Helsingin maidottomat jätskipaikat

16.8.15


Viime kerralla pistin teille jakoon erinomaisia maidottomia reseptejä babyshowereistani. Ruokalinjalla – maidottomalla sellaisella – jatketaan tälläkin kertaa. Kukaan maitoallergiaton ei voi käsittää, miltä tuntuu kävellä kesähelteellä Espalla tai Hietsussa ja kuolata tyytyväisten pehmisten syöjien perään. Tai poiketa kahvilla rantakadun terassilla, muiden herkutellessa jätskiannoksilla, kun itse pitää tyytyä maidottomaan kahviin.

Oma maitoallergiani diagnosoitiin viime vuoden keväällä ja viime kesä meni ”on jäätelö hyvää kun yksin kotona syö” -periaatteella kaupan kaura-, riisi- ja soijamaitojädejä syödessä. Hyvä tietysti, että vaihtoehtoja piisaa nykyisin kaupoissakin, mutta auttamattoman makeita nuo kaupan viritelmät ovat, ja se terveellisin kaikista, eli kookosvaihtoehto uupuu. Toki jätskiä voi tehdä itsekin, mutta entä kun haluat viettää koko kuuman kesäpäivän ulkosalla ja syödä jätskiä puistonpenkillä?

Maitoallergiaton ei pystyne samaistumaan riemuuni, kun näillä kesähelteillä Helsingin kuppiloihin on alkanut pulpahdella kookosmaitotarjontaa kuin tilauksesta! Suhtaudun edelleen varauksella raskausdiabetesdiagnoosiini (ja niin muuten suhtautuu oma lääkärinikin, mistä lisää myöhemmin), mutta sekin hyvä puoli näissä uusissa kookosihanuuksissa on, ettei niissä ole lisättyä sokeria, vaan raakakakkujen tapaan ainekset ovat superfoodia parhaimmillaan.

Tässä omat suosikkijätskipaikkani Helsingissä:

Café Kokko


Tämä kahvilauutuus on lähimpänä sitä Barcelonan henkeä, jota entisestä kotikaupungistani jäin kaipaamaan. Pittoreskin sisäpihan uumenissa majaileva taiteellinen kahvila miellyttää jo inspiroivalla sisustuksellaan. Mutta plussia tulee lisää. Raakakakuista, nam! Viimeksi testasin mustaherukkajuustokakkua. Jääkahvista, olé! Tätä sain viimeksi alkukesästä Costa Bravalla, miksihän jääkahvi ei ole rantautunut laajemmin Suomeen…? Kokossa nautin jääkahvini lattena, eli kauramaidon kera. Mutta isoin plussa tietysti omatekoisesta jäätelöstä! Kookoskermasta tehty annos tehdään paikan päällä ja tyydyttää kermaisuudestaan huolimatta aiheuttamatta ähkyä tai verensokerin nousua. Viimeksi testasin lakritsaa ja tyrniä, joista ensimmäinen oli täys napakymppi. Tänne pian uudestaan!

Jääkahvia ja tyrnijätskiä (kuva: Tuulia Kolehmainen)

Osoite: Kalevankatu 31 A 6
Avoinna: ma–pe 12–18

Silvoplee


Kaikkihan tuntevat Helsingin parhaaksi tituleeratun vege/vegaani/raakaruokapyhätön. Mutta harvempi on testannut mestan kahvilapuolen tarjontaa. Herkullisia raakakakkuja ja suolaisia piirakoita, kahvia ja erityismaitoja. Eilen bongasimme Silvopleen edustalla kyltin: ”Teimme jätskiä!” käppäillessämme Hakiksen torilta karviaismarjaostoksilta Tokoinrantaan aurinkoa palvomaan. Pakkohan sitä oli poiketa peremmälle. Mukaan tarttuivat ihanan artesaanit suklaajätskipuikot! Jäätelö oli kookoskermaista lakritsia ja kuori paksua raakasuklaata kookoslastujen kera. Tämän puikon kanssa puistonpenkillä auringossa istuessa – ja surffilaudoillaan ohi melovia hipstereitä ihmetellessä – tuli olo kuin kersana ekan kingiksen kanssa. Oi, autuutta!

Raakasuklaa-lakritsipuikko! (Kuva: Pau Ribas)

Osoite: Toinen linja 7
Avoinna: Ma–pe 11–20, la 11–18

Espan Punnitse ja Säästä


Uudelleen kukkaansa puhjennut jädeinnostukseni sai alkunsa pari viikkoa sitten Espalla tallustellessa. Punnitse ja Säästä -piipahdus sai ihan uuden ulottuvuuden, kun äkkäsin puodin perältä Goodio Goodsin jätskikojun: maidotonta, vegaania, superfoodjäätelöä, mahtavaa! Esittelykerralla sain maistaa makuja mansikasta minttuun ja vaniljasta mokkaan. Ekalla kerralla kokosin annokseni brownista ja mustikasta ja tokalla mintusta ja mansikasta. Suosikkejani ovat ehdottomasti suklainen brownie, jonka seassa on tukevia suklaakakun palasia sekä virkistävä minttu, joka oli kaukana teollisesta minttuesanssimoskasta. Toisin kuin Silvopleessa ja Kokossa nämä jädet on tehty kookosmaidosta -kerman sijaan, joten kesäkuumalla ne toki ovat keveämpiä ja virkistävämpiä, mutta kahvin kanssa nautittuna sitä kaipaa kermaisempaa suutuntumaa. En silti valita, sainpa istua Espan puistonpenkillä tuntematta katkeruutta pehmiksen syöjiä kohtaan.

Browniejätskiä Espalla (Kuva: Pau Ribas)

Osoite: Eteläesplanadi 22 (Goodiolla on jätskikoju myös Kauppakeskuskaaressa, Kannelmäessä)
Avoinna: Ma–pe 10–20, la 10–18, su 12–18

Bergga

Karhupuiston tripsterikahvilasta saa erinomaisia vegaanilounaita ja kahvilatuotteita, eli voi tätä maidottoman riemua jälleen, kun valikoimaa piisaa! Seitsemän euron lounaaseen sisältyy keitto, salaattipöytä, omatekoinen leipä sekä kahvi, yhdeksällä egellä hintaan saa lisäksi tukevamman pääruoan, itse testasin huippuhyviä kikhernepullia munakoisotahnan kera. Leivonnaistarjonnasta löytyy maidottomille ainakin korvapuustia ja omenapiirakka. Mutta se jätski? Kotijäätelö on tehty kookosmaidosta, Goodio Goodsin tapaan, eli ei ole yhtä kermaista kuin Kokossa ja Silvopleessä, mutta ihanaa kuitenkin! Testasin kesäistä mansikkajädeä. Tännekin uudestaan!

Osoite: Viides linja 14
Avoinna: Ma–pe 7.30–22, la 10–22, su 10–20

Näiden lisäksi testaamatta ovat vielä Kampissa sijaitsevan hyvinvointikauppa Purin vegaanijädetarjonta (Urho Kekkosen katu 8) sekä Teurastamossa ja Hietsun hallissa vakituisesti majailevan ja katuruokatapahtumissa (kuten Flow'ssa) vierailevan Jädelinon kookosjätskit.

Jos bongaat uusia maidottomia jätskipaikkoja rakkaasta pääkaupungistamme, niin kuulisin niistä mieluusti kommentein! Tsekkaa myös postaukseni Kallion maidottomista brunssipaikoista.

Tsekkaa myös nämä

21 kommenttia

  1. Haltialan tilalta Helsingistä saa Caminiton maidottomia sorbetteja, jotka eivät häviä ollenkaan kermajäätelölle makunsa eikä rakenteensa puolesta.
    Samoja sorbetteja on löytyy myös Tötteröstä.
    Huisin hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Sorbetteja meni muuten myös Espanjan matkalla. Siellä vaan olivat harmillisen sokeripitoisia, kookosjätskeissä se kiva, että niihin ei ole lisätty sokeria. :)

      Poista
  2. Jädelino Teurastamolla Kalasataman metroaseman lähellä :) Tosi hyvää ja maidottomat maut vaihtelevat pistaasista tummaansuklaaseen. Ja myös punaherukka ja mansikkasorbettia on saatavilla vaihdellen. Maidotonta siis aina saatavilla maut vaan vaihtelee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jädelinon tuossa mainitsinkin kavereiden suosituksesta, vaikka en vielä ole itse ehtinyt testata. Pistaasia on muuten pakko kokeilla! Onneksi kuumuus jatkuu yhä :)

      Poista
  3. Berggasta saa. Tai ainakin alkukesästä sai kookosmansikkajäätelöä :)
    -Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei loistavaa! Berggakin on maidottomien listallani testausvuoroa odottamassa. :) Sitä en tiennytkään, että löytyy jätskiäkin, jee!

      Poista
  4. Caminoton sorbetteja saa myös Ruohonjuuresta ja ainakin Sokoksen S-Marketista. Myös Hakaniemen Ekolossa oli jotain spesiaalimpaa vegejädeä, en muista tarkemmin, koska en maistanut.
    -Tuulis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, Tuulis! Pitääpä tsekata tuo Ekolon jäde myös

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Food Labissa (http://www.hok-elanto.fi/syo-ja-juo/foodlab/) Citykäytävässä on yleensä monia vegaanisia jäätelövaihtoehtoja myös.

    VastaaPoista
  7. Kiva postaus, itselläni ollut myös mielessä tehdä vastaava :) On tosiaan ihan huippuvalikoimat Hesassa nyt!
    Heidi // http://gojiavocado.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, yllättävän paljon noita löytyy! Lienee se, kun Suomessa syödään eniten jätskiä maailmassa, niin ei me maitorajotteisetkaan pärjätä ilman ;) Espanjasta ei sit löytynytkään muuta kuin sorbetteja, mut se ei mikään jätskimaa olekaan. :) Täytyypä tutustua sun blogiin myös!

      Poista
  8. Forumin Kupista saa soijapehmistä, johon voi valita itse sekaan marjoja, pähkinöitä, suklaarouhetta ym. Käyn siellä maitoallergisen lapsen kanssa, ja sijainti on aika näppärä. Soijapehmis ei ole myöskään niin makeaa kuin tavispehmis. Tosi hyvää on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, kiitos tiedosta! Vaikka ei olekaan terveysjätskiä, kuten nämä muut superfood-aineista tehdyt, niin kyllä sekin pitää maistaa vanhana pehmisfanina!

      Poista
  9. Heippa! En saanut facessa laitettua viestiä sulle, joten täällä kyselen. Ollaan lähdössä nyt syyskuun alussa Barcelonaan 10 päiväksi perheellä ja lapseni juo kauramaitoa. Saako sieltä sellaista ? Itse olen gluteeniton, onko ehdottaa hyviä käymisen arvoisia ruokapaikkoja? Missä hyvät maidottomat jätskibaarit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outoa, jos fb-viesteily ei toimi. Pitääpä tutkia asiaa! Barcelonasta saa kauramaitoa tosi hyvin melkein kaikista ruokakaupoista ja myös tosi monesta kahvilasta (leche de avena). Tässä postauksessa kerroin yleisesti Espanjan gluteenittomasta ja maidottomasta panoraamasta: http://kultasenpauloissa.blogspot.fi/2015/07/ruokarajoitteisena-espanjassa.html eli esim. paellassa ja monissa tapaksissahan ei ole gluteenia (eikä maitoa).

      Barcelonasta saa maidotonta jätskiä ainakin näistä: Gelaaati di Marco (Carrer de Llibreteria 7, Goottilainen kapunginosa), Heladería Arcobaleno (Carrer de Ferlandina 35, Raval) ja Shanti Gelato (Carrer de Canvis Vells 2, Born).

      Gluteenittomia ja maidottomia vaihtoehtoja saa monesta ravintolasta erikseen pyytämällä, eli muokkaavat annoksia asiakkaan tarpeiden mukaan. Itse en ole testannut varsinaisia gluteenittomia ravintoloita, eli kun olin itse gluteenittomalla pärjäsin peruspaikoissa.

      Tältä listalta löytyvässä Euskal Etxeassa kannattaa käydä pintxoilla! Sieltä saa gluteenitonta: http://www.tripsteri.fi/barcelona-blogi/barcelonan-parhaat-pintxobaarit Suosittelen myös Creperie Les 3 Pommes -creppipaikkaa, josta saa gluteenitonta (Carrer d'Aragó 150).

      Täytettyjä gluteenittomia patonkeja saa tästä legendaarisesta mestasta kylminä ja lämpiminä (on muuten ihan tuon ensiksi mainitun jätskipaikan kupeessa): Can Conesa (Carrer de Llibreteria 1). Toivottavasti näistä on apuja! :) Ihanaaa matkaa!

      Poista
    2. Oi...kiitos tuhannesti näistä vinkeistä. Sieltähän löytyy siis vaikka ja mitä. �� Eikä tarvitse lähteä kauramaitoa mukaan ottamaan. �� Varmasti tulen koluamaan kaikki nuo paikat.

      Poista
    3. Joo ei tosiaan tarvitse viedä omia. :) Kiva, jos näistä hyötyä! Kommentoihan vaikka matkan jälkeen, miten meni! Bon viatge!

      Poista
    4. Varmasti hyötyä. �� Kommentoin mielelläni matkakuulumisia kun saavumme kotiin. ��

      Poista
  10. Nythän tätä Goodio Goodsin kookosjädeä alkaa saada vaikka mistä! :) https://www.facebook.com/GoodioGoods/photos/a.138933646270631.31459.122667597897236/518784488285543/?type=1&theater

    VastaaPoista

Seuraa Facebookissa