rauhottumiseen, eli varmasti muuten tekis hyvää vauvallekin. Hyvä, kun muistutit! Suurtuotannolla mennään vielä, mutta en silti uskaltais tuotantoa vähentäviä yrttejäkään ottaa. Olen kyl kans yrttien ylin ystävä, niillä on parannettu monia vaivoja!

      Laila on ihana nimi kans! Onnea hänestä! Ja mahtavaa, että pääset Barnaan ja Bilbaoon (sielläkin oon käynyt, oli yllättävän "suomalainen" tunnelma, baskit oli päiväsaikaan hiukka jäyhiä, mutta illalla bilettivät kuin suomalaiset, hauskoja muistoja!)

      Ja kiitos myös silkkiliinavinkistä! Tuota pitää kokeilla!

      Poista
  2. On kyllä käynyt mielessä mutta ilman kahvia ei kyllä aamu lähde käyntiin. :( Raskausaikanakin täytyi taukoa vlillä pitää. (Vaikuttaiskohan tuo myös tuon 2,5 -vuotiaan uniin??!! ;D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos oot siis raskausaikana juonut kahvia, niin sillon vauvan ei kai pitäis olla yhtä herkkä kofeiinille. Ja jos ei paljon juo, niin siinä 6-12 kk iässä vähenee käsittääkseni vaikutus uniin, kun vauva saa lisää massaa. Tietenkään aina ei liity kahviin nää uniasiat :) tsemppiä ja unihiekkaa lähetän teille! <3

      Poista
  3. Hei, kiitos tästä postauksesta! Jätin kahvin pois saman tien kun luin tekstin. Heti ensimmäisenä päivänä tuloksena huikean pitkät päiväunet kahteen otteeseen. (Tosin tänään ei taas sitten nukuta, ei millään...)
    Pakko vielä lisätä, että meillä olen huomannut suklaan hurjat vaikutukset: viime iltana erehdyin herkuttelemaan ystävän tuomalla raakasuklaalla (82% kaakaota) ja kuinkas kävikään: yönsä yleensä nukkuva 1kk vauva heräsikin seurustelemaan klo 04. Nyt toivon että voisin sentään pitää vihreän teen juomavalikoimissani...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja kiva, että on (joskus edes) apua :) Toi suklaa on kyllä paha... itse kun tulee maitoallergikkona syötyä melkein pelkästään tummaa suklaata (aika paljon)... Pitääpä vaihtaa riisimaito- yms. laatuihin!

      Poista

Seuraa Facebookissa